Bedelli askerlik için IMF Başkanı'na mektup gitti!

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mart 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bedelli askerlik bekleyenlerin internet üzerinde kurduğu oluşum, işi IMF Başkanı Kahn'a mektup yazmaya kadar götürdü. Mektupta ?bedelli parası Türkiye'ye yeter' denildi.

5 binden fazla üyesi olan bedelli askerlik bekleyenlerin oluşumu, hem Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Ersin Özince'ye hem de IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a mektup yazdı. star gazetesine daha önce yaptıkları açıklamada, bedelli askerlik için kişi başı 7 bin 500 Euro ödeyebileceklerini söyleyen oluşum üyeleri, Özince'den bedelli askerlik için uygun kredi koşulları yaratılmasını, IMF'den ise Türkiye'yi rahat bırakmasını istediler. IMF Başkanı'na yazılan mektupta ?Yaşanan krizde her ülkenin kendi çözüm modeli mevcuttur. Türkiye bugüne kadar saklı tuttuğu kendi özkaynaklarıyla çözüme ulaşma formulünü uygulayabilecek ülkelerden biridir. Bu formulün ana cıkış noktalarından biri ?bedelli askerlik'tir' denildi.

7.5 MİLYAR $'LIK KAYNAK

?BİZ vatanımız için gerekirse evimizi, arabamızı satıp bu bedeli ödeyeceğiz. Türkiye ekonomisinin bu kötü gidişine daha fazla sessiz kalmayacağız. KDV oranının yüzde 20'lere çekilmesine, vatandaşın daha fazla aç ve işsiz kalmasına izin vermeyeceğiz' denilen mektupta Türkiye'nin IMF'den gelecek krediye ihtiyacı olmadığına dikkat çekildi. Mektupta ?Sadece bedelli askerlik uygulaması ile 7.5 milyar dolar sıfır maliyetli kaynak yaratılabilir. IMF'ye ihtiyacı olmayan bir ülkede yapmaya çalıştığınız uygulamanıza şiddetle karşı çıkıyoruz. Lütfen bizi rahat bırakınız' denildi.

ÖZİNCE'DEN KREDİ İSTEDİLER

OLUŞUM üyeleri, askerlik bedelinin finansmanı için de girişimlerde bulunmaya başladılar. En son çıkan bedelli askerlikte bankaların kredide kolaylık sağladığını hatırlatan oluşum üyeleri, olası bedelli askerlikle ilgili kararda yine benzer uygulamaların yapılmasını istiyorlar. Bunun için de TBB Başkanı Özince'ye mektup yazdılar. Mektupta şöyle deniliyor: ?Son dönemdeki celp fazlalığı haberleriyle önümüzdeki dönemde bedelli uygulamasının şart olduğu ortada. Herkesin yararlanabilmesi için bankalarımızdan uygun faizli kredi talep etmekteyiz. Geçmişte verildiği gibi 3 yıl vadeli ve düşük faizli kredi uygulaması için çalışma başlatırsanız minnettar olacağız.'

150 bin kişi gider

17 Ağustos 1999'daki depremden sonra çıkarılan bedelli askerlik, küresel krizle tekrar gündeme geldi. star konuyla ilgili yaptığı haberlerde işini kaybeden ya da iş bulmakta zorlananların krizi fırsata çevirmek için bir an önce vatani görevlerini yerine getirmek istemeleriyle askerlik başvurularında artış olduğunu, bedelli askerlik bekleyenlerin de harekete geçtiğini yazdı. 5 binden fazla kişi bedelliaskerlik2009.net (.com) adlı sitede bir araya gelerek ?bedelli askerlik' talebinde bulunuyorlar. Çıkacak bedelli askerliğin bedeliyle ilgili olarak 5-7.5 bin Euro'yu gözden çıkarabileceklerini kaydeden oluşumun üyeleri bedel ne kadar düşük olursa başvurunun da o kadar fazla olacağını, şimdi çıkması durumunda sayının 150 bini aşabileceğini kaydetti.

Ekren: IMF ile ciddi görüş ayrılığı kalmadı

YENİ ABD yönetiminin ekonomi kurmayları ile görüşmeler yapmak üzere Washington'da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kısa vadeli konjonktürel ihtiyaçlarla uzun vadeli yapısal reformların harmonizasyonu konusunda IMF çok ciddi bir görüş ayrılığı kalmadığını söyledi. Bakan Ekren buna rağmen teknik görüşmelerin devam ettiğini ve IMF anlaşmasının seçimlerle alakalı olmadığını belirtti. Ekren IMF ile Türkiye arasında seçimden sonra bir anlaşma olması ihtimali ile ilgili ?Tabii bu sürecin seçimlerle doğrudan ilişkisi yoktur. Teknik görüşmeler devam ediyor. Ne zaman sonuçlanırsa, onu ilgili arkadaşımız açıklar' dedi.

YENER YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber