Bakan Şahin: Baro başkanı bilgiyi sızdıran avukatlar için ne yapıyor?

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2009 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturması kapsamında bilgi sızdırılmasının avukatlar aracılığıyla olduğunu belirterek Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'u göreve çağırdı. Bakan Şahin, "Barolar Birliği Başkanı Sayın Özok, yargı mensuplarını ve savcılarımızı eleştireceği yerde bu bilgileri sızdıran ve aslında suç işleyen avukatlarla ilgili ne yapıyor?" diye sordu.

Sheraton Otel'de düzenlenen "Yasama ve Yargı Etiği Alanındaki Gelişmeler" konulu uluslararası konferansa katılan Bakan Şahin, gazetecilerin Deniz Feneri, Ergenekon davasında bilgi sızdırılması, Tuncay Güney ve Turhan Çömez ile ilgili sorularını yanıtladı.

CHP'li yetkililerin istenmesi halinde Deniz Feneri dosyasını Adalet Bakanlığı'na verebilecekleri yönündeki açıklamalarını değerlendiren Şahin, ülkelerin birbirlerinden gazeteciler aracılığı ile değil, aralarında var olan ya da var olması gereken adli yardımlaşma çerçevesi içinde dosya talebinde bulunabileceklerini söyledi.

CHP ile Deniz Baykal'ın herşeyi siyaset malzemesi yaptığına dikkat çeken Şahin, "Söz konusu dosya Adalet Bakanlığı'nca diplomatik yolla Alman makamlarından iki defa talep edildi. İki gün önce de Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bu dosyanın bir an önce Türkiye'ye gönderilmesi için üçüncü kez bir yazı yazma ihtiyacı duyuldu. Ülkeler birbirlerinden bilgi ve belgeleri gazeteciler aracılığıyla değil, aralarında var olan veya var olması gereken adli yardımlaşma çerçevesi içerisinde ister. Bunu en iyi bilmesi gereken kişilerden bir tanesi de TBMM'nin en tecrübeli siyasetçilerinden biri olan ve bir dönem Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan Sayın Baykal'dır. Sayın Baykal, Türkiye'nin bir başka ülkeden isteyeceği bilgi ve belgeyi sadece diplomatik yolla isteyebileceğimizi ve bunun da yolunun Dışişler Bakanlıkları ve diplomatik misyonlar olduğunu çok iyi bilir. Ancak, maalesef CHP ve onun Genel Başkanı her şeyi siyaset malzemesi yaptığı gibi böylesine bir konuyu da siyaset malzemesi yapmaktadır. Eğer Alman makamları Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin istediği dosyayı Türkiye'ye göndermeden önce CHP'nin Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve eski bir gazeteciye vermişse Dışişleri Bakanlığı kanalıyla da Alman makamlarından bu konuda açıklama beklediğimizi ifade etmek istiyorum." dedi.

Pazartesi günü İstanbul'da Alman Adalet Bakanı ile bir görüşme yapacağını dile getiren Şahin, bakanın kendilerine bu konuda bilgi vereceğini sandıklarını kaydetti.

"TURHAN ÇÖMEZ TÜRKİYE'YE GELMELİDİR"

"Adalet Bakanı olarak yargı mensuplarından acaba böyle bir sızma olmuş mudur; bunun araştırılmasını istedik." diyen Şahin, incelemenin devam ettiğini ve araştırma sonucunun kendisine henüz ulaşmadığını belirtti. Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in 2001 yılında alınan ifade kasetlerinin aynı anda tüm televizyonlarda yayımlandığını ifade eden Şahin şunları söyledi: "Sonradan öğrendik ki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kasetleri avukatlara vermiş. Avukatlar da vakit kaybetmeden onu hemen medyaya servis yapmışlar. Bir gazetede soruşturmaya ilişkin görüşme tutanaklarının yayımlanmasının ardından da tutanakların avukatlardan alındığını öğrendik. Demek ki bu bilgiler daha çok avukatlardan sızmaktadır. Barolar Birliği Başkanı Sayın Özok, yargı mensuplarını ve savcılarımızı eleştireceği yerde bu bilgileri sızdıran ve aslında suç işleyen avukatlarla ilgili ne yapıyor, İstanbul Barosu ne yapıyor? Bu konuda kamuoyunu aydınlatırlarsa seviniriz."

Tuncay Güney ile ilgili Kanada makamlarından adli yardım talebinde bulunulmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Şahin, bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'na müracaat ettiklerini belirterek henüz bir dönüşün olmadığını vurguladı. Adli yardım talebinin Tuncay Güney'in bilgisine başvurulması ve ifadesinin alınması yönünde olduğunu dile getiren Şahin, Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili savcılıktan veya diğer mercilerden Adalet Bakanlığı'na bir talep gelmesi halinde de aynı yolla yine gereğini yapacaklarını söyledi.

"Ergenekon soruşturması kapsamında aranan eski milletvekili Turan Çömez'in İngiltere'ye yerleşme talebinde bulunduğu" yönündeki bir soruya da Bakan Şahin şu cevabı verdi:

"Konuyu gazetelerden gördüm. Eğer eski arkadaşımız, geçmişte bir süre siyaset yaptığımız Sayın Çömez kendinden eminse, herhangi bir suç işlemediği düşüncesindeyse Türkiye'ye gelmelidir. Ben Türkiye'ye gelerek, sorulacak sorulara açıklıkla cevap vermesini tavsiye ederim. Böyle kaçak bir durumda eski bir milletvekilinin bulunması ve üstelik farklı bir isimle İngiltere makamlarından oturma izni talep etmesini kendisine yakıştıramadım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber