Rüşvet çarkında adı geçen hakim tayin edildi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mart 2009 12:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

İZMİR Adliyesi'ndeki rüşvet iddialarına yönelik olarak gerçekleştirilen bir ağır ceza mahkemesi başkanının da tutuklandığı ?Yengeç Operasyonu' kapsamındaki telefon dinlemelerinde, sanıklar arasında yer alan avukatlarla telefonla görüşmesi teknik takibe takılan İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı F.C. Niğde'ye tayin edildi.

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün talimatıyla gerçekleştirilen, İzmir Adliyesi'nde, tahliye karşılığı rüşvet alındığına yönelik ?Yengeç Operasyonu', geçen yıl kasım ayında iki dalga halinde yapıldı. Aralarında hakim ve avukatların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında hakim A.K.'nin de bulunduğu sanıklardan bazıları tutuklandı, itirazlar üzerine serbest kalanlar oldu.

Cumhuriyet Savcısı Gök, 2'si halen tutuklu toplam 40 sanık hakkında ?Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgütün lideri, yöneticisi ve üyesi olmak' suçlarından 19 ile 119 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açtı. Davanın iddianamesi, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianameyi değerlendiren mahkeme heyeti, suç bakımından davanın kendilerinde görülemeyeceğini belirterek, görevsizlik kararı verdi. Özel yetkili mahkeme olan İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği görevsizlik kararı üzerine yeniden dağıtıma giren dava dosyası, bu kez İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne düştü.

Davanın görüleceği mahkemenin başkanı F.C.'nin adı, iddianamede, sanık avukatlarla yaptığı telefon görüşmelerinden dolayı yer aldı. İddianemede, mahkeme başkanı F.C.'nin, tutuklanıp, serbest bırakılan avukatlardan M.İ.'den, şehir dışına çıkarken harçlık adı altında para istediği, yine başka avukatlarla da eğlenceye gitme konusunda yaptığı konuşmaların tespit edildiği belirtildi. Başkanı olduğu mahkemede görülecek olan dava dosyasında adı geçen mahkeme başkanı F.C. ile ilgili olarak, adliye koridorlarında, davaya bakıp, bakamayacağı yönünde hukuksal tartışmalar başladı. Bu arada Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu, tartışmayı tayinle bitirdi. Normal zamanlarda olmayan şekilde karar alan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, mahkeme başkanı F.C.'yi Niğde'ye tayin etti. Dün öğle saatlerinde tayin yazısı kendisine ulaştırılan F.C., öğleden sonra duruşmalara girmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber