Dolar için gözler Merkez Bankası'nda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Mart 2009 13:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası kritik faiz toplantısını bugün yapacak. Yeni bir faiz indirimine herkes kesin gözüyle bakarken, doların seyri konusunda ise iki farklı senaryo öne çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta 1.80'in üzerine çıkarak tarihi zirvesini gören dolar daha sonra yönünü aşağı çevirdi ve bugün 1.6825 TL'ye kadar inerek son 3 haftanın en düşük seviyesini gördü. Öğle saatleri itibariyle 1.6850-1.6900 bandına sıkışmış görünen doların önümüzdeki dönem seyrinde Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararının etkili olabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantı sonucu saat 19.00 civarında açıklanacak. Piyasa oyuncuları, arka arkaya agresif faiz indirimleri yapan Merkez Bankası'nın bu kez de aynı şeyi yapacağından emin. Özellikle dünkü Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) hamlesinin de Merkez'in elini güçlendirdiğini düşünen analistler, ağırlıklı olarak 1 puanlık bir indirim daha geleceğini tahmin ediyor.

Hatta bazı analistler, dünkü FED kararının ardından Merkez'in indiriminin 1 puanın da üzerine çıkmasının sürpriz olmayacağı görüşünde.

Bu yıl iki kez faiz toplantısı yapan Merkez Bankası, faizleri yüzde 15'ten yüzde 11.5'e çekmişti. Türkiye'de faizler şu anda tarihin en düşük seviyesinde bulunuyor.

DOLAR NE OLACAK?

Merkez Bankası'nın yaptığı hızlı faiz indirimleri dolarda yaşanan yükseliş arasında önemli bir ilişki bulunuyor.

Uzmanlar, özellikle doların son olarak 1.80'e giden hareketinde Merkez'in faiz indirimlerinin TL'nin elini zayıflatmasının ve içeriden yabancı çıkışının çok önemli olduğunu belirtmişlerdi.

DOLAR 1.80'İ DE GEÇER

Bugün yapılacak toplantı öncesinde ise iki farklı senaryo var. Türkiye'nin sıcak para için en büyük cazibe olan faiz avantajını artık yitirdiğini anlatan Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Brezilya'da faizler yüzde 11.25, Rusya'da yüzde 13, Güney Afrika'da yüzde 10.50. Bizde de 1 puan indirim olursa yüzde 10.50'ye gelecek. Bu durumda özellikle repoda parkeden yabancı yatırımcı önceki hafta olduğu gibi Türkiye'den yeni bir çıkış hareketi başlatabilir" dedi.

Merkez Bankası'nın ilk faiz indirimlerinde dolarda önemli bir hareket yaşanmadığını ancak şimdi gelinen noktalar itibariyle faizlerin kritik bir seviyeye indiğini belirten Uskuay şöyle devam etti:

"Eskiden Türkiye alternatifsizdi ama şimdi faiz oranları diğer gelişmekte olan ülkelerle benzer seviyelere geldi ve birçok alternatif oluştu. Doların seviyesinde faiz oranları çok önemli. Mesela Rusya yüzde 40 değer kaybeden Ruble'deki düşüşü döviz satışı ile değil ama faizleri iki puan yükselterek durdurdu. Eğer dolar yurtdışında değer kazanmaya başlarsa içeride de yeniden bir hareket yaşanır ve dolar bu kez 1.80'leri aşabilir. Türkiye yeni bir faiz indirimi ile sıcak para çekmete çok zorlanacak."

DAHA DA GERİLEYEBİLİR

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç ise şu anda faiz indirimi için çok uygun bir ortam olduğunu ve doların hareketlenmesini beklemediğini kaydetti.

Bugün Merkez Bankası'ndan 100 baz puanlık bir indirim beklediklerini ancak dünkü FED hamlesi ile Merkez Bankası'nın 1 puanın da ötesine geçebileceğine işaret eden Toğuç, şöyle devam etti:

"Bizce faiz indirimi için en optimal ortam. Doların yurtdışındaki hareketini de düşünürsek içeride hiç bir yere gidemez, hatta 1.67'le doğru geriler."

Orta vadeli düşünüldüğünde bu faiz indirimlerinin ekonomiyi desteklediğini kaydeden Toğuç, şirketlerin finansman maliyetlerinin düşmesi ve kârliliklarının artması ile asıl olarak borsa tarafında olumlu hareketler görülebileceğini belirtti. Toğuç, "diğer gelişmekte olan ülkeler de faiz indirmeye devam edecek. Bence Türkiye yabancılar için halen cazip" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber