CHP, vekilleri seçilirse AYM'ye başvuramayacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Ocak 2009 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ya Kemal Kılıçdaroğlu ve Çerçioğlu kazanırsa!

Şebnem HOŞGÖR / VATAN

ANKARA - Yerel seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul'da kazanılacak zafer, Anayasa değişikliklerine müdahale açısından CHP'nin elini zayıflatacak. TBMM'de halen 98 milletvekili ile temsil edilen CHP'nin sandalye sayısı Kılıçdaroğlu ve Çerçioğlu'nun kazanması durumunda 96'ya inecek. Bu sayı yasa değişiklikleri için değil ama olası Anayasa değişiklikleri için CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gidebilmesini daha da zorlaştıracak.

CHP anamuhalefet partisi olması nedeniyle yasa değişikliklerinin Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan dava açma hakkına sahip bulunuyor. Ancak Anayasa değişikliklerinin iptali istemiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurabilmesi için 110 imza şartını yerine getirmesi gerekiyor. CHP'ye şimdiye kadar bu konuda TBMM'de 13 milletvekili ile temsil edilen DSP destek veriyordu. CHP, 1 milletvekili dahi belediye başkanı seçilirse, bu denge bozulacak ve DSP tam destek verse bile CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmek için ikinci bir parti ya da bağımsızlardan destek aramak zorunda kalacak.

AKP ise iki vekilinin belediye başkanı seçilmesi durumunda Anayasa değişikliklerinde zorlu bir fire hesabı yapmak zorunda kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber