Dolarda tarihi rekor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 06 Mart 2009 22:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar ilk kez 1,79 TL'yi aşarak tarihteki en yüksek düzeye çıktı. Ekonomistler, doların kısa vadede 1,80'i aşabileceğini belirtiyor.

Yurtdışından gelen kötü haberler son günlerde doların ateşini yükseltti ve sonunda tarihi zirveye çıktı. Bankalararası piyasada dolar 1,7910 TL ile tarihi rekor seviyeye ulaştı. Dolar/TL en son 23 Mart 2003'te 1,7710 seviyesine yükselmişti. Euro da 2,28 TL'nin üzerini gördü.

Bankacılar devam eden global riskten kaçış eğilimiyle daha fazla yükselişin de beklenti dahilinde olduğunu belirttiler.

Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine bakıldığında lira son dönemde daha güçlü bir seyir izlemişti. Ancak son 2 günde hızlı bir hareket yaşandı.

Doların bundan sonraki seyrinin global piyasalardaki riskten kaçınma eğilimine paralel olarak devam edeceği belirtiliyor. Dışarıda ise toparlanmaya ilişkin bir işaret yok.

SALAR: MÜDAHALE OLMAZSA 1,85'E GİDERİZ

Peki dolar nereye kadar yükselecek? Kurdaki hareketi ntvmsnbc'ye değerlendiren A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, şunları söyledi: "Piyasada satıcı eksikliği var. Dışarıdan fon gelmiyor, yerliler satmıyor. Daha önce yerli yatırımcının satışlarıyla kur dengeleniyordu. Şu anda satıcı gelmiyor, yükselişteki en temel neden bu. Burada devreye girebilecek sadece Merkez Bankası var. Ancak MB'nin müdahalesi de sonuç alıcı olmalı. Müdahale sonrası yükselmeye devam ederse piyasa bu kez MB'nin yaptırım gücünü sorgular duruma gelir. O zaman potansiyel satıcı kalmaz. Merkez Bankası'nın müdahalesi olmazsa 1,85'e kısa sürede ulaşırız."

AĞAOĞLU: 1,80'İN ÜZERİNE ÇIKAR

Fortune Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu, "Dün 1,7525'in geçilmesiyle 2003'ten bu yana gelinen direnç krıldı. Paritede her ne kadar dolar değer kaybediyor olsa da; bizdeki kurları gevşetmesi gerekirken kritik seviyeler geçildiği için gelen taleple hareket hızlanıyor. Çok fazla işlem hacmi olmaksızın yükseliş var. Bizde 1,80'lerin üzerinin görülebileceğini düşünüyorum. 1,8680'in üzeri geçilirse ilk etapta 1,94'e çıkacaktır. Daha sonra psikolojik sınır olan 2 TL'ye doğru hareket olur. Merkez Bankası'nın kura müdahalesi sadece rezerv kaybına yol açar. Bütün gelişmekte olan para birimlerinde sorun çözülür, TL tek başına yukarıda kalırsa müdahale anlamlı olur.

Dolardaki yükseliş iki soruna yol açıyor. Bugün bir taksici, dolar çok düştüğünde veya yükseldiğinde insanların taksiye bile binmediğini söyledi. Yani insanlar böyle zamanda karar alamıyorlar. Kurun çıkması son üç-dört yıldır dövizle borçalanan kurumların ve bireylerin zorlanmalarına neden olacak. Bunlar arasında batanlar bile olabilir. Bu da dönüp dolaşıp bankacılık sektörünü vurabilir. Reel sektörden bankacılığa geçen bir sorun ortaya çıkabilir" diye konuştu.

TURŞUCU: 1,80'DE SATIŞ BAŞKISI OLUR

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, bankalararasında dolara hâlâ talep olduğunu belirterek, "1,80'de psikolojik bir direnç var, orası test edilebilir. Şu anki hava devam ederse 1,80'in de üzerine çıkma ihtimali var. 1,80'lerde satış baskısının etkili olacağını tahmin ediyoruz. Bugünkü çıkış paritenin yükselmesine ragmen yaşanıyor, bu da talebin güçlü olduğunu gösteriyor. Kurda aşırı oynaklık olmadığı için Merkez Bankası müdahale etmeyecektir. Döviz satım ihaleleri yapabilir" şeklinde görüş belirtti.

Yabancı bir bankanın döviz masası işlemcisi de, "GM ile ilgili endişelerle başlayan ve stop-loss'larla devam eden dünkü yükseliş global piyasalardaki riskten kaçışın hat seviyeye ulaşmasıyla bugün iyice hız kazandı. 1,77'li seviyelerin aşılmasıyla önce 1,80'li sonra 1,82'li seviyeler artık kısa vadede beklenti dahilinde" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber