Aydın Valisi Malay, merkeze alınmak istedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mart 2009 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Latif SANSÜR/AYDIN, (DHA)

AYDIN'da, bürokratları, AKP mitinginin 200 metre ilerisinde yapılan toplu açılış törenine katılmaya çağırdığı için eleştiri oklarına hedef olan Vali Mustafa Malay, İçişleri Bakanlığı'na dilekçe yazarak merkeze çekilme talebini iletti. Malay, ?Bu iddialara bir kişi bile inansa benim burdan gitmem gerekir. Aydın'dan kesinlikle gitmek istiyorum? dedi.

Aydın Valisi Mustafa Malay, tartışmalara neden olan AKP mitingi sonrası Valilik makamının çok yıprandığını, bu yüzden merkeze çekilmeyi istediğini söyledi. Malay, ?Başbakan Erdoğan Aydın'a iki programla geldi. Biri miting, diğeri toplu açılış töreniydi. Bir devlet programı olan toplu açılış için bürokratların hazır olması gerekiyordu. İlgili kurumlara bir yazı gönderdim, açılışın saatini ?15.30' olarak belirttim. Miting saati ise 13.00'tü. Topluş açılış ve mitingin hem saati hem de mekanı farklıydı. Böyle olmasına rağmen bazıları ?Vali devletin bürokratını Başbakan mitingine çağırdı' dedi. Yani, çamur at izi kalsın politikası uygulandı. Bundan Aydın Valiliği zarar gördü. Çok rahatsızlık duydum. Meslek hayatım boyunca adalet ve tarafsızlık düsturum olmuştur. Daire müdürlerine de bugüne kadar devletin tarafsızlığına gölge düşürmemeleri konusunda telkinlerde bulunmuşumdur. Yaşananlardan şahsımın rencide olması önemli değil, ama devletin en önemli kurumlarından biri olan valilik müessesi ciddi zarar görmüştür. İftirayla yıpratılmıştır? diye konuştu.

Merkeze çekilmek konusunda kararlı olup olmadığı sorusuna Malay, ?Bu iddialara bir kişi bile inansa benim burdan gitmem gerekir. Aydın'dan kesinlikle gitmek istiyorum? yanıtını verdi.

?TUNCELİ VALİSİ'NE ÖRNEK OLSUN'

CHP'nin Aydın Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu ise Vali Malay'ın yukarıdan gelen baskı sonucu böyle bir karar aldığını savundu, ?Mustafa Malay gibi birçok değerli valimiz var. Valilerimiz, yukarıdan gelen baskılar sonucu siyasallaştırılmaya çalışıyorlar. Bu yüzden, farklı uygulamalara gitmek durumunda kalıyorlar. Hiçbir valimiz yukarıdan baskı olduğunu doğrudan söyleyemez. Ama biz bunları biliyoruz. İktidarla aynı düşünceyi paylaşmayan valilerimizin nasıl köşeye sıkıştırıldığını duyuyoruz. Ancak, valilerimiz devletin valileridir ve öyle kalmalıdır. Herşeye rağmen, sayın valimizin aldığı bu kararın özellikle Tunceli Valisi'ne de örnek olmasını diliyorum? dedi.

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, ?Başbakan CHP il başkanlarının valilik yaptıklarını söylemişti. Bu hükümet döneminde Başbakanların talimatıyla ve baskısıyla valiler ilçe başkanlığı yapıyor. Siz devletin gelenek ve göreneklerinden uzaklaşıp valilere görevler verirseniz bu tür sonuçlar ortaya çıkar. Demek ki Vali Malay rahatsız. Ama yaptığı son davranış etiktir. Devletin valisi olma gereğini yerine getirmiştir. Eğer bu baskıyı hissedip çekiliyorsa kendisini tebrik ediyor saygıyla karşılıyorum? diye konuştu.

AKP'nin 9 Mart'taki olaylı Aydın mitingi öncesinde, Vali Mustafa Malay imzasıyla kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlerine geçilen yazı tartışma yaratmıştı. Malay, bürokratları, AKP mitinginin 200 metre ilerisinde yapılan toplu açılış törenine katılmaya çağırdığı gerekçesiyle eleştiri oklarına hedef olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber