İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2005'te Yeni vergi sistemine geçilecek

Haber Giriş : 06 Aralık 2004 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Ali Babacan, ''Mevduat, hisse senedi, hazine bonosu, devlet tahvili, eurobond ve aklınıza gelebilecek tüm finansal enstrümanlarla ilgili 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yeni bir vergi sistemine başlıyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte TBMM'de Plan Bütçe Komisyonu toplantısından önce Menkul kıymet ve yatırım aracılarına vergide yeni sisteme ilişkin açıklamalarda bulunan Babacan, bono, tahvil, yatırım fonu için tek ve basit bir vergi sistemi geleceğini söyledi.

Babacan, şunları söyledi: ''Vergi uygulamalarında geriye yönelik bir uygulama hiçbir zaman olmayacak, buna izin verilmez. Özellikle hazine bonolarıyla ilgili önemli bir konu var. Bu yıl ki, muafiyet şu anda hiç bir şey yapılmazsa 31 Aralık 2004'de sona erecekti. Yeni yapılacak yasal düzenleme ile bu muafiyet, 2005 yılında da devam edecek. Yeni vergi sistemi ancak 2006'dan sonra ihraç edilecek kağıtlar için geçerli. 2006'dan önce ne kadar tahvil, bono, hazine kağıdı varsa bunların tamamı şu andaki sisteme göre devam edecek. Bu tek ve basit vergi sistemi, yerli-yabancı tüm yatırımcılar için geçerli olacak. Kurumlarla ilgili herhangi bir değişiklik yok, bu uygulama sadece şahıslar için geçerli.''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da ''Menkul sermaye, devlet tahvili ve hazine bonolarının vergilendirilmesinde 2004 yılında geçerli olacak olan istisna ve muafiyet uygulamaları 2005 yılı için de aynen devam edecek. Yani bu, bir yıl daha uzatılmış olacaktır'' dedi.

Unakıtan, ''Uygulama, 1 Ocak 2006 tarihinden sonra ihraç edilecek devlet iç borçlanma senetleri için geçerli olacak. Bütün menkul kıymet gelirleri aynı oranda vergilenecek. Vergileme, banka ve aracı kurumlar tarafından menkul kıymetin alım-satım bedeli arasındaki fark üzerinden yapılacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber