Flaş! THY uçağı Amsterdam'da düştü: 9 kişi öldü / video

Haber Giriş : 25 Şubat 2009 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Hava Yollarına ait bir uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken yere çakıldı.

THY uçağının Amsterdam havaalanına inerken düştüğü bildirildi. Öğrenilen bilgilere göre 135 yolcu bulunan uçağın 3 parçaya bölündüğü ancak herhangi bir yangın olmadı.

İneşe geçerken düşen uçakta ölü olup olmadığı henüz öğrenilemezken ağır yaralıları bulunduğu bildirildi.

Bakan açıkladı Düşen uçakta ölü yok

- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen THY uçağıyla ilgili, "Sevindirici olan, can kaybı olmadan bu kazanın atlatılmış olmasıdır" dedi.

Yıldırım, yolcular arasında yaralılar bulunduğunu, yaklaşık 80 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolcu uçağının teknik bakımının 22 Aralık 2008 tarihinde yapıldığını söyledi.

Bingöl'de bulunan Bakan Yıldırım, THY uçağının Amsterdam havaalanına inişi sırasında meydana gelen kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, uçağın teknik bakımıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Uçağın teknik bakımının, yaptığımız ilk tespitlerde, 22.12.2008 tarihinde yapıldığı ve herhangi bir teknik sorunun bulunmadığı bilgisi ulaşmıştır. Düşüş nedeni, kurulacak olan kaza kırım komisyonunun yapacağı araştırma sonucu ortaya çıkacaktır."

THY uçağı Hollanda'da düz araziye iniş yaptı: 20 yaralı

- THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, şu ana kadar kendilerine ölüm olayı bildirilmediğini, uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat olduğunu bildirdi. Karlıtekin, çoğunluğu uçağın arka bölümünde olmak üzere 20 civarında yaralı bulunduğunu söyledi.


Hürriyet Video'larını izlemet için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

SHGM: 3'ü mürettebat 9 kişi öldü

- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), iniş sırasında kaza yapan THY'ye ait uçakta 3'ü mürettebat 9 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

SHGM'nin internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hollanda Ulaştırma Bakanlığından alınan bilgiye göre, Amsterdam Schiphol Havaalanı'na zorunlu iniş gerçekleştiren THY'na ait uçakta bulunan 3'ü mürettebat 9 kişi hayatını kaybetmiştir.

Kazada hayatını kaybedenlerin yanı sıra 6'sı ağır yaralı olmak üzere toplam 25 yaralı bölgede bulunan çeşitli hastanelere sevk edilmiştir.

Ayrıca, uçağın iniş yaptığı bölgedeki yolun trafiğe kapatıldığı ve kazanın oluş nedeni ile ilgili tetkiklere devam edildiği bildirilmiştir. Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı olarak kurtulanlara ise acil şifalar dileriz."

Ölenlerden 3'ü mürettebattan, 6'sı yolcu"

- Hollanda radyosu, THY uçağının Hollanda'da inişi sırasında meydana gelen kazada 3'ü mürettebattan, 6'sı yolcu 9 kişinin öldüğünü bildirdi.

Radyo, Haarlemmermeer Belediye Başkan vekili Michel Bezuijen'in gazetecilere yaptığı açıklamaya dayandırarak ölenlerden 6'sının yolcu olduğunu, mürettebattan da 3 kişinin öldüğünü duyurdu.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin de yaptığı açıklamada, Hollandalı yetkililerin ölü sayısının 9 olduğunu kendilerine bildirdiğini kaydederek, "İsim konusunda paylaşımda bulunmadılar. Tamamının yolcu olmadığını biliyoruz" demişti.

"İki pilot hayatını kaybetti" iddiası

- İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada kaza yapan THY'nin "Tekirdağ" uçağının iki pilotunun hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Telegraaf gazetesinin internet sitesinde yayımlanan haberde, iki pilotun kokpitte sıkışarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

Haberde, özel ekiplerin pilotları sıkıştıkları yerden çıkarmaya çalıştıkları kaydedildi.

Hollanda radyosu da kazada 3'ü mürettebattan, 6'sı yolcu 9 kişinin öldüğünü duyurmuştu.


Uçakta 135 yolcu ve 8 mürettebat bulunduğu belirtildi

- İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçakta 135 yolcu ve 8 mürettebat bulunduğu belirtildi.

THY'nin TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi "Tekirdağ" adlı uçağı ilk belirlemelere göre 135 yolcu ve 8 mürettebatıyla saat 08.22'de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Amsterdam'a hareket etti.

Bu arada, THY yetkililerinden oluşan bir ekip, İstanbul'dan Hollanda'ya hareket etti.

THY uçağının mürettebatının kimlikleri

- İstanbul-Amsterdam seferini yaparken iniş sırasında kaza geçiren Türk Hava Yollarına (THY) ait "Tekirdağ" adlı yolcu uçağının mürettebatının kimlikleri belirlendi.

Hasan Tahsin Arısan'ın kaptan pilotluğu yaptığı uçakta, Olgay Özgür, Murat Sezer, Figen Eren, Perihan Özden, Ulvi Murat Eskin ve Yasemin Vural, mürettebat olarak bulunuyordu.

Bazı yolcular uçağı terk ediyor

- Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inişte yere çakılan Türk Hava Yollarının 1951 sefer sayılı uçağından bazı yolcuların yürüyerek çıktığı bildirildi.

Bazı görgü tanıkları, Boeing 737-800 tipi "Tekirdağ" adlı uçaktan yaklaşık 50 yolcunun sağ salim çıktığını belirtti.

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken, 135 yolcu ve 8 kişilik mürettebatıyla Schiphol havaalanına inişte piste ulaşamadan tarlaya çakılan uçağın üç parçaya ayrıldığı, uçakta yangın çıkmadığı bildirildi.

İtfaiye ve ambulansların kaza yerine ulaştığı kaydedildi.

Bu arada, havaalanı basın bürosu çalışanı Melanie Smieder, uçağın iniş pistine yaklaştığı sırada düştüğünü ve kaza nedeniyle hava trafiğinin durduğunu aktardı.

THY Genel Müdürlüğü'nde kriz merkezi

- İstanbul-Amsterdam seferini yapan "Tekirdağ" adlı yolcu uçağının düşmesi üzerine Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü'nde kriz merkezi oluşturuldu.

Boeing 737-800 tipi "Tekirdağ" adlı uçağın Schiphol havaalanına inişi sırasında düşmesi, THY Genel Müdürlüğünde hareketli dakikalara neden oldu.

Şirket bünyesinde kriz merkezi oluşturulurken, THY yetkililerinden oluşan bir heyet de Hollanda'ya hareket etti.

Uçağın kaptan pilotunun Hasan Tahsin Arısan olduğu belirtildi.

THY Genel Müdürlüğünden kazaya ilişkin bir açıklama yapılması bekleniyor.

Düşen uçaktaki yolcuların tümü tahliye edildi

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka, Amsterdam'da düşen THY uçağındaki yolcuların tümünün tahliyesinin tamamlandığını söyledi.


Yolcular anlattı: İnişe geçerken düştüğümüz için kurtulduk

Türk Hava Yollarına ait bir uçak, Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken yere çakıldı.

Uçaktan yaralı olarak kurtarılan yolcu Mustafa Bahçecioğlu, "İnişe geçtiğimiz sırada çok büyük bir gürültü duyduk. Uçak parçalara ayrıldı. Yolculuk esnasında herhangi bir olumsuz durum olmadı. Uçak düştükten sonra koltuklarda sıkışan yolcuları çıkardık. Kadın ve çocukları çıkardık. Ancak sıkışan herkese müdahele edemedik" dedi.

Bahçecioğlu, "Uçak tarlaya düştü. 6 saniyede yere indi. Yüksekliğimiz 200-250 metre civarındaydı. Her hangi bir patlama olmadı. Tarlaya indi ve yere düştükten sonra üç parçaya bölündü. Yaralı olarak kurtulan çok var, ölü sayısı fazla yok. Bir çok yaralıyı kurtardık. Tarlanın ortasına düştük. Uçak düştükten 10-15 dakika sonra itfaiye ve ambulanslar geldi" diye konuştu.

Yolcu: Büyük bir panik yaşadık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Amsterdam'da meydana gelen uçak kazasının ardından bizzat devreye girdiği ve Türk yetkililere gerekli talimatları verdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Amsterdam'da meydana gelen kazanın hemen ardından devreye girerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'ın, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar'a olay yerine gitme talimatı verdiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın, kazadan yara almadan kurtarılan yolculardan, Hollanda Demiryolları kurumuna güvenlik hizmeti veren bir şirketin sahibi olan Mustafa Bahçecioğlu'nu telefonla aradığı ifade edildi.

Mustafa Bahçecioğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a, ''kazada ölü sayısının çok az olduğunu ya da olmayabileceğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu'' söylediği öğrenildi.

Bahçecioğlu'ndan olayla ilgili bilgi alan Erdoğan'ın, bütün yolculara geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi.

Mustafa Bahçecioğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a, ''uçağın inişi sırasında sert bir çarpma sonucu kazanın meydana geldiğini ve uçakta büyük bir panik yaşandığını'' söylediği de kaydedildi.

Bu arada, uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan, pilotları Olcay Özgür ve Murat Sezer'in kazadan yara almadan kurtuldukları öğrenildi.

Herşey birkaç saniye içinde oldu

Hollanda'da Amsterdam Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada yakındaki bir tarlaya inen THY uçağından kurtulan yolculardan biri, her şeyin birkaç saniyede olup bittiğini, piste inmeyi beklerken tarlaya çakıldıklarını söyledi.

Kazadan sonra kendi imkanlarıyla sağ salim uçaktan dışarıya çıkan Mutlucan soyadlı bankacı, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Normal iniş yaparken bir anda hava boşluğu gibi bir durum oldu, uçak kontrolden çıktı ve aniden alçalarak çakıldı. Her şey 10 saniye bile değil, 3-5 saniyede olup bitti. Biz, pilot durumu kontrol eder diye bekliyorduk, ama birden düştük ve durduk. Tarla gibi bir yere indik" dedi.

Mutlucan, her şey saniyeler içerisinde olduğu için düşüş sırasında değil, uçak durduktan sonra panik yaşandığını ifade ederken, kuyruk bölümünde oturduğunu söyleyen bir başka yolcu Kerem Uzel de "Bağrışmalar oldu, piste 600 metre kadar bir mesafede çakıldık" dedi. Mutlucan da "biz ne oluyor diyene kadar yere inmiştik bile" diye konuştu.

Pilotun son anonsunun, olağan iniş anonsu olduğunu, anonsta, "15 dakika sonra inmiş olacağız" dendiğini ifade eden Mutlucan, "Ama 7-8 dakika sonra çakıldık. Bir hava boşluğu gibi bir şey oldu ve uçak aniden alçaldı" dedi.

Uçaktan kendisinin çıktığını anlatan Mutlucan, "benimle birlikte 15-20 kişi de uçaktan kendisi çıktı. Geride kalanlar, sıkışanlar da vardı, onları da gelen ekipler çıkardı. Yeteri kadar ambulans geldi, yolculara yardım etti" diye konuştu.

AA - CİHAN

Ayrıntılar geliyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber