Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından Gül'e mektup

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2009 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, TCK ve Kadastro Kanunu'ndaki değişiklikleri içeren "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la getirilen düzenlemelerin "kamu yararı taşımadığını ve insan haklarına aykırı olduğunu" savundu. Oda tarafından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yazılan mektupta, bu düzenlemenin TBMM'ye geri gönderilmesi istendi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, söz konusu düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup gönderildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, "Kamu Arazilerinin İşgaline Dur Deyin!" yazılı mektupta, TBMM'de 25 Şubat 2009'da kabul edilen 5841 Sayılı "Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 154. ve 187. maddeleri ile 3402 sayılı Kadastro Kanununun 12. maddesi değiştirilerek ve Kadastro Kanununa bir madde eklenerek, kamu arazilerinin işgalinin önünün açılması yanında kamu yararı ve kamu düzeninin olumsuz yönde etkilenmesine dair bir düzenlemeye gidildiği öne sürüldü.

Söz konusu yasa değişikliği ile TCK'nın "Hakkı olmayan yere tecavüz" başlıklı 154. maddesindeki "kamu" sözcüğünün yasadan çıkarıldığı belirtilen mektupta, bu düzenleme ile kamu arazi ve arsalarının işgalinin suç olmaktan çıkarıldığı savunuldu.

Mektupta, şöyle denildi:

"TCK'nın 154. maddesinde yeniden yapılan bu değişiklikle devletin hüküm ve tasarrufu altında olan ve tescile dahi konu olmayan dağlar, deniz ve göller gibi tüm alanlarımız işgalciye bir kez daha açılmaktadır. Deniz ve göl gibi kıyı ve kıyıları çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada Anayasamızda belirtilen 'öncelikli kamu yararı gözetilir' ifadesi yok sayılarak bu bölgeler turizmcilere yeniden açılmaktadır. Bu düzenlemeyle örnek bedeli ödeyen turizm işletmeleri 2-B arazileri ile kıyı alanlarını işgale ve kullanmaya devam edebilecektir.

Bu düzenlemeyle kamu arazilerinin işgali suç olmaktan çıkacak ve tam bir af etkisi gösterecektir. İşgal nedeniyle verilen mahkumiyet kararları tüm sonuçlarıyla kalkacak ve görülmekte olan davalar düşecektir. Kamu arazilerinin her yönüyle işgali dönemlerine geri dönüş tekrar başlayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber