İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Cep telefonunda pahalı görüşmeye AB incelemesi

Haber Giriş : 12 Aralık 2004 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB, cep telefonu operatörlerinin, abonelerinin yurtdışından yaptıkları görüşmeler için çıkardıkları yüklü faturalar yakın takibe aldı. İnceleme sonunda roaming (dolaşım) ücretlerinde indirime gidilmesi gündeme gelebilecek.

AVRUPA Birliği'nin (AB) telekomünikasyon yetkilileri, cep telefonu abonelerinden yurtdışından yaptıkları görüşmelerde yüksek ücret talep edilmesini incelemeye aldı. AB'nin bu konudaki araştırmasının 6 ay süreceği bildirilirken, operatörlere inceleme sonucunda belli bir fiyat sınırlaması getirilebileceği belirtiliyor.

Roaming (dolaşım) sistemine göre, cep telefonu aboneleri farklı bir ülkeye gidip telefonlarını açtıklarında, otomatik olarak bulundukları ülkenin yerel servis sağlayıcılarıyla karşılaşıyor. Ancak bu operatörlerin, abonelerin telefonlarını ülkeleri dışında da kullanabilmeleri için sağladıkları hizmet, yurt içinde yapılan görüşmelere göre hayli pahalı oluyor. Bir süredir roaming sistemi hakkında bilgi toplayan AB ise konuyla ilgili olarak geniş çaplı bir soruşturma başlatmaya hazırlanıyor.

AB'nin, üye ülkelerin telekomünikasyon yetkililerinden oluşacak kurulu araştırma kapsamında ilk olarak roaming ücretlerini mercek altına alacağı ifade ediliyor. AB bunun için, üye ülkelerdeki tüm cep telefonu operatörlerine detaylı birer anket formu gönderecek. Soruşturma, daha önce İngiliz cep telefonu operatörleri Vodafone ve MMO2'ye karşı, aşırı oranda roaming ücreti aldıkları gerekçesiyle açılan incelemeyle de paralel olarak yürütülecek.

AB'nin Bilgi Toplumu ve Medya Komisyonu üyesi Viviane Reding, "İş için ya da gezi amaçlı yurtdışına çıktıktan sonra aldığımız ilk fatura çoğumuz için tatsız bir sürpriz oluyor" diye konuştu. Buna karşılık operatörler cephesinden gelen açıklama da gecikmedi ve MMO2'nin bir sözcüsü, cep telefonu sektörünün çok rekabetçi olduğuna dikkat çekerek, roaming ücretlerinde 4 yıl içinde yaklaşık yüzde 30 oranında indirime gidildiğini hatırlattı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber