Avea'dan Turkcelle: Sınırsız tarifenin önünden çekil

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2009 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Avea, sınırsız konuşturan tarifesinde yaşanan sıkıntılardan Turkcell'i sorumlu tuttu. Lider GSM operatörünü 'ara bağlantı' hizmetini 'sınırlı' vermekle itham eden Avea yöneticileri, bu yüzden Turkcell'e noter üzerinden ihtar çektiklerini açıkladı. Bu arada cep'te sınırsız konuşturan tarifelerle ilgili inceleme başlatan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bir yazı ile operatörleri uyardığı ortaya çıkmıştı. Turkcell'e yönelik aramaların artık Türk Telekom hatları ile yapıldığını belirten Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, sınırsız tarife konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını, ancak kampanyayı beklemeye aldıklarını söyledi.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, telekomünikasyon sektörünün ve şirketinin 2008 yılındaki performansını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. Toplantıda, Avea'nın 5 Şubat'ta duyurusunu yaptığı 55 liraya sınırsız konuşturan tarifede yaşanan sıkıntılar da gündeme geldi. Sınıtıların Turkcell'in takındığı tavırdan kaynaklandığını belirten Cüneyt Türktan, çok yoğun bir taleple karşılaştıklarını söyledi. Hemen arkasından Turkcell'in de benzer bir tarifeyle kendilerine karşılık verdiğini aktaran Avea'nın genel müdürü, "Zarar edeceğimiz bir tarifeyle abonelerin karşısına çıkmayız. Kötü bir kampanya olsaydı lider operatör bizi takip etmezdi. Artık aşırı karları bırakma zamanı geldi." ifadelerini kullandı.

Kapmayanın ticari amaçla kullanılmaması için titiz çalışmalar yapan şirket, buna rağmen 3 bin santralde kötü niyetli kullanım tespit ederek duruma müdahale etti. Türktan, yine birkaç lokantanın 55 liralık tarifeyi 'Gel yemek ye, bedava konuş' şeklinde bir kampanyaya dönüştürdüğünü de açıkladı. Konuya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun müdahalesiyle ilgili ise Avea Regülasyon Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık açıklamada bulundu. Anık, Kurum'un, "Tedbiriniz nedir?" diye sorduğunu, herhangi bir ikazın sözkonusu olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Lider operatörün ara bağlantı hizmeti (port) vermemesi nedeniyle sıkıştık ve zor duruma düştük. Resmi tebligatta bulunduk ve durumu Üst Kurul'a aktardık. 9 Şubat'tan itibaren Turkcell'e yazışmalar oldu. Ancak hizmetin ancak yüzde 20'si karşılandı. TT'nin ara bağlantı hizmetiyle rahatladık ve sorunu aştık."

2008 geliri 2,1 milyar TL

Sektörün üçüncüsü durumundaki Avea, agresif kampanyaları ile sıralamada bir üst basamağa çıkmaya çalışıyor. Son üç yılda hem pazarda hızlı büyüdüklerini hem de toplam abone sayısını iki katına çıkardıklarını vurgulayan şirketin genel müdürü Cüneyt Türktan, toplam pazar yüzde 7 büyürken Avea'nın yüzde 24,2'lik bir artışla 2 milyar 113 milyon Tl gelir elde ettiğini açıkladı. Türkkan, "2 milyon 280 bin net abone kazandık. Bu yıl sıkı bir rekabet olacak. İkinci operatöre çok yaklaştık. Niye ikinciliğe oturmayalım." dedi. Avea, bu yıl 500 kişilik daha istihdam planlıyor. 3. Nesil uygulamalar içinde altyapı hazırlıkları devam eden şirketin akıllı santraller çalışmaları da başladı. Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Fenercell'de de 2 bin yeni abone kazanımı oldu.

Yatırımları devam edecek

Geçen yıl 465 milyon TL altyapı yatırımı yaptıklarını, son dört yılda yapılan yatırımların 1,3 milyar dolara ulaştığını aktaran Cüneyt Türktan, Türkiye nüfusunu kapsama oranının ve EDGE kapsamasındaki yaygınlığın yüzde 95'in üzerine çıktığını belirtti. Türktan, 3G sonrasında da EDGE kapsamasındaki yaygınlığın, veri transferindeki sürekliliği artıracağını ifade ederek, 2009 yılında da altyapı yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.

2008 rakamlarıyla Avea

· 2007'ye göre yüzde 23 oranında büyüme ile 12,2 milyon abone

· 2 milyon 280 bin net abone kazanımı

· 2 milyar 113 milyon TL gelir

· Yüzde 18,5 pazar payı

· 173 dakika abone başına konuşma süresi

· 15,6 TL abone başına ortalama gelir

· 2007 yılına göre yüzde 46 artışla 446 milyon TL operasyonel kâr

· 2004-2008 yılları arasında 1,3 milyar dolarlık yatırım

· Numara taşınabilirliğinde 690 bin toplam abone ve 416 bin net abone

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber