Türk Dil Kurumu'ndaki ilginç atama mahkemelik oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Şubat 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu atamanın TDK sözlüğünde yeri yok

Türk Dil Kurumu'ndaki ilginç atama mahkemelik oldu. TDK Başkanı Akalın, Çin gezisi dönüşünde kuruma bir başkan yardımcısı atandığını öğrendi. Bakan Mehmet Aydın, kendi oluruyla gerçekleşen atamanın usulsüz olduğunu fark edince teftiş kuruluna başvurdu. Söz şimdi yargıda

TDK'yı karıştıran olaylar zinciri, Kurum Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın'ın Çin'de bulunduğu sırada başladı. Akalın, gezisi öncesi vekaleti, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural'a verdi.

Akalın'ın gezisi sürerken, Tural, hem öğrencisi hem de Kırıkkaleli hemşerisi olan Dr. İdris Karakuş'un TDK Başkan Yardımcılığı'na atanması için harekete geçti. Atama yazısını bağlı bulundukları Bakan Mehmet Aydın'a gönderdi. Yazıda Karakuş'un daha önce daire başkanıyken uzmanlığa getirildiğine ve geri dönüşü öngören mahkeme kararına da atıfta bulunuldu.

BAKAN KÜPLERE BİNDİ

Bakan Aydın, Karakuş'un geri dönüşüne onay verdiğini sanarak üçlü kararname gerektiren Karakuş'un atamasını onayladı. Olayı Çin dönüşü öğrenen Başkan Akalın, önce yüksek kuruma, sonuç alamayınca da bakanlık makamına yazı yazarak, uygulamanın usulsüz olduğunu bildirdi. Olaya çok sinirlenen Bakan Aydın Başbakanlık Teftiş Kurulu'nu bir yazı ile göreve çağırdı.

Teftiş Kurulu'nun hazırladığı raporda Karakuş'un yüksek kurumda uygun bir göreve atanması gerektiğinin, ancak kurumun bu yönde bir değerlendirme yapmadığının altı çizildi. Raporda, bir tüzel kişiliği bulunan TDK'ya üstelik başkanı yurtdışındayken bilgisi ve izni dışında atama yaptığı vurgulandı. Atamanın vekalet döneminde yapılmasının da yerleşmiş teamüllere aykırı olduğu belirtildi.

KARŞILIKLI DAVA AÇTILAR

Bu gelişmeler yaşanırken, konu karşılıklı olarak yargıya da taşındı. Dr. Karakuş, aralık maaşının ödenmediği, kendisine oda verilmediği ve sağlık karnesi de çıkartılmadığı iddiasıyla TDK Başkanı Akalın hakkında suç duyurusunda bulunurken, tazminat davası açtı. Prof. Akalın da Karakuş'un atama yazısının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle konuyu yargıya götürdü.

Açıklama yapmayacağım

DEVLET Bakanı Mehmet Aydın ise açıklama yapmadı. Bakan Aydın, AKŞAM muhabirinin 'Usulsüz olduğu ileri sürülen ve Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından 'kamunun atama teamüllerine aykırı olduğu' belirlenen TDK Başkan Yardımcılığı görevine ilişkin atama konusunda ne söyleyeceksiniz?' sorusuna, Özel Kalem Müdürlüğü aracılığıyla, 'Bu konuda açıklama yapmayacağım' yanıtını verdi.

Gelişmeleri doğrulayan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise konunun yargıya yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Sadık Tural da, Özel Kalem Müdürlüğü'nü arayan AKŞAM'ın, sorularını yanıtlamadı.

Volkan YANARDAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber