Evlat edinmede yeni bir dönem

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2009 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de evlat edinmeyi kolaylaştıran 'Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin' yeni tüzük, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tüzüğe göre, şartlara uyan yabancı ülke vatandaşları Türkiye'den evlat edinebilecek. Yeni tüzüğün, evlat edinmede getirdiği şartlardan bazıları şöyle:

Tüzük, küçüğün, yüksek yararının gözetilmesine, temel haklarının güvence altına alınmasına, kaçırılmasının, satılmasının veya ticaretinin önlenmesine, öncelikle kendi ülkesi içinde evlat edindirilmesine, ülkesinde evlat edinecek veya yanına yerleştirilecek kişi veya eşler bulunmadığı takdirde ülkelerarası evlat edindirilmesine ilişkin hükümleri de kapsıyor.

En az '18 yaş' şartı

Evlat edinmede aracılık faaliyetleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek.

Evlat edinmede, küçüğün, evlat edinen tarafından en az 1 yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması, evlat edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının, hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi gerekiyor.

Evlat edinecek kişi veya eş, evlat edinilenden en az 18 yaş büyük olacak.

İkámet izni isteniyor

Evlat edinmek isteyen ve evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuş bulunacak.

Eşler en az 5 yıldan beri evli olacak veya her ikisi de 30 yaşını doldurmuş olacak.

Eşlerden biri, diğerinin çocuğunu evlat edinebilmek için en az 2 yıldan beri evli olacak veya kendisi 30 yaşını dolduracak.

Türkiye'de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarından veya yurt dışında yaşayan TC vatandaşlarından oturma izin belgesi ve küçüğün kabul eden ülkeye girmesine ve orada sürekli ikámetine izin verildiğine veya verileceğine dair belge de gerekecek.

Başvuru sahipleri, belgelerin tesliminden itibaren en geç 6 ay içinde yerleşim yerlerinde ziyaret edilerek haklarında sosyal inceleme başlatılacak.

Evlat edinilecek küçüğün, varsa kardeşi ile birlikte evlat edindirilmesine, bunun mümkün olmaması durumunda birbirlerine yakın yerleşim yerlerinde bulunan ve birbirleriyle görüştürebilecek kişi veya eşlerin yanına yerleştirilmelerine özen gösterilecek.

Geçici bakım sözleşmesinin imzalanmasından sonra, evlat edinilecek küçük, en az 1 yıl süreyle bakım ve eğitimi için uygun görülen kişi veya eşlerin yanına yerleştirilecek. Bir yıllık izleme süresi sonunda sosyal inceleme raporunu da içeren dosya 1 ay içinde hazırlanacak.

Tüm prosedür 'gizli'

Ülkelerarası evlat edinme, küçüğün Türkiye'de evlat edinme amacıyla yerleştirilme imkánı bulunamaması ve ülkelerarası evlat edinmenin, küçüğün yüksek yararlarına uygun olmasıyla mümkün olacak.

Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olacak. Evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alacak. Evlat edinen isterse küçüğe yeni bir ad verebilecek.

Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler, mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber