Öğrenim ve katkı kredi borçları mezuniyetten ne zaman kadar sonra ödenmelidir?

Haber Giriş : 10 Aralık 2004 02:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU 7- Merhaba. Adım ... Ben 1997-2001 yılları arasında ADÜ Nazilli İİbf de okurken 19981384189 numarasıyla katkı kredisi ve öğrenim kredisi aldım. Katkı kredisini ödeme tebligatı 2003 yılı içinde geldi ve 31.12.2003 tarihi itibariyle katkı kredisini ödemeye başladım. Öğrenim kredisinin tebligatı gelmedi. Fakat www.kyk.gov.tr adresinde borcumu sorguladığım zaman öğrenim kredisinin taksitlerinin de katkı kredisi ile aynı zamanda başladığını ve ödenmeyen taksitlere faiz işletildiğini gördüm. Öğrenim kredisinin ödemeleri katkı kredisi bittiği zaman başlamıyor mu? Ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

CEVAP- 7- Öğrenim kredisi ve katkı kredisi ile ilgili tahsilatların neye göre ve nasıl yapıldığını daha önceki hazırladığımız dosyada belirtmiştik. Aşağıda dosyanın bir kısmı yer almakatdrı?

Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi Borcunun Ödenmesi (Yüksek lisans hariç) :
Öğrenci, öğrenim ve/veya katkı kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde öder.
Devam ettiği öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin öğrenim sürelerinin bitiş ve borçların tahsilat başlangıç tarihi, yeni öğretim kurumlarının normal öğretim süresine göre hesap edilir.
Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler de borçlarını, yukarıdaki fıkralarda belirtilen hükümlere göre öderler.

- Öğretim kurumundan Ayrılma Halinde Borcun Ödenmesi :
Sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkartılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonra başlamak üzere ve bir yıl içinde üçer aylık dönemler halinde borcunu öder.
Öğretim kurumunu değiştirdikten sonra veya kredi almaktan vazgeçtikten sonra öğretim kurumundan ayrılan veya çıkarılanlar hakkında aynı borç ödeme kuralları uygulanır.

- Diğer Hallerde Borcun Ödenmesi :
Hakikate aykırı beyanda bulunma, en az asgari ücret düzeyinde sürekli bir işte çalışarak bir gelire sahip olma, kesin hükümle mahkun olma ve Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma sebebiyle kredinin kesilmesi halinde öğrenci borcunu, kredisinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl sonraki tarihi takip eden ödeme döneminden başlamak suretiyle bir yıl içerisinde üçer aylık dönemler halinde öder. Bu durumda olan öğrenciler için ''Kredi Borcunun Tespiti'' maddesine göre belirlenen endeks artışından ilave edilen miktarlardan herhangi bir indirim yapılmaz.

Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğrenim Kredisi Borçlarının Ödenmesi :
Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden, master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere, lisans ve/veya master öğreniminden sonra, öğrenime ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki ödeme döneminden başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve üçer aylık dönemler halinde ödemek zorundadırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber