1 haftada 950 bin TC no başvurusu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Mart 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK'nın oy kullanabilmek için T.C. kimlik no'lu nüfus cüzdanını şart koşması üzerine 1 haftada 950 bini aşkın vatandaş yeni nüfus cüzdanı çıkardı.YSK'nın oy kullanabilmek için T.C. kimlik no'lu nüfus cüzdanını şart koşması üzerine 1 haftada 950 bini aşkın vatandaş yeni nüfus cüzdanı çıkardı. Bu rakamın 2 milyonu bulacağı belirtiliyor...

İçişleri Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 3.5 milyon seçmenin nüfus cüzdanında T.C. numarası bulunmuyor. Geçen Cuma günü İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine genelge göndererek, hafta sonları ve geceleri de nüfus dairelerinin açık tutulması talimatını vermişti. YSK'nın aldığı karardan sonra yüzbinlerce vatandaş yeni nüfus cüzdanı çıkardı. Son 6 gün içerisinde TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı çıkaran vatandaşların sayısı 950 bini aştı. Gece yarılarına kadar devam eden başvurularla birlikte bu sayının 2 milyonu geçeceği değerlendiriliyor. Geçen Cumartesi günü 40 bin, Pazar günü 50 bin, Pazartesi günü 230 bin, Salı günü 210 bin, Çarşamba günü 220 bin, Perşembe günü de 200 bin civarında kimlik çıkarıldı.

Fazla mesai ücreti

Öte yandan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gece geç saatlere kadar mesai yapan Nüfus Müdürlüğü çalışanlarına mesai verilmesi amacıyla çalışma başlattı. Bakan Atalay'ın Maliye Bakanlığı yetkilileri ile de görüşerek fazla mesai ücreti ödemek için kaynak aradığı ifade edildi.

Hangi belgeler geçerli?

Bu arada, YSK Başkanı Muammer Aydın, T.C kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgelerle de oy kullanılacağını duyurdu. Aydın'ın açıklamasına göre üzerinde T.C kimlik numarası bulunan şu kartlarla doğrudan oy kullanılabilecek: "Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, üniversiteler ve diğer resmi kuruluşlardan verilen soğuk damgalı veya hologramlı kimlikler, sarı basın kartı, askeri kimlikler, kamu çalışanlarının kurum kimlik belgeleri.

Nüfusta kuyruklar kısalmadı

YSK'nın önceki gün aldığı nüfus kayıt örneği kararı, nüfus müdürlüklerindeki kuyruklara çözüm getirmedi. Saatlerce bekleyen vatandaşlar nüfus kayıt örneği almak yerine nüfus cüzdanlarına T.C. kimlik numarası yazdırmayı tercih etti.

Nüfus müdürlüklerinde yüzlerce metreyi bulan kuyruklar dün de devam etti. Nüfus müdürlüklerine sabah saatlerinden itibaren ellerinde nüfus cüzdanlarıyla giden vatandaşlar, uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı ve pratikte önceki günlerde yaşanan sorunlar yine sürdü. Kuyruklarda saatlerce bekleyen vatandaşlar, bu kez de nüfus kayıt örneği almak yerine nüfus cüzdanlarına T.C. kimlik numarasını yazdırmayı tercih etti. Vatandaşlar, sırada 10 dakika daha fazladan bekleyip nüfus cüzdanlarını yeniledi. Bu arada Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, noterlerin de nüfus kayıt örneği verebilmesi için YSK'ya yazılı başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber