TCDD'den 'hızlı tren' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2009 18:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürlüğü, ''Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı''nda kullanılan teknolojinin, 37 yıl öncesinin değil, günümüzde geçerli hızlı tren teknolojisi olduğunu bildirdi.

TCDD Genel Müdürlüğü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bir gazetenin iki köşe yazarı tarafından ''Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı'' ile ilgili asılsız iddiaların dile getirildiği kaydedildi.

Ankara-Eskişehir arasındaki çift hatlı, 250 km/saat hıza uygun yeni hızlı tren hattının 13 Mart 2009'da işletmeye açıldığı anımsatılan açıklamada, 2003'ten sonra projede yapılan değişikliklerin, ''rehabilitasyon'' projesinin ''hızlı tren'' projesine dönüşmesinin ve buna bağlı maliyet artışının tamamen yasalar çerçevesinde, mevzuata uygun olarak gerçekleştiği belirtildi.

Yolun kilometre yapım maliyetinin, dünya hızlı tren hatları yapım maliyetinin altında olduğu ifade edilen açıklamada, ''Yapılan yolda kullanılan teknoloji, iddia edildiği gibi 37 yıl öncesinin teknolojisi değil, günümüzde geçerli hızlı tren teknolojisidir. Yoldaki deneme sürüşlerinde 303 kilometreye kadar çıkılmış, ticari hız maksimum 250 kilometre olarak belirlenmiştir. Dünyada hızlı tren işletim hızı ortalama 170 km/saat'tir'' denildi.

Dünyada yaklaşık 40 kilometrelik manyetik hızlı tren hattının mevcut olduğu, yalnızca bu hatlarda 300 kilometrenin üzerinde işletmecilik yapıldığına işaret edilen açıklamada, bunun üzerindeki ortalama hızların işletmecilikte değil, denemelerde kullanıldığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Gerek basın tanıtımına gerekse ilk sefere, hiçbir ayrım yapılmadan bütün medya kuruluşları çağrılmış, temsilciler dahil 150'ye yakın basın mensubu katılmıştır. Katılan basın mensupları arasında söz konusu köşe yazarlarının mensup olduğu gazetenin temsilci ve muhabirleri de bulunmaktadır.

Asılsız iddialarda bulunan köşe yazarlarının bilgi kaynaklarının hiçbir uluslararası demiryolu kuruluşu, hızlı tren işletmeciliği yapan demiryolu idareleri, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD olmadığı, hiçbir uzman kuruluştan bilgi alınmadığı anlaşılmaktadır. Kaldı ki aynı yazarlar bilginin doğru ve sağlıklı olup olmadığını sorgulamadan iddialarını dile getirmişlerdir.

Bu konuyu daha önce dile getiren köşe yazarlarına her türlü bilgi verilmesine rağmen, aynı yazarlar kaynağı belirsiz iddialarına devam etmişlerdir.

Hızlı trenin ilk seferine katılan kişilerin isim bilgileri kayıtlı olup, demiryolu işçilerinin trenle açılışa götürüldüğü iddiası iftiradan ibarettir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber