Refahyol'un SSK sınav komisyonu üyelerine hapis cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Mart 2009 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

REFAHYOL Hükümeti döneminde 6-7-8 Aralık 1996'da yaklaşık 90 bin adayın katılımı ile stadyumda yapılan "Şaibeli SSK sınavı"nın, sınav komisyonu üyelerine 12 yıl sonra hapis kararı çıktı. O dönemde Hürriyet'te, "SSK Sınavını Akrabalar Kazandı" başlığıyla kamuoyuna duyurulan sınavla ilgili olarak soruşturma açılmıştı. Bir süre önce vefat eden Necati Çelik'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde yaşanan sınav skandalıyla ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun soruşturma raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcığı'na iletilmiş ve kamu davası açılmıştı.

Tecil edilmedi

Dönemin SSK Sınav Komisyonu üyeleri Naci Ünal, Ahmet Şahin Yalçıntürk, Yusuf Ekşi, İsmail Anayurt, Muhlis Güllü, Üzeyir Karaaslan, Murat Aktaş, Orhan Kancan'ın, "Sahtecilik" suçundan yargılanması yıllar sürdü. Bu sanıklar, 3'er yıl 6'şar ay hapis cezası aldılar. Cezaları 2 yılı aştığı için ilgili yasa gereği tecil edilmedi. Yargılama sırasında ölen Mehmet Kabakçı hakkındaki dava düşürüldü.

Hapse girdiler

Ölen Kabakçı dışındaki 8 mahkûmun cezalarını Yargıtay 11. Ceza Dairesi de 26 Kasım 2008'de onadı ve ilgililer hapse atıldılar. Ayrıca, sanıklar üçer yıl süreyle kamu hizmetlerinden de yasaklandılar. Sahtecilik mahkûmlarından, emekliliği dolanlar, emekli ikramiyelerini bu ağır cezalık mahkumiyet nedeniyle kaybetmemek için, hapis öncesi başvurarak emekli oldular. Ancak, henüz emekliliği dolmayan mahkûmlar ise bu ceza ile ikramiye haklarını yitirdiler. Mahkeme, adaylardan Serdar Özdemir ile onun yerine sınava giren kardeş Erdal Özdemir'i ise ikişer yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber