Sigortalılara özelde diş tedavisi imkanı 3-4 ay içinde yürürlüğe girecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 07:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigortalılara özel kliniği olan diş hekimlerinde tedavi olmanın yolu açılıyor. Maliyeti yüzlerce lirayı bulan kanal tedavisi, dolgu, protez, diş taşı temizliği gibi operasyonlar sosyal güvenlik kapsamına alınıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) hazırlanan taslağın 3-4 ay içinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Vatandaş yeni dönemde sevk almadan serbest diş hekimine gidebilecek. Özel hastanelerde olduğu gibi belli fark ücretleri ödenerek alınacak hizmet, diş tedavisindeki bürokratik engelleri de ortadan kaldıracak. Eski uygulamada devlet hastaneleri ancak belirli süreleri aşan hizmetlerde özele gitmenin önünü açıyordu. Anlaşma serbest diş hekimleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri ile özel hastaneleri kapsayacak. Türkiye'deki yaklaşık 14 bin serbest diş hekimi, sisteme dahil olacak.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt, vatandaşın yeni dönemde diş hizmetlerine daha rahat ulaşacağını söylüyor. Şu an düzenlemenin standartlarını belirlediklerini anlatan Gülyurt, "Sıkı bir kontrol de getireceğiz. Kamera ile yapılan hizmetler tespit edilip, ödemeler yapılacak." diyor. MEDULA'ya benzer bir modelle on-line olarak SGK ile özel diş hekimleri arasında bağlantı kurulacağını vurguluyor. Her diş hekimine aylık belirli kotalar koyulacağını sözlerine ekliyor. Türk Diş Hekimleri Birliği'nin eski Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım da diş hekimlerinin böyle bir çalışmayı merakla beklediklerini ifade ediyor. Hem hekimlerin hem de vatandaşın bundan kazançlı çıkacağının altını çiziyor. Düzenlemeye göre önemli tedaviler sistem içinde yer alacak. Özellikli ve lükse kaçabilecek operasyonlar sistem dışında tutulacak. Türkiye'de diş tedavilerinde dolgu önemli bir yer tutuyor. Resmi verilere göre her yıl 18 milyon diş dolgusu yapılıyor. Bunun 3 milyonu kamuda, 15 milyonu da özel sağlık kuruluşlarında gerçekleştiriliyor. Dolgu yapılması gereken diş sayısı ise yaklaşık 230 milyon. Ağız ve diş sağlığına devlet yıllık 540 milyon lira ödüyor.

Sevk sistemi kaldırıldı

Bu arada SGK, kamu hastanelerinden diğer kurumlara yapılan diş tedavisi sevklerini kaldırdı. 29 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan '2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'e göre devlet hastanesi ve sözleşmeli resmi sağlık kuruluşları dışında dışarıdan diş hizmeti alınamayacak. Danıştay, 2007 Aralık ayında verdiği kararda, kamudan özele yapılan sevklerde diş hekimlerine SGK tarafından ödenen fiyat tarifelerini kabul etmemişti. Ücretlerin Türk Diş Hekimleri Birliği'nin tarifesi üzerinden ödenmesini istemişti. Sosyal Güvenlik Kurumu, bunun üzerine sevk sistemini tamamen kaldırdı.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber