Şube müdürü düşük verilen sicil notlarını iptal ettirdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
KASTAMONU
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2008/351 KARAR NO : 2008/569

DAVACI________________: Orhan DURUR

İlçe Milli Eğitim Müd. Kurşunlu/ÇANKIRI

DAVALI________________:Kurşunlu Kaymakamlığı-Kurşunlu/ÇANKIRl

DAVANIN ÖZETİ_______:Kurşunlu İlçesi Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, iyi (84) olarak düzenlenen 2007 yılı sicil raporunun;sicilinin düşük düzenlenmesinin doğru olmadığı, siyasi maksatla, gerçeğe aykırı düzenlendiği, sicilinin orta derecede düzenlenmesini gerektirecek hiçbir durumun ve olayın olmadığı, sicilin garez ve özel maksatla doldurulduğu, sicilinin iyi düzeyde düzenlenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi ve belgenin bulunmadığı ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenmektedir.

"SAVUNMANIN ÖZETİ :Davacımn ileri sürdüğü hususların gerçeği yansıtmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu iddiasıyla davanın reddinin gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Kastamonu İdare Mahkemesı'nce duruşma için önceden taraflara bildirilen 23.10.2008 tarihinde saat 09.30'daki duruşmaya, davacı Orhan Dururun geldiği, davalı idareyi temsilen ise kimsenin gelmediği görülerek, davacıya usulüne uygun söz verilip açıklamaları dinlenildikten sonra duruşmaya son verilerek işin gereği görüşüldü:

Dava, Kurşunlu ilçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, iyi(84) olarak düzenlenen 2007 yılı sicil raporunun iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 111. maddesinde, Devlet memurlarının ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye çıkarma veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde özlük ve sicil dosyalarının başlıca dayanak olduğu; E13. maddesinde, sicil amirlerinin belli zamanlarda düzenleyecekleri sicil raporlarında, memurların liyakat derecesini not esasına göre kıymetlendirerek tespit edecekleri; 115. maddesinde, sicil amirlerinin maıyetlerindeki memurların sicil raporları ile birlikte, bunların genel durum ve davranışları bakımından da olumlu ve olumsuz nitelikleri, kusur ve eksiklikleri hakkında mütalaalarını bildirecekleri; 11.9. maddesinde de, sicil raporlarındaki sicil notu ortalaması 100 üzerinden 60 ve daha yukarı olanların olumlu sicil almış sayılacağı, sicil raporlarındaki sicil notu ortalaması 60'ın altında olanların olumsuz sicil almış sayılacağı belirtilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 121. maddesi hükmü uyarınca çıkarılan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği'nde de benzer düzenlemelere yer verilmiştir. Anılan Yönetmeliğin 17, maddesinde; sicil amirlerinin sicil raporunu doldurdukları her memuru;

a) Dış görünüşü (kılık, kıyafet),

b) Zeka derecesi ve kavrayış kabiliyeti,

c) Azim ve sebatkarlık, dürüstlük, sır saklamada güvenirlilik ve beşeri münasebetlerdeki başarısı.

d) Alkol, kumar, vb. alışkanlıkları memuriyetle bağdaşmayacak ölçüde sürdürme, dedikodu yapma, kıskançlık, kin tutma gibi kötü huy ve davranışları.

Bakımından genel bir değerlendirmeye tabi tutacakları, sicil döneminde edinilen bilgi ve müsahadelerden yararlanılarak yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre memurların olumlu ve olumsuz yönleri, kusur ve noksanları hakkındaki düşüncelerin sicil raporunun şahsiyet değerlendirilmesine ait bölümüne ayrı ayrı açık ve gereğine göre kısa veya teferruatlı olarak yazılacağı, sicil amirlerinin memurların genel durum ve davranışları hakkındaki düşüncelerinin, not takdirlerinde dikkate alınacağı; 19.maddesinde, sicil amirlerinin sicil raporlarını itinalı, doğru ve tarafsız bir şekilde düzenlerken, Devlete sadakat ve bağlılığı, memuriyet sıfatının gerektirdiği şeref ve itibar ile hizmetlerin süratli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini, güvenilir ve yetenekli memurların yükselmelerini, diğerlerinin ise kamu hizmetlerinden uzaklaştırılmaları gerektiğini esas alacakları; 2O.maddesinde de. her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıktan değerlendirmelerin birbirinden bağımsız ve 16. madde hükümlerine göre etkili ve geçerli olduğu hükme bağlanmıştır.

Değerlendirme bir sistem olarak, personele ilişkin uygulamaların dayanağını oluşturmakta olup, personelin değerlendirilmesi ise; personelin yükseltilmesi , gelecekte göstereceği gelişme potansiyeli, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, başarı durumunun ortaya çıkması, ödüllendirilmesi, ücretinin artırılması, görev yerinin değiştirilmesi, görevine son verilmesi, emekliye ayrılması gibi amaçlara hizmet etmektedir.

Yukarıda belirtildiği şekilde yetkili sicil amirlerince düzenlenen sicil raporlarının doğurduğu hukuki sonuçların ağırlığı dikkate alındığında; her yıl için yeniden düzenlenmek suretiyle ilgili memurun o yıl içindeki mesleki bilgisini, deneyimini, tutum ve davranışlarını ortaya koyan ve tüm bu hususların değerlendirilmesinden sonra oluşan hukuki bir belge niteliği taşıyan sicil raporlarında, "Sicillerin Objektifliği" ilkesi çerçevesinde yetkili sicil amirlerinin kanaatinin oluşmasına etki eden hususların somut bilgi ve belgeye dayandırılması gerektiği tartışmasızdır.

Dava dosyasının incelenmesinden, uyuşmazlık konusu 2007 yılı sicil raporunun 1.sicil amirince "Kılık kıyafeti Yönetmeliğe uygundur. Beşeri münasebetleri zayıftır. Güvenilir değildir." şeklinde görüş belirtilerek sicil raporunun iyi düzeyde(80) olarak düzenlendiği, 2.sicil amirince; "Çalışkan ve mevzuata bağlıdır. Kendini geliştirmeye gayret eder." denilerek çok iyi düzeyde(100) olarak değerlendirildiği, 3.sicil amirince de; "Daha iyi olabilir." denilerek iyi düzeyde(84) olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır.

Siciller, kamu personellerinin ehliyetinin tespitinde kademe ilerlemesinde, rütbe terlilerinde, derece yükselmelerinde, emekliye aynma ve hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde başlıca dayanak durumunda bulunduğundan, sicil amirlerince titizlikle, mevzuat hükümlerine uygun olarak, herhangi bir etkiden uzak, memurun sicil donemi içinde kamu görevlisi sıfatıyla bağlantılı olabilecek her türlü eylem, işlem tutum ve davranışın adil, tarafsız ve objektif ölçüler dahilinde değerlendirilerek hissi düşüncelerden kaçınmak suretiyle ve kanaatlar, olaylarla desteklenecek şekilde düzenlenmeli, sicilin kanaat kısmıyla bunun dayanağı olan yeterlilik ve ahlak durumu ile ilgili sorulara verilen puanlar arasında uyum bulunmahdır, Her yıl için yeniden düzenlenen ve ilgili kamu görevlisinin o yıl içinde kişisel yapısı ve hizmete ilişkin bilgi, beceri ve çalışmalarının amirlerince değerlendirilmesini içeren sicil raporlarında yer alan soruların nitelikleri itibariyle gözlem ve kanata dayalı cevaplar gerektirmesine ve idarece bu sorulara verilen cevapların gerekliliğini somut bilgi ve belgelerle kanıtlama sorumluluğu yükseltilmemesine karşılık, sicil raporlarının özellikle ilgilinin tarafsızlığı, yürüttüğü görevdeki bilgi ve başarı düzeyi iş disiplini ve verimliliği gibi konularda ilgili sorulara verilen cevapların olumsuz olması halinde bu değerlendirmeye yol açan nedenlerin ve bu olumsuz hizmete etkisinin somut olarak ortaya konulması gerektiği açıktır.

Her ne kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca sicil raporlarındaki sicil notu ortalaması 100 üzerinden 60 ve daha yukarı olanların: olumlu.;Sicil almış sayılacakları belirtilmiş ve kamu görevlilerinin kimi hakları elde edebilmeleri açısından puan durumuna bakılmaksızın olumlu sicil almış olmak, diğer koşullarında varlığ halinde yeterli sayılmış ise de. bazı haklan kazanabilmek yönünden, salt olumlu sicil almanın yeterli olmadığı, pekiyi yada iyi derecede olumlu sicil almış olanların, liyakat esasının doğal sonucu olarak bir üst göreve atanma konusunda tercih edilmeleri, bazı hakları kazanabilmeleri, sicilin derecesinin kamu görevlilerinin mesleki geleceklerinde büyük Önem taşıdığını göstermekte olup bu nedenle sadece sicilin olumlu olmasının yeterli olmadığı aynı zamanda sicilin derecesinin de önem arzettiği tartışmasızdır.

Olayda, dava konusu 2007 yılı sicil rapomnun iyi(84) olarak düzenlenmesine dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının 2007 yılı sicil raporunun iyi(84) olarak düzenlenmesine neden olarak herhangi bir somut olay, bilgi ve belge gösterilmediği, söz konusu sicil raporunun 1.sicil amirinin düşüncesi bölümünde; "Kılık ve kıyafeti Yönetmeliğe uygundur. Beşeri münasebetleri zayıftır. Güvenilir değildir." seklinde görüş belirtilerek sicil raporunun iyi(8O) olarak düzenlendiği, 2.sicil amirince; "Çalışkan ve mevzuata bağlıdır. Kendini geliştirmeye gayret eder," denilerek sicil raporunun çok iyi(100) olarak değerlendirildiği, her iki sicil amirince taktir edilen notlar arasında 10 puandan fazla fark olduğu için 3.sicil amirince; "Daha iyi olabilir." seklinde görüş belirtilerek iyi(84) olarak düzenlendiği anlaşılmakta olup. sicil amirlerinin söz konusu düşüncelerinin somut bilgi ve belgelere dayalı olmaması karcısında tek babına sicil raporunun iyi olarak düzenlenmesine yeterli gerekçe oluşturduğunun kabulü olanaklı bulunmamaktadır.

Bu durumda, objektif düzenlenmediği kanaatine varılan dava konusu 2007 sicil raporunda hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yazılı 55,00-YTL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta giderinin istemi halinde davacıya iadesine, iş bu kararın tebliğ tarihini izleyen otuzf30) gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 23.10.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye

Aydemir TUNÇ Dr.Mehmet GÖK Erkan ALTIN

33593 101603 101990

YARGILAMA GİDERLERİ

Başvuru Harcı :14,00-YTL

Karar Harcı :J4,00-YTL

Posta Gideri :27.00-YTL

TOPLAM :55,00-YTL



T.C.
KASTAMONU

İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2008/352

KARAR NO : 2008/570

DAVACI_______________: Orhan DURUR

Milli Eğitim Müdürlüğü Kurşunlu/ÇANKIRI

DAVALI_______________: İhsangazi Kaymakamlığı- İhsangazi/KASTAMONU

DAVANIN ÖZETİ_______: Kurşunlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, orta(66) olarak düzenlenen 2006 yılı sicil raporunun; birlikte çalıştığı 1.sicil amiri olan ilçe Milli Eğitim Müdürü Kenan Dereli'nin kendisine orta(66) puan verdiği ve şahsiyet ve davranışlarının değerlendirildiği bölümüne "17.maddesinin (c) ve (e) bendindeki olumsuz özellikleri taşıdığı gözlemlenmiştir'1 ibaresinin konulduğu, ikinci sicil amiri olan ilçe Kaymakamı Zekeriya Güney tarafından da orta(66) puan verildiği, sicilinin dü^ük düzenlenmesinin doğru olmadığı, siyasi maksatla, gerçeğe aykırı düzenlendiği, sicilinin orta derecede düzenlenmesini gerektirecek hiçbir durumun ve olayın olmadığı, sicilin garez ve özel maksatla doldurulduğu, sicilinin orta düzeyde düzenlenmesini gerektirecek hiçbir somut bilgi ve belgenin bulunmadığı. 2006 yılı sicil raporunun-son üç yılın ortalaması alınarak yeniden belirlenmesi gerektiği ve hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek -iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN OZETI :Davacı hakkında düzenlenen 2006 sicil raporunun 1.sicil amirinin not ortalaması orta(66), 2.sicil amirinin not ortalaması orta(66) olduğu, her yıl için düzenleyici, ilgili kamu görevlilerinin o yıl içindeki kişisel yapısı ile hizmete ilişkin bilgi, beceri ve çalınmalarının yetkili amirce değerlendirmesini ihtiva eden sicil raporunda yer alan sorulan kimilerinin nitelikleri itibariyle, gözlem ve kanaate dayalı cevapların gerektirmesine ve dolayısı ile idareye bu sorulara verilen cevapların bilgi ve belgeler ile kanıtlama zorunluluğu yükletilmemesi de göz önüne alındığında, her yıl için yeniden düzenlenen ve ilgili kamu görevlisinin o yıl içindeki kişisel yapısı ve hizmete ilişkin bilgi, beceri ve çalınmalarının yetkili amirlerce değerlendirilmesini ihtiva ettiği, yapılan değerlendirmenin mevcut yasal düzenlemelere uygun olduğu iddialarıyla davanın reddinin gerekliği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Kastamonu İdare Mahkemesi'nce duruşma için önceden taraflara bildirilen 23.10.2008 tarihinde saat 09.30'daki duruşmaya, davacı Orhan Durur'un, davalı idareyi temsilen de Ihsangazi Kaymakamlığı Yazı İsleri Müdürü Yusuf Yalabaçoğlu'nun geldiği görülerek, taraflara usulüne "uygun söz verilip açıklamaları dinlenildikten sonra duruşmaya son verilerek, isin gereği görüşüldü:

Dava, Kurşunlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan davacının, orta(66) olarak düzenlenen 2006 yılı sicil raporunun iptali istemiyle açılmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 111. maddesinde. Devlet memurlarının ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemelerinde, derece yükselmelerinde, emekliye çıkarma veya hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde özlük ve sicil dosyalarının ballıca dayanak olduğu; 113. maddesinde, sicil amirlerinin belli zamanlarda düzenleyecekleri sicil raporlarında, memurların liyakat derecesini not esasına göre kıymetlendirerek tespit edecekleri; 115. maddesinde, sicil amirlerinin maiyetlerindeki memurların sicil raporları ile birlikte, bunların genel durum \e davranışları bakımından da olumlu ve olumsuz nitelikleri, kusur ve eksiklikleri hakkında mütalaalrını bildirecekleri; 119. maddesinde de, sicil raporlarındaki sicil notu ortalaması 100 üzerinden t60 ve daha yukarı olanların olumlu sicil almış sayılacağı, sicil raporlarındaki sicil notu ortalıması 60'ın altında olanların olumsuz sicil almış sayılacağı belirtilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 121. maddesi hükmü uyarınca çıkarılan Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği' nde de benzer düzenlemelere yer verilmiştir. Anılan Yönetmeliğin 17. maddesinde; sicil amirlerinin sicil raporunu doldurdukları her memuru;

a) Dış görünüşü (kılık, kıyafet),

b) Zeka derecesi ve kavrayış kabiliyeti,

c) Azim ve sebatkarlık, dürüstlük, sır saklamada güvenirlilik ve beşeri münasebetlerdeki başarısı,

d) Alkol, kumar, vb. alışkanlıkları memuriyetle bağdaşmayacak ölçüde sürdürme, dedikodu yapma, kıskançlık, kin tutma gibi kötü huy ve davranışları,

Bakımından genel bir değerlendirmeye tabi tutacakları, sicil döneminde edinilen bilgi ve müşahedelerden yararlanılarak yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre memurların olumlu ve olumsuz yönleri, kusur ve noksanları1 hakkındaki düşüncelerin sicil raporunun şahsiyet değerlendirilmesine ait bölümüne ayrı ayrı açık ve gereğine göre kısa veya teferruatlı olarak yazılacağı, sicil amirlerinin memurların genel durum ve davranışları hakkındaki düşüncelerinin, not takdirlerinde dikkate alınacağı; 19.maddesinde, sicil amirlerinin sicil raporlarını itinalı, doğru- ve tarafsız bir şekilde düzenlerken. Devlete sadakat ve bağlılığı, memuriyet sıfatmm gerektirdiği şeref ve itibar ile hizmetlerin suratlı ve ekonomik bir şekilde vrırütülmesini, güvenilir ve yetenekli memuriann yükselmelerini, diğerlerinin ise kamu hizmetlerinden uzaklaştırılmaları gerektiğini esas alacakları; 2O.maddesinde de, her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmelerin birbirinden bağımsız ve 16. madde hükümlerine göre etkili ve geçerli olduğu hükme bağlanmıştır.

Değerlendirme bir sistem olarak, personele ilişkin uygulamaların dayanağını oluşturmakta olup, personelin değerlendirilmesi ise; personelin yükseltilmesi, gelecekte göstereceği gelişme potansiyeli, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, başarı durumunun ortaya çıkması, ödüllendirilmesi, ücretinin artırılması, görev yerinin değiştirilmesi, görevine son verilmesi, emekliye ayrılması gibi amaçlara hizmet etmektedir.

Yukarıda belirtildiği şekilde yetkili sicil amirlerince düzenlenen sicil raporlarının doğurduğu hukuki sonuçların ağırlığı dikkate alındığında; her yıl için yeniden düzenlenmek suretiyle ilgili memurun o yıl içindeki mesleki bilgisini, deneyimini, tutum ve davranışlarını ortaya koyan ve tüm bu hususların değerlendirilmesinden sonra oluşan hukuki bir belge niteliği taşıyan sicil raporlarında, "Sicillerin Objektifliği" ilkesi çerçevesinde yetkili sicil amirlerinin kanaatinin oluşmasına etki eden hususların somut bilgi ve belgeye dayandırılması gerektiği tartışmasızdır.

Dava dosyasının incelenmesinden, uyuşmazlık konusu 2006 yılı sicil raporunun 1. sicil amirince "17.maddenin (c) ve (e) bendindeki olumsuz özellikleri taşıdığı gözlemlenmiştir." şeklinde görüş belirtilerek sicil raporunun oıta düzeyde (66) olarak düzenlendiği, 2.sicil amirince de "1.sicil amirinin görüşlerine katılıyorum," denilerek orta düzeyde(66) olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır.

Siciller, kamu personellerinin ehliyetinin tespitinde kademe ilerlemesinde, rütbe terlilerinde, derece yüks e İme 1 erinde, emekliye ayırma ve hizmetle ilişkilerinin kesilmesinde başlıca dayanak durumunda bulunduğundan, sicil amirlerince titizlikle, mevzuat hükümlerine uygun olarak, herhangi bir etkiden uzak, memurun sicil dönemi içinde kamu. görevlisi sıfatıyla bağlantılı olabilecek her türlü eylem, işlem tutum ve davranışın adil tarafsız ve objektif ölçüler dahilinde değerlendirilerek hissi düşüncelerden kaçınmak suretiyle ve kanaatlar, olaylarla desteklenecek şekilde düzenlenmeli, sicilin kanaat kısmıyla bunun dayanağı olan yeterlilik ve ahlak durumu ile ilgili sorulara verilen puanlar arasında uyum bulunmalıdır. Her yıl için yeniden düzenlenen ve ilgili kamu görevlisinin o yıl içinde kişisel yapısı ve hizmete ilişkin bilgi, beceri ve çalışmalarının amirlerince değerlendirilmesini içeren sicil raporlarında yer alan soruların nitelikleri itibariyle gözlem ve kanata dayalı cevaplar gerektirmesine ve idarece bu sorulara verilen cevapların gerekliliğini somut bilgi ve belgelerle kanıtlama sorumluluğu yüks e itilmemesine karşılık, sicil raporlarının özellikle ilgilinin tarafsızlığı, yürüttüğü görevdeki bilgi ve baharı düzeyi iş disiplini ve verimliliği gibi konularda ilgili sorulara verilen cevapların olumsuz olması halinde bu degerlendiımeve yol açan nedenlerin ve bu olumsuz hizmete etkisinin somut olarak ortaya konulması gerektiği açıktır.

Bu durumda, davalı idare tarafından, son bes yıllık (2005, 2004; 2003, 2002 ve 2001 yılları) sicilleri iyi olan davacının, 2006 yılı sicili raporunun orta düzeyde(66) olarak düzenlenmesinin; objektif nedenleri, böyle bir değerlendirmeye sebep olan olay ve nedenleri, davacının hangi tutum ve davranışlarının böyle bir değerlendirmeye yol açtığı hususlarının somut bilgi ve belgelerle desteklenecek bir şekilde ortaya konulamadığmdan, 2006 yılı sicilinin orta düzeyde(66) olarak düzenlenmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.'

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yazılı 59,50-YTL yargılama giderinin davalı idareden almarak davacıya verilmesine, artan posta giderinin istemi halinde davacıya iadesine, is bu kararın tebliğ tarihini izleyen otuz(30) gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 23.10.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Üye Üye

Aydemir TUNÇ Dr.Mehmet GÖK Erkan ALTIN

33593 101603 101990

YARGILAMA GİDERLERİ

Başvuru Harcı:14,00-YTL

Karar Harcı :14,00-YTL

Posta Gideri :31.50-YTL

TOPLAM : 59.50-YTL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber