İnönü Üniversitesinde tüm öğrenciler isteğe bağlı ingilizce hazırlık görebilecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2009 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İnönü Üniversitesi, 24/8/2007 tarihli ve 26623 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "İnönü Üniversitesi Zorunlu ve İsteğe Bağlı Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini" değiştirdi.

Yapılan değişiklik ile;

1- Daha önce sadece yabancı diller bölümü tarafından kontenjan ayrılan "Fen Edebiyat Fakültesi (Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik Bölümleri), Mühendislik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerindeki tezli yüksek lisans programları" yerine tüm bölümlere ingilizce hazırlık kontenjanı ayrılacaktır.

Bu konuda varolan fakülte ve sbölüm sınırlaması kaldırılmıştır. Bir fakülteye ingilizce hazırlık kontenjanı ayrılabilmesi için, yabancı diller bölüm başkanlığınca yapılan belirlemenin Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilmesi gerekmektedir.

2- Yapılan değişiklikte; 60 puan sınırı aynen korunmuştur. "İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih eden ve muafiyet ve seviye belirleme sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alan ya da hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış olan öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca lisans eğitiminde alması gereken yabancı dil dersinin başarı notu olarak kabul edilir.? hükmü getirilmiştir. Bu hükümde özne ve yüklem uyumsuzluğu bulunmaktadır.

Bu Yönetmelik değişikliği 2008-2009 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

İşte 12 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ ZORUNLU VE İSTEĞE BAĞLI YABANCI DİL (İNGİLİZCE) HAZIRLIK SINIFLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 24/8/2007 tarihli ve 26623 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İnönü Üniversitesi Zorunlu ve İsteğe Bağlı Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmelik; Tıp Fakültesi ve Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği programının zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı eğitim-öğretim ve sınav esasları ile Üniversite bünyesindeki tüm yüksekokullar, fakülteler ve enstitülerin tezli yüksek lisans programlarında isteğe bağlı İngilizce hazırlık sınıfı eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?d) İsteğe Bağlı Programlar: İsteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi için kontenjan ayrılan yüksekokullar, fakülteler ile enstitülerdeki tezli yüksek lisans programlarını,?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(2) İsteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi alacak öğrencilerin yüksekokullar, fakülteler ve enstitüler itibarıyla dağılımı, usulüne uygun olarak her yıl kayıt yaptırması öngörülen öğrenci sayıları da dikkate alınarak, yabancı diller bölüm başkanlığınca hesaplanarak Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunulur. Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği her bir birime ayrılan kontenjanların dolmaması halinde enstitülerden başlanarak, bölüm başkanlığınca diğer programlara aktarılabilir. İkinci öğretim programları da normal öğrenim programları ile birlikte değerlendirilir ve ikinci öğretim programları için ayrıca kontenjan tahsis edilmez.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(4) İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih eden ve muafiyet ve seviye belirleme sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alan ya da hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış olan öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca lisans eğitiminde alması gereken yabancı dil dersinin başarı notu olarak kabul edilir.?

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik, 2008-2009 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.

ÖNCEKİ HÜKÜMLER

MADDE 3: d) İsteğe Bağlı Programlar: İsteğe bağlı ingilizce hazırlık eğitimi için yabancı diller bölümü tarafından kontenjan ayrılan Fen Edebiyat Fakültesi (Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik Bölümleri), Mühendislik Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerindeki tezli yüksek lisans programlarını,ifade eder.

MADDE 22 ?2) İsteğe bağlı ingilizce hazırlık eğitimi alacak öğrencilerin fakülte ve enstitüler itibarıyla kontenjanı, usulüne uygun olarak her yıl kayıt yaptırması öngörülen öğrenci sayıları oranında yabancı diller bölüm başkanlığınca hesaplanarak Senatonun onayına sunulur. Senatonun belirlediği her bir birime ayrılan kontenjanın dolmaması durumunda boş kalan kontenjanlar enstitülerden başlanarak, bölüm başkanlığınca diğer programlara aktarılabilir. Adı geçen programların ikinci öğretim programları da normal öğrenim programları ile birlikte değerlendirilir ve ikinci öğretim programları için ayrıca kontenjan tahsis edilmez

MADDE 23 ?4) İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih eden ve muafiyet ve seviye belirleme sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alan ya da hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış olan öğrenci, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca lisans eğitiminde alması gereken yabancı dil dersinden muaf tutulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber