Apartmanların elektrikten para kazanma dönemi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Mart 2009 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Apartmanlar devlete elektrik satacak

Güler, ?Örneğin 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir ve artanı devlete satar hale gelecek? dedi.Enerji Bakan Hilmi Güler, güneş enerjisine yönelik yeni bir yasal çalışmanın içinde olduklarını belirterek, ?Örneğin 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir ve artanı devlete satar hale gelecek? dedi...

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) tarafından hazırlanan ve Ordu Genç İşadamları Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen ?4. Genç İşadamları Soruyor? konulu toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dikkat çekici açıklamalar yaptı.

GİRİŞİMCİ ARTIYOR

Türkiye'de enerji sektörünün kriz dinlemediğini ve yatırımlara hızla devam ettiğini vurgulayan Güler, önceki yıllarda 30 olan yatırımcı sayısının bugün 3 bine yükseldiğini, hedeflerinin yakında 3 milyon yatırımcı olduğunu söyledi. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için yeni projeler geliştirdiğini de hatırlatan Güler, güneşten ve tarımsal atıklardan enerji üretimi üstünde çalıştıklarını söyledi. Güler, bu konuda şunları söyledi:

KİREMİT YERİNE PANEL

?Türkiye'nin tükettiği elektriğin iki katı kadar güneş enerjisi kaynağı var. Yakında kiremitlerin yerini güneş panelleri alacak. Sadece Antalya'nın çatılarına kurulacak bu panellerle 10 tane Kayseri- 'nin elektriği karşılanabilecek. Ayrıca konuya ilişkin yasa hazırlığı içindeyiz. Artık konutların 500 kilovata kadar kendi enerjisini üretmeleri mümkün olabilecek. Yani 150 dairelik bir site kendi elektriğini kendi üretebilir hale gelecek. Fazlasını da devlete satacak.?

Tarımsal atıklarından da değerlendirilerek yeni enerji kaynağı olabileceğinin altını çizen Güler, bu kapsamda Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetişen fındığın kapsulünün de yeni enerji kaynağı potansiyeli taşıdığını söyledi.

TASARRUFLA 4 KEBAN BARAJI GERİ ALINABİLİR

TÜGİK Başkanı Hazım Sesli, Türkiye'de HES, rüzgar, güneş, jeotermal ve termik santral yatırımlarının önünün açılarak dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirtti. Sesli, ayrıca enerji kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanımı ile her yıl 4 Keban Barajı'nın üretiminin geri alınabileceğini kaydetti.

Güneş paneline yatırım 10 bin euro

Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer, 4 kişilik bir ailenin elektrik faturası ödeme yükünü yaşam boyu ortadan kaldıracak güneşten elektrik üretim sisteminin ortalama kurulum maliyetinin 10 bin euro olduğunu söyledi. Özer, 10 dairelik bir apartmanın 100 bin euroluk yatırımla ayda 10 bin kilovat/saat elektrik üretebileceğini belirtti.

Bu konunun uygulamaya geçmesi için kanunun yanı sıra yönetmelik ve teknik şartnamenin de oluşturulmasının beklendiğini vurgulayan Özer ?Devletin geri alım fiyatını belirlemesi gerekiyor. Buna göre insanlar bu konuda yatırım yapıp yapmamaya karar verecektir? dedi. Bireysel üreticinin devlete satacağı elektriğe Avrupa ülkelerinde ortalama 20 yıl devlet alım garantisi uygulanıyor. Geri alım fiyatı ise ortalama 0.40 euro. Komşumuz Yunanistan 0.45-0.50 euro arasında ödeme yapıyor.

Güler çevreye hassas

TÜGİK bünyesindeki Ordu Genç İşadamları Derneği önemli organizasyona ev sahipliği yaptı. Bakan Güler'i soru yağmuruna tuttular.

Başkan Ayhan Kaymaz çok dinamik bir yönetim oluşturmuş. Ordu ekonomik geri gidişin önüne geçebilecek bir yapılanmanın temelleri atılmış.

KARADENİZ'DE BİRLİK

Bu tüm Karadeniz'de de heyecan yaratmış. Genç girişimciler yakında bir araya gelerek bir federasyonun temelini atacak. n Karadeniz'de böyle bir birliktelik kolay kolay gerçekleşmezdi. Devreye TÜGİK Başkanı Hazım Sesli'nin birleştiriciliği girince işler değişmiş.

Güler ise sorulara net cevaplar verdi. Genç işadamlarını enerji alanında yatırıma davet etti.

Hemşerilerinin karşısında konuşurken bakan tarafsızlığını korumaya özen gösterdi.

Hilmi Güler'in konuşmasında özellikle çevreye özen gösteren bir dikkatlilik vardı.

Ve en önemlisi çevreci enerji yatırımlarının önünü açmak gibi bir misyon edinmiş.

Celal TOPRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber