3 üniversite öğrencisi, 230 polis desteğiyle sınava girebildiler

Haber Giriş : 08 Aralık 2004 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi son sınıfta öğrenim gören 3 öğrenci, sol görüşlü öğrenciler tarafından fiili baskı altında olduklarını belirterek, sınavlara girmek için Valiliğe dilekçeyle başvurdu. Geçtiğimiz Kasım ayı başında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) karşıt görüşlü öğrenciler arasında başlayan taşlı sopalı kavga, kısa sürede İstanbul Üniversitesi'ne taşınmıştı. 12 Kasım tarihinde sol görüşlü ve ülkücü gruplar arasında İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde çıkan olaylarda bir öğrenci yaralanmıştı.

Okulda olayların artması nedeniyle yaklaşan sınavlara girememe endişesi taşıyan ve kendilerini ülkücü olarak nitelendiren 3 öğrenci, İstanbul Valiliği'ne başvurdu. Sınavlara girebilmek için Valilikten yardım isteyen öğrenciler, verdikleri dilekçede, sol görüşlü öğrencilerin kendilerine taş, sopa ve kesici aletlerle saldırdıklarını ileri sürdü. Bunun üzerine Kasım ayında sınavlara, 30'u sivil 230 çevik kuvvet destekli polisle gelen öğrenciler, sol görüşlü öğrencilerin yoğun protestoları arasında okula girebildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 4. sınıfta okuyan ve kendilerini ülkücü olarak nitelendiren Fahrettin Çelenk ve Yılmaz Özkan, mezun olmak için 23 Kasım ile 6 Aralık tarihleri arasında girmeleri gereken sınavlardan sadece 5'ine, ancak 230 polis eşliğinde girebildi. Çelenk ve Özkan'ın, 23, 26 ve 30 Kasım ile 1 ve 2 Aralık tarihlerinde polis koruması eşliğinde sınava girmeleri, sol görüşlü öğrencilerin tepkisini çekti. Öğrenciler okuldaki olayların artması nedeniyle, daha sonraki 4 sınava girmeme kararı aldı.

Polis eşliğinde 25 Kasım tarihinde okula giren öğrenciler burada sol görüşlü öğrenciler ile karşı karşıya geldi. İddiaya göre, okulda sol görüşlü öğrenciler, ülkücü öğrenciler ile polislere yumurtayla saldırdı. Aynı gün sınav salonunun girişinde de gerginlik tırmandı ve olaylar sürdü. Sınav salonunun girişte Edebiyat Fakültesi eski Dekan Yardımcısı Feridun Emecen, o gün sınav gözetmenliği sıfatıyla okulda görevliydi. Sol görüşlü öğrenciler yaşanan tartışmalara müdahil olan Emecen'in üzerine yürüyerek protesto etmiş, hatta tartışmanın büyümesi üzerine eski Dekana saldırmışlardı. Polis eski Dekanı öğrencilerin elinden alarak olayları güçlükle kontrol altına almıştı.

Polis, alınan güvenlik önlemlerinden dolayı olası kanlı olayların önüne geçildiğini belirterek, üniversitede yaşanan bu olaylarda kavga çıkaran yaklaşık 40 öğrencinin ise kimlik tespitlerinin yapılabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Ancak polisiye tedbirlerin yeterli olmadığını, önlemlerin yanı sıra adli önlemlerin de alınmasının şart olduğu ve herkesin aynı duyarlılığı göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Yetkililer, üniversitede gerginliğin gitgide daha çok artığını, can güvenliği bulunmadığı için kendilerine başvuran iki öğrencinin mezun olabilmeleri için girmeleri gereken son 4 sınava okulda şiddet olaylarının artması nedeniyle sınava girmeme kararı aldıklarını söyledi.

Bu arada polis, aynı şiddet unsurları nedeniyle H.B adlı bir öğrencinin sınava girmek için kendilerine başvurduğunu ve can güvenliğinin sağlanmasını istediğini belirtti. Bugün 3 ayrı oturum ile sınava girmeleri beklenen öğrenciler için güvenlik önlemlerini alınacağı bildirildi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber