Elektrikte indirim gündemde değil

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mart 2009 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Son aylarda doğalgaz fiyatlarında yapılan indirimlerin elektriğe de yansıması bekleniyordu. Ancak indirim bekleyen tüketiciye kötü haber TETAŞ'tan geldi. Kurum, döviz kurlarındaki artış nedeniyle elektrik birim fiyatlarında yapılacak indirimi erteledi.

Kamunun toptan elektrik satan şirketi olan Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Yönetim Kurulu, nisanda elektrik fiyatlarına herhangi bir değişikliğe gidilmemesi yönünde karar aldı.

Yüksek Planlama Kurulu (YPK)'nun TEİAŞ, TETAŞ, EÜAŞ, BOTAŞ, TEDAŞ gibi enerji KİT'leriyle ilgili (kamu iktisadi teşebbüsleri) 1 Temmuz 2008'de uygulamaya koyduğu otomatik fiyat mekanizması gereği, elektrik fiyatlarında yılın ilk ayarlaması nisanda yapılacak. Bu amaçla enerji KİT'leri, döviz, enflasyon, petrol girdilerini dikkate alarak birim fiyatları yeniden belirleyecek. Şubatta doğalgaz fiyatlarında yapılan konutlar için yüzde 17, sanayi için yüzde 18 indirim, elektrik fiyatlarında da indirim olacağı beklentilerine yol açmıştı. Otomatik fiyatlandırma mekanizması gereği elektrik fiyatları bu yıl temmuz ve ekimde de yeniden belirlenecek. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)'nin de elektrik satın alma maliyetlerinde azalma olmaması sebebiyle indirim yapmayacağı belirtiliyor. Abonelere satılan elektriğin birim fiyatını TEDAŞ belirliyor. Şirket, tarifelerini EPDK'ya gönderiyor ve Kurul'un onaylamasıyla tarifeler uygulamaya konuluyor. Kurul son olarak 1 Ocak'tan itibaren sanayi elektriğinde yüzde 1,75 indirim yaparken konutlarda ise yüzde 1,18 zam yapmıştı.

Benzine iki hafta içinde 7 kuruş zam geldi

İki haftada benzine 9 kuruş indirim yapan akaryakıt şirketleri dün sabah itibarıyla 7 kuruş zamma gitti. 95 oktan kurşunsuz benzin İstanbul'da 2,83 Türk Lirası'ndan 2,89-2,90 liraya çıktı. Ankara ve İzmir'de ise benzinin litre fiyatı 2,82'den 2,89'ya yükseldi. Petrol varil fiyatının 35 dolarlarda seyretmesine rağmen akaryakıt firmaları zamma devam ediyor. Pompa fiyatları bugünden itibaren 6-7 kuruş zamlandı. İstanbul'da Petrol Ofisi ile OPET istasyonlarında kurşunsuz benzin 2,83 liradan 2,89-2,90 liraya fırladı. Araç sahipleri Ankara ve İzmir'de ise 2,82 TL'den aldıkları benzini 6 kuruşluk zamla 2,89 liraya almaya başladı.

İsmail Altunsoy

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber