İşte bankaların en son konut kredisi oranları

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası'nın 15 Ocak'taki faiz indiriminin ardından gerileyen konut faizleri tüketici üzerinde etkili oldu 15 günde 25 milyon liralık konut kredisi kullandırıldı. Bankacılar faizlerin daha da düşebileceğini açıkladı...Faizlerin düşmesi konut sektörünü hareketlendirdi.

Denizbank Konut Finansmanı Müdürü Barış Yılmazkaya, ?Ağustos ayında 38 milyar lira seviyelerine yükselen konut kredileri toplamı, azalma eğilimini girdi ve yılı 37.5 milyar lirayla kapadı. 1-15 Ocak arası 95 milyon liralık daha düşüş gerçekleşti. Ancak 15 Ocak'tan sonra kredilerde bir kıpırtı başladı ve 25 milyon liralık bir yeni kullanım oldu? diye konuştu. Yılmazkaya, 60 ile 120 ay vadeli faiz oranlarının aynı tutulduğuna da dikkat çekti.

ZOR KARAR

DD Mortgage Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Arslan, müşterilerin karar verme süreci eskisine oranla uzadığını kaydetti. Arslan, ?Bölgesine göre değişmekle birlikte, 6 ay öncesine göre konut fiyatlarında yüzde 15-20 oranında bir düşüş görüyoruz. Merkez Bankası'nın faiz indirmeyi sürdürebileceğine dair verdiği sinyaller konut kredisi faizlerinin de düşeceği beklentisini yaratıyor? dedi.

YÜZDE 60 ARTIŞ

ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk ise konut kredilerindeki taleplerde belirgin bir hareketlenme görüldüğünü, ocak ayında aralık ayına göre yüzde 60 üzerinde bir artış gerçekleştiğini ifade etti. Öztürk, faizlerdeki düşüşün uzun vadeye yayılarak devam edeceğini söyledi.

Gelin-kaynana kavgası krizde konuta ilgiyi artırdı

İzmir Ticaret Odası Aracılık Hizmetleri Grubu Komite Başkanı ve AAC Gayrimenkul Danışmanlık'ın sahibi Aygün Cevizci, maddi krizin aileleri birleştirdiğini, ama bu kez de gelin-kaynana çatışmaları başladığını, konut talebinin bu tip nedenlerle her zaman canlı olduğunu söyledi.

?Gelin-kaynana kavgası birleşen ailelerin tekrar ev aramasına yol açıyor? diyen Cevizci ?Halkımız fiyatlar daha da düşer diye bekliyor. Ama beklemeye gerek yok. Çünkü piyasada talep oluşunca konutta fiyatlar da artıyor. Aslında şu an konut almak için en uygun zaman? diye konuştu.

Üç haftada aralık ayını solladık

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ?Faizlerimizi aşağıya çekmemiz, piyasada son birkaç haftada hareketlilik yarattı? dedi. Özellikle konut fiyatlarındaki düşüşten yararlanmak isteyen tüketicilerin konut satın almaya sıcak bakmaya başladığını belirten Onaran şu bilgileri verdi: ?Bu durum, hacimlere de yavaş yavaş yansımaya başlıyor.

Garanti Bankası olarak 2009 ocak ayının ilk üç haftasında aralık 2008 toplamının üzerinde konut kredisi kullandırdık. Fakat yeni hacimler, sektörden geçmişte verilen kredi taksitlerinin geri ödemelerini hâlâ karşılamıyor ve bu nedenle sektör rakamları da büyüme göstermiyor.

Meral GÜNDOĞDU/ İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber