Enflasyonda yeni sepet hazır

Haber Giriş : 11 Aralık 2004 06:44, Son Güncelleme : 22 Şubat 2019 13:56
Enflasyonda yeni sepet hazır

Yeni enflasyon sepetinde sona gelindi. Yeni sepetle hesaplanan enflasyonun ilk olarak şubat ayında açıklanması öngörülüyor. Yeni sepette, daha önce bulunmayan cep telefonu, simkart, bilgisayar ve paket tatil turları olacak...

DEVLET İstatistik Enstitüsü (DİE), yeni enflasyon sepeti çalışmalarında sona gelirken, ?çekirdek enflasyon' tanımı üzerinde çalışıyor. Yeni enflasyon sepetine girecek maddelerin belirlenmesinde kullanılacak ağırlıklar konusunda, kurumsal nüfus üzerinde yapılan çalışma tamamlandı. Ancak şu anda çekirdek enflasyon ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Dünyada çekirdek enflasyon adı altında tek bir tanımın bulunmadığı hatırlatılırken, mevcut ülke örnekleri inceleniyor. Kulislerde DİE'nin bu konuda 5-6 tanım çıkarmayı düşündüğü ifade ediliyor.

YENİ enflasyon sepetine 1994 bazlı endekste olmayan 100 madde girecek. Bunlar içinde cep telefonu, simkart, kasko, bilgisayar, paket turlar, LPG, lens gibi maddeler yer alıyor. Yeni endeksle, sepetteki mal ve hizmet sayısı da 410'dan 665'e çıkıyor. Fiyatların alındığı yerleşim yeri sayısı da 74'ten 150'ye, işyeri sayısı da 6 binden 15 bine yükseliyor. Yeni sepette hangi malların olacağı bilgisinin de bu ay açıklanması beklenirken, yeni enflasyon sepetinin kullanılarak hesaplanacak olan ocak ayı enflasyonun da, ilk kez 3 Şubat tarihinde açıklanması öngörülüyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber