Mahkeme 2008 KPSS'nin iki sorusunu iptal etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2009 07:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:02

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nda yargıya taşınan 'yanlış soru çıktı' iddiası sonuçlandı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, 28-29 Haziran 2008'de yapılan KPSS eğitim bilimleri sınavında 13 sorunun yanlış olduğu iddiasıyla açılan davayı kısmen kabul etti.

Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda A kitapçığı'nın 11. ve 97. sorularının hatalı olduğuna hükmetti. Böylece, sınava giren Cemali Arslan'ın açtığı dava neticesinde iki soru iptal edilmiş oldu. Şimdi geçtiğimiz yıl KPSS'ye katılıp bir-iki puan eksikliği sebebiyle sınavı kaybeden öğretmen adayları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'ne başvurup puanlarının yeniden hesaplanmasını isteyebilecek. Sınavı gerçekleştiren ÖSYM, savunmasında, sorularda hata bulunduğu iddiasını kabul etmemişti.

Öğretmen adaylarının da katıldığı 28-29 Haziran 2008 tarihlerinde yapılan KPSS'de yanlış soru iddiası, yargıya taşınmıştı. Sınava giren Cemali Arslan'ın adına avukat Ahmet Yazıcı'nın açtığı davada, KPSS Eğitim Bilimleri Testi'nin A kitapçığının 11, 24, 27, 40, 64, 66, 68, 81, 87, 88, 89, 97, 104 ve 107'nci sorularının hatalı olduğu öne sürülmüştü. Soruların yanlış olduğunun kanıtlanması halinde Eğitim Bilimleri Testi'nin tümüyle iptali istenmişti. ÖSYM mahkemeye gönderdiği savunmada, soruların hiçbirinde hata bulunmadığını belirterek davanın reddini istemişti. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda karar verilmesine hükmetti. Bilirkişi raporunda 11. sorunun soru kökü ve cevap seçenekleri incelendiğinde net bir cevaba ulaşılamadığı belirtilerek, A ve D seçeneklerinin doğru olarak algılandığı vurgulandı. Kitapçığın 97. sorusunda da doğru cevabın A ve D seçenekleri olduğu, iki sorunun iptalinin gerektiği kaydedildi. Mahkeme de söz konusu soruların hatalı olduğuna hükmetti. Avukat Yazıcı, öğretmen adaylarının puanlarının yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi.

İPTAL EDİLEN SORULAR

11. Posner beş tür eğitim programı olduğunu söylemektedir. Bunlar; resmi program, uygulamadaki program, örtük program, ekstra program ve ihmal edilen (geçersiz) programdır. Posner'in eğitim programını bu şekilde ayırmasının uygulamadaki anlamı ya da katkısı ne olabilir?

A) Eğitim araştırmacılarının resmî programın önemini kavramalarına neden olur.
B) Eğitim reformlarının başarı ve başarısızlıklarının nedenlerini belirlemeye yardımcı olur.
C) Program geliştirme alanının ne kadar dinamik bir süreç olduğunun kavranmasına yardımcı olur.
D) Program değerlendirmenin sistematik olarak yapılması gerektiğini ortaya koymaya yardımcı olur.
E) Aynı programın farklı boyutlarını ve farklı akademik çıktılarını belirlemeye yardımcı olur.

97. Tüm uyarılarına rağmen salonda koşarak oyun oynamaya devam eden oğlunu 15 dakika süreyle banyoya kapatan bir babanın uyguladığı davranış kontrol tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ara verme (time out)
B) Olumsuz pekiştirme
C) Şekillendirme
D) I. tip ceza
E) Kademeli yaklaşma

2008 yılı Eğitim Bilimleri Soruları
2008 yılı Eğitim Bilimleri Cevap Anahtarı

Metin Arslan, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber