1 milyon liralık internet bankacılığı vurgunu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2009 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Turaç TOP/İZMİR,

RUSYA'daki ?hacker'lardan internet yoluyla elde ettikleri, çoğu işadamlarına ait kimlik bilgileriyle, bu kişilerin banka hesaplarını boşalttıkları öne sürülen 18 kişilik suç şebekesi çökertildi. 1 milyon TL'yi kendi hesaplarına geçirdikleri belirlenen şebekenin liderliğini eczacı İ.M.'nin yaptığı anlaşıldı. Şebekenin, kimlik bilgilerini ele geçirdikleri kişinin adına kayıtlı sim kartın ikizini sahte belgelerle çıkardıkları, gerçeğini bloke ettirdikleri, hesaptan havale yaparken de bankadan gelen güvenlik şifresini kendi sim kartlarına yönlendirip, güvenlik duvarını bu yolla aştıkları saptandı. Paraları Dubai'de eğlence hayatında yediklerini söyleyen şüpheliler adliyeye sevkedildi.

Yaklaşık bir yıldır istihbarat çalışması sürdüren polis, daha önce ?interaktif dolandırıcılık ve kredi kartı dolandırıcılığı' suçlarından hakkında işlem yapılan eczacı İ.M.'nin (38) liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütünün, Ege Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşayan vatandaşların, bankalardaki hesaplarını boşalttığı bilgisine ulaştı. Araştırmada, İ.M. ve örgüt yöneticisi K.Ö.'nün (34) elemanlarıyla birlikte internetten bağlantı kurdukları Rusya'daki hackerlardan (yasa dışı bilgisayar şifre kırıcıları), çoğunluğu şirket sahibi kişilerin kimlik bilgilerini satın aldıkları saptandı.

Soruşturmada, örgüt üyelerinin, kimlik ve banka bilgilerini ele geçirdikleri kişilerin, hesaplarında işlem yapmak için, onların adına düzenlenmiş sahte kimliklerle, kullandıkları sim kartların ikizini çıkarttıkları anlaşıldı. Şüphelilerin bu şekilde, bazı bankaların uyguladığı, hesap sahibinin cep telefonuna güvenlik şifresi gönderilmesi işlemini aştıkları ortaya çıktı. Kendi ellerindeki cep telefonuna şifrenin gelmesini sağlayan örgüt üyelerinin, gerçek sim kartı da bloke ettirdikleri belirlendi. Örgüt üyelerinin, ayrıca, kendi adlarına da banka görevlilerinin güvenini kazanmak için sahte isimlerle hazırladıkları avukat, asker ve polis kimlikleriyle açtırdıkları hesaplara parayı havale edip çekerek ortadan kayboldukları belirlendi.

4 AYRI KENTTE 18 GÖZALTI

Operasyon için düğmeye basan ekipler, elebaşı İ.M.'nin yanı sıra K.Ö., E.Y. (33), M.D. (31), Ö.T. (33), H.P. (48), İ.G. (26), M.R.K. (44), A.A. (36), M.H.Ü. (42), V.Ü. (30), M.Ö. (30), Ö.F.M. (23), E.A. (28), D.Ş.A. (33), F.V.Ç. (26), İ.K. (30) ve A.Y.'yi (34) İzmir, Ankara, İstanbul ve Aydın'da düzenledikleri baskınlarla yakaladı.

Baskınlarda, çok sayıda gerçeğine çok yakın ve boş nüfus cüzdanları, avukatlık belgeleri, sürücü belgeleri, resmi kurumlara ait soğuk damga ve mühürler, bazı kişilere ait kimlik bilgileri ve telefon numaraları ele geçirildi.

1 MİLYON TL

Şebekenin şu ana kadar, çoğunluğu şirket sahiplerinin hesaplarından bir milyon TL'yi çektikleri saptandı. Örgüt üyelerinin, haksız yollarla elde ettikleri kazancı, lüks yaşamlarında ve Dubai'deki eğlence yerlerinde tükettikleri saptandı. Sahte kredi kartları da hazırlayan örgüt üyelerinin, bankadan paranın tamamının çekilememesi halinde ise, kuyumculardan altın, telefon satış yerlerinden kontör alarak alışveriş yaptıkları belirlendi. Emniyette işlemleri tamamlanan 18 şüpheli, ?interaktif banka dolandırıcılığı ve sahtecilik' suçlarından adliyeye sevkedildi.

EMNİYETTEN UYARI

Emniyet yetkilileri, vatandaşların, bu şekilde tuzağa düşmemeleri için, bilgisayarlarına virüs ve koruma programı koymaları, tanımadıkları kişilerden mail, bilgi almamaları, bankaların ekstra güvenlik sistemlerinden faydalanmaları, telefonda tanımadığı kimselere bilgilerini vermemeleri uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber