Mesane kanseri teşhisinde yeni yöntem: idrar testi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İstanbul - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Ataus, Türkiye'de çok yeni olmakla birlikte idrar testi ile mesane kanserinin teşhisinin yapılabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ataus, yaptığı açıklamada, mesane kanserine kesin tanının "sistoskopi" adı verilen bir yöntemle konulduğunu dile getirerek, bunun yanı sıra Türkiye'de çok yeni olmakla birlikte idrar testi ile mesane kanserinin teşhisinin yapılabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ataus, mesane kanserini idrar testi ile teşhis etmek için hala geliştirilen birtakım yöntemler olduğunu vurgulayarak, "Çok rutin kullanılmıyor, ama idrarda kanserli hücrenin antijenlerini, proteinlerini tespit eden NMP22 gibi, BTA gibi birtakım testler var. Hastanın idrarının bir kısmını işlemden geçirerek sonuç alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Bu yöntemlerin gelişmekte olduğunu, ancak yüksek maliyet ve uzman kişi eksikliğinden dolayı henüz yaygın olarak yapılmadığını kaydeden Prof. Dr. Ataus, "Bu testler yaygın olarak yapılmaya başladığında büyük avantaj sağlayacak" dedi.

Mesane kanserinin sigarayla olan ilişkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Prof. Dr. Ataus, "Hastalarımızın 5'te 4'ü sigara içiyor. Sigara ile mesane ilişkisi, sigara ile akciğer kanseri arasındaki ilişkisi kadar yakın" diye konuştu.

Mesane kanserinin tek önemli belirtisinin idrardaki renk değişikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ataus, idrardan kan gelmesi durumunda hemen üroloğa gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber