Vergi dairelerine gelenler yüzde 62 azaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2009 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Vergi daireleri boşalıyor. Vergi işlemlerinin internet ortamında yapılmaya başlanmasıyla birlikte son 2 yılda vergi dairelerine gelenlerin sayısı yüzde 62 oranında düştü.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairelerinin güçlendirilmesi için "Mükellef Odaklı Dönüşüm Projesi"ni uygulamaya koydu.

Bu amaçla hazırlanan Raporda, vergi dairelerinin etkinliği ile personelin eğitim ve motivasyon düzeyinin artırılması, otomasyonun genişletilmesi, donanımın iyileştirilmesi, yoklama faaliyetlerinin yoğunlaştırılması, banka sisteminin kullanımının yaygınlaştırılması ve beyanname kabul işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için alt yapıyla ilgili yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu belirtildi.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, Proje kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Denizli, Adana, Samsun ve Erzurum'da 25 vergi dairesinde, vergi dairesine gelen mükellef profilini belirlemek ve hizmetlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlayacak önlemleri tespit amacıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi.

2008 yılında yapılan bu anket, 2 yıl önceki sonuçlarla karşılaştırıldı ve gelinen nokta saptanmaya çalışıldı.

Rapordaki anket sonuçlarından bazıları şöyle:

-Vatandaşlar vergi dairelerine en fazla Cuma günü geliyor.

-Vergi dairelerinin en yoğun olduğu saatler de 9-11 saatleri.

-Vergi dairelerine gelen kişilerin yaş gruplarına göre dağılımında da ilk sırada yüzde 25,6'lık oran ile 21-30 yaş grubu geliyor.

-Vergi dairelerindeki işleri genellikle erkekler yapıyor. Vergi dairelerine işlem yaptırmak için gelen kişilerin yüzde 88'ini erkekler, yüzde 12'sini kadınlar meydana getiriyor.

-Ankete göre, vergi dairelerine yüzde 43,5 oranı ile en fazla ödeme için geliniyor. Bunu yüzde 9,1 ile beyanname işlemleri, yüzde 7,2 ile vergi borcu sorgulama, yüzde 4,6 ile vergi levha tasdiki, yüzde 3,9 ile Bağ-Kur, yüzde 3,1 ile mükellef belgesi, yüzde 2,7 ile açılış işlemleri izliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber