İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yargıtay: Asgari ücretli yoksul

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 05:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni asgari ücret tespiti çalışmaları sürerken Yargıtay, asgari ücretlileri yoksul kabul etti. Yargıtay, asgari ücret düzeyinde geliri olanlara, eşlerinden boşandıklarında yoksulluk nafakası bağlanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay, asgari ücretin kişiyi yoksulluktan kurtarmadığı görüşünü nafaka davasında açıkladı.

Boşanmayla yoksulluğa düşeceğini belirten eş, yoksulluk nafakası talebinde bulundu. Mahkeme de bunu hüküm altına aldı. Aynı eş bir süre sonra da nafakanın artırılması istemiyle yeni dava açtı. Ancak mahkeme, bu kez davacının asgari ücretin biraz da üzerinde gelir elde ettiğini, dolayısıyla yoksul kabul edilemeyeceğini belirterek bu istemi reddetti.

Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını bozdu. Dairenin bozma gerekçesinde, asgari ücretliye yoksulluk nafakası bağlanması gerektiği konusunda mahkemelere uyarıda bulunuldu:
"Her ne kadar yoksulluğun tanımı yasamızda yapılmamış ise de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2-656/688 sayılı kararında da kabul edildiği gibi yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edilmesi gerekir. Yargıtay'ın kararlarına göre de asgari ücret seviyesinde geliri olmak, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir. Tarafların mali ve sosyal durumları dikkate alınarak hakkaniyet gereğince nafakanın uygun miktarda artırılmasına karar verilmesi gerekir. Davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber