Talep olmamasına rağmen öğrenim kredisi yatırılmış olabilir mi? / Özel üniversite öğrencilerine hangi kredi verilir?

Haber Giriş : 10 Aralık 2004 01:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 1- Daha önce Marmara Üniversitesinde 2 yıllık öğrenim görmüş olup bunlara ilişkin tüm borçlarımın tamamını ödedim ve ilgili banka makbuzları bende bulunuyor. Sonra 1997-2003 Tarihleri arasında bir vakıf üniversitesi olan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördüm. Daha önceki aldığı kredileri de ödememe rağmen başvurduğum yıl öğrenim kredisi çıkmadığı halde ertesi yıl çıkmış bulunan ve benim bundan hiçbir şekilde haberdar olmadığım 1.5 milyar TL.lik kredi 3.910.000.000 TL borç olarak karşıma çıkmış bulunuyor. Söz konusu yatırılmış bulunan toplam 1.5 milyarlık kredi ise halen Kadıköy özel işlem müdürlüğünde bulunuyormuş ki öğrenciliğim esnasında ihtiyaç duyduğum bu kredi bana tebellüğ edilmemişti.

Durumumun incelenmesi, şayet herhangi bir kredi yatırılmışsa ilgili yerden öğrenilerek hiç şekilde para çekmemiş olduğumun görülmesi, şayet çekilmişse birilerinin adıma çekip-çekmediğinin incelenmesi ve gerekli yasal takibatın başlatılması ve bu mağduriyetim giderilmesi için gereğini saygılarımla bilgilerinize arz ederim.

CEVAP 1- Sorunuzdan anladığım kadarıyla Marmara üniversitesinde öğrenciyken aldığınız öğrenim kredisi ve katkı kredisinden yalnızca öğrenim kredisi, siz bir vakıf üniversitesi olan Yeditepe üniversitesine geçtiğiniz halde devam etmiş, ancak sizin bu krediden haberiniz olmadığı halde ödemeye devam edilmiş.

KYK mevzuatı gereğince katma bütçeye dahil olmayan üniversitelerden birinde eğitim gören öğrenciler ancak öğrenim kredisi alabilirler. Bu üniversitedeki öğrencilere katkı kredisi verilmemektedir. Marmara üniversitesinde öğrenciyken her iki krediyi aldığınız halde Yeditepe üniversitesine geçtiğiniz zaman yalnızca öğrenim kredisinin ilgili banka şubesine yatırılmış olmasından şu sonuçları çıkarmak mümkün görünüyor: Siz okulunuzu değiştirdiğiniz zaman bununla ilgili olarak KYK ya bilgi vermişsiniz ve bu kurumda sizin katkı kredinizi keserek (vakıf üniversitesi olduğu için) öğrenim kredinizi yatırmaya devam etmiş. Ancak sizin bundan haberiniz olmadığı için paranızı almamışsınız. Yada sizinle bir isim benzerliği olan başka biri adına yatmış ve isim benzerliği nedeniyle borcun adresi olarak siz görünüyorsunuz (baba adının benzer olması da mümkündür.). Son olarak KYK hata yapmış olabilir. Yani siz okul değiştirdikten sonra KYK'ya bununla ilgili her hangi bir müracaatta bulunmamış olabilirsizin. Bilgi verseniz de kredinizin devamıyla ilgili bir talebiniz olmamış olabilir. Buna rağmen KYK size ödeme yapmış olabilir.

Burada sizin yapacağınız en doğru şey, okulunuzu değiştirdikten sonra KYK'ya bununla ilgili bilgi verip vermediğinizi, eğer bilgi verdiyseniz bu bilgi içinde kredinizin devam etmesiyle ilgili bir hususun var olup olmadığını tespit etmeniz gerekecektir. Eğer bilgi vererek kredinizin devam etmesini istemişseniz borcu ödemek zorundasınız. KYK bu durumda hiçbir şekilde sorumlu olamayacaktır. Yok bilgi vermedim diyorsanız ve bunu ispatlaya bilirseniz borcu ödemezsiniz ve mahkemeye dava açarak borçlu olmadığınızı ispat etmeniz gerekecektir. Bunun içinde yapılacak en iyi şey, KYK ya giderek siz Yeditepe üniversitesine geçtikten sonra size ödeme yapılmasına esas olan belgelerin doğruluğunu araştırın ve bunu gerektirecek size ait bir belge yada bilgi varmı bunu doğrulayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber