Seçimden sonra iki yeni bakanlık kuruluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göreve geldiği 2002 yılında bakanlık sayısını azaltarak işe başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kabineye iki yeni koltuk eklemeyi planladığı belirtiliyor.

Erdoğan'ın 'Yerel Yönetimlerden Sorumlu Bakanlık' ve 'Su Bakanlığı' için talimat verdiği öğrenildi. Proje hayata geçtiği takdirde İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı birçok birim yeni bakanlıklara aktarılacak. 25 olan kabinedeki bakan sayısı ise 27'ye çıkacak.

Küresel ısınmanın etkileri üzerine gündeme gelen 'Su Bakanlığı'nın kurulması yönünde prensip kararı alan AK Parti'de kabine yapısını değiştirmek için çalışmalar sürüyor. Hükümet, gündemine yeni bir bakanlığı daha ekledi. Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine 'Yerel Yönetimler Bakanlığı' kurulması için çalışmalar başlatıldı. Söz konusu bakanlığı hayata geçiren ilk isim, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit olmuştu. Ecevit'in başbakanlığındaki CHP hükümeti, 1978 yılında Yerel Yönetim Bakanlığı'nı oluşturdu. Ancak partizanlık ve usulsüzlük tartışmaları nedeniyle bu bakanlığın ömrü bir yılı bulmadı. CHP, 22 Temmuz seçimleri öncesi seçim taahhütleri arasına yerel yönetim bakanlığını da koymuştu. Kalkınmanın yerelden başladığını düşünen AK Parti, yerel yönetimlerin ve mahalli hizmet birimlerinin bir çatı altında toplanmasının faydalı olacağı görüşünde. Bu amaçla yaklaşık bir aydır çalışma yapıldığı ifade ediliyor. Her iki bakanlığın da ayrı ayrı devlet bakanlıkları olarak yapılandırılmasını düşünen Erdoğan ve kurmaylarının çalışmalara yerel seçimlerden sonra hız vermesi bekleniyor. Yeni bakanlıklar için yasa değişikliği gerekiyor. Aksi yönde bir gelişme olmazsa her iki bakanlığın da nisan ayından itibaren siyasetin gündemine geleceği tahmin ediliyor.

Ömer Şahin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber