Başsavcı, evrakları biriktiren memura ceza verdi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Mart 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kemal GÖKTAŞ / VATAN ANKARA

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu'nun neden olduğu skandal bir memura verilen disiplin cezasıyla ortaya çıktı. Boyrazoğlu, yayınladığı bu iç genelgeyle adli sicil kayıtlarının ancak kişinin kendisine veya bu konuda açıkça yetki verildiği vekaletnamede yazan avukatlarına verilebileceğini belirtti. Ancak Boyrazoğlu, 4 Mayıs 2004 tarihli genelgede, skandal niteliğinde bir talimat verdi. Buna göre, hakim ve savcılar ile personelin kendileri, eş ve çocukları için istenen adli sicil belgeleri ise bu kuraldan istisna tutuldu. Yani hakim, savcı ve personelin eş ve çocuklarına kendileri veya avukatları gelmeden, sıraya girmeden, adli sicil belgelerinin talimat üzerine verilmesi istendi. Adli sicil memuru Mehmet Önder Sarıca, bu talimat doğrultusunda hareket etti, ancak hukuka aykırı bir talimat olduğu için ileride başına bir iş gelmemesi için bu talimatları bir dosyada biriktirdi. Ancak Sarıca hakkında kurum içindeki yazışmaları biriktirdiği için açılan soruşturmada ?görev yeri değişikliği ve kınama? cezası verildi.

Akraba ayrılacalığı

Sarıca'nın avukatları tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen itiraz dilekçesinde, Başsavcı Boyrazoğlu'nun iç genelgesinin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, ?İç genelgede bizzat kendi veya vekili hazır bulunmayan hakim ve savcı yakın ve akrabalarının işlemlerinin başsavcı veya vekili tarafından havale edildikten sonra yapılacağı ifade edilmişse de, kanunun ve yönetmeliğin istisna getirilmeyen amir hükümlerinin iç genelgelerle aşılamayacağı açıktır. Diğer bir değişle hakim ve savcı yakın ve akrabalarının bir ayrıcalığı yoktur. Bu kişilerde aynı şekilde hazır bulunacak veya vekillerini adli sicil belgesi alması konusunda yetkilendireceklerdir. Bugüne kadar uygulanan ve iç genelge ile emredilen bizzat veya vekili hazır bulunmayanlar için havale yöntemi ile işleme koyma işlemleri yapan, yaptıran ve emreden bütün kamu görevlileri bu fiillerinden dolayı sorumludurlar? denildi.

Talimatları dosyaladı

İtirazda, memur Sarıca'nın ?hukuka aykırı ve yazılı olarak verilen emirleri uygulamayı tercih ettiği? belirterek ?Fakat ileride herhangi bir sıkıntı çıkmasın, sorumlu olmayım diyerek hukuka aykırı olarak yapılması istenilen havaleli dilekçelerden fotokopi almıştır. Alınan fotokopilerin hiçbirinde müvekkilen ulaşamayacağı kişisel bilgiler yoktur. Alınan fotokopilerin hiçbiri kurum dışına çıkarılmamıştır? denildi.

Boyrazoğlu'nun skandal genelgesi Hukuki Bakış internet sitesinde de yayınlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber