TRT 'avaz' yayın hayatına başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2009 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"TRT Avaz" yayına başladı

Ankara - Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT), Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında izleyicilerle buluşacak yeni kanalı "TRT Avaz" yayın hayatına başladı.

TRT Avaz'ın yayın hayatına başlaması dolayısıyla Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde gala düzenlendi.

Galaya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anayasa Mahkemesinin bazı üyeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Kemal Önal, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TRT Genel Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

TRT Avaz'ın açılışı, Cumhurbaşkanı Gül'ün "TRT Avaz, avaz avaz bütün Türk dünyasına seslenecek" anonsuyla yapıldı.


TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bugün yayın hayatına başlayacak TRT Avaz için "Türkiye'de 41 yıllık televizyon tarihinin en önemli günlerinden biri yaşanıyor." dedi. Akşam saat 18.00'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılacağı gala ile ismi bizzat Gül tarafından açıklanacak olan TRT Avaz, balkanlardan Ortaasya'ya kadar Türk dünyasına hitap edecek. TRT'nin Kürtçe yayın yapan TRT Şeş (6)'den sonra Avaz'ı yayın hayatına sokması nedeniyle Şahin ayrı bir heyecanı yaşadıklarını dile getirerek, 41 yıllık televizyon tarihimizin en önemli günlerinden birini yaşadıklarını ifade etti. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun bugün sadece yeni bir kanal açmadığını, Türk Dünyası arasında bir gönül köprüsü kurulduğunu vurgulayan Şahin şöyle koruştu:

Şahin'in görüşleri şöyle; ''Bugün özel bir gün. Bugün kardelen çiçeklerinin açılışı gibi... Bugün güneşin yeni bir burçtan doğuşu gibi Yıllardır TRT TÜRK adıyla yayınını sürdüren kanalımız bambaşka bir içerikle ve bambaşka bir anlayışla Türk Dünyasını kucaklamaya hazırlanıyor?Yeni kanalımızda tıpkı Nevruzumuz gibi dostluğun kardeşliğin ve baharın kanalı olacak. Yıllardır konuşulan ama tam olarak gerçekleştiremediğimiz Türk Dünyası'nın kültür alışverişi için bugün en büyük adım atılıyor. Yeni kanalımız; sadece Türkiye'yi değil; Ata yurt Orta Asya'yı; Balkanları, Kafkasya'yı, Ortadoğuyu ve Anadoluyu birbirine bağlayacak. Bu coğrafyalardaki yüz milyonlarca Türk'ü ekrana taşıyacak. Yeni kanalımız; yayın coğrafyasındaki bütün ülkelerdeki her izleyicinin kendinden bir şeyler bulacağı "ortak kanal' olma iddiasındadır. Yayınlarımız sadece Türkiye'yi değil; Türk'ün kalbinin attığı her bölgeyi kapsayacak. Elbetteki bu yayınları da sadece Türkiye Türkleri değil, Balkanlardan, Kafkaslardan, Orta Asya'dan gönüldaşımız kardeşimiz yayıncılarla birlikte yapacağız. Kanalımız; ekran yüzü ve yayın çeşitliliği açısıdan dünyanın en renkli yayınlarına imza atacak. Kazak sunucularımız; Özbek şarkıcılarımız; Boşnak hafızlarımız; Azeri şairlerimiz; Türkmen ressamlarımız kendilerinin bizatihi yaptıkları yayınlarla kendi kültürlerini kendi dillerinde bütün dünyaya yansıtacaklar?Yayın alanında yer alan ülkelerin yapımlarına eşit ağırlıkta yer verilmesi hedefliyoruz. Balkanlardan Uzak Asya'ya uzanan coğrafyada yaşayan dil ve kültür birliği içindeki ülkelerin birbirleriyle olan kültürel ve sosyo-ekonomik bağlarını güçlendirmelerini istiyoruz. Türk sözcüğünün geçtiği her ülkeye; Türk değerlerini taşımayı hedefliyoruz. TRT olarak 1 Ocak günü TRT6'yı yayın hayatına kazandırarak; ülkemiz barışına ve demokrasisine yepyeni açılımlar kazandırmıştık. Bugün de; tam 27 ülkeyi kapsayan ortak yayınlarıyla Türkiye'de bir ilk olacak olan yeni kanalımızı açıyoruz. TRT, kamu Yayıncılığı ilkesinden hiçbir taviz vermeden; yayıncılık alanında dünyanın en büyük medya kuruluşlarından birisi olmak için her gün yeni bir adım atıyor. Önümüzdeki günlerde açacağımız farklı dillerdeki kanallarımızla; ülkemizin gücünü; kültürümüzün güzelliğini bütün dünyaya tanıtacağız. Şeyh Ahmet Yesevi'nin yüzyıllar önce yaktığı kardeşlik ateşini; bugün Nevruz ateşiyle yeniden canlandırıyoruz ve hep beraber bütün dünyaya haykırmak istiyoruz: "Nevruz ateşiyle kül olsun kardeşlerin uzaklığı" Bir ozanımızın belirttiği gibi; "Kavuşan el alem değil; can ile canan-ıdır Bin bir nakış söyler yerde kilimler Şimdi Türkü söylemenin tam zamanıdır?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber