İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2009-1 Sözleşmeli öğretmen alımında 177 pozisyon boş kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 2009/1 sözleşmeli öğretmenler görevlendirmelerinde, 6500 pozisyon için ilana çıktı. Sonuçlar 19 Mart tarihi itibariyle açıklanmış, yerleştirme işlemlerinde oluşan minimum puanlar ise dün itibariyle (23 Mart) yayımlanmıştır. Bakanlğın açıkladığı minimum puanlara göre dört alanda, toplam 177 sözleşmeli pozisyon boş kalmıştır. Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Memurlar.net'in notu: MEB Personel, minimum puanların yer aldığı cetvelde "zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği branşına" yer vermemişti. Bugün düzeltme yaptı. Bu nedenle ilgili haber metni yeniden düzenlenmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mart 2009 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB tarafından yapılan 2009-1 Sözleşmeli Öğretmen görevlendirmesinde bakanlıkça açık ilan edilen pozisyon sayısı 6500 olmasına rağmen 6323 pozisyona görevlendirme yapılabilmiştir. Kılavuzda bulunan çizelge ile http://www.memurlar.net/haber/135215/ linkinde bulunan son oluşan minimum puanları incelediğimizde;

ATAMA ALANI ATANAN SAYISI Duyurulan Sayı Fark
Görme Engelliler Sınıfı Öğretmenliği 3 5 -2
Rehber Öğretmen 166 307 -141
Teknoloji ve Tasarım 57 91 -34
TOPLAM BOŞ KALAN POZİSYON SAYISI -177

sonucuna ulaşabilmekteyiz.

Bu da yanlış uygulamaların, yanlış hesapların bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. 200 bin insanın kapıda beklediği,100 binin üstünde açık öğretmen kadrosunun bulunduğu bir dönemde 6500 kadro için sağlıklı hesap yapamamanın izahını lütfen okuyucular yapsınlar.

Yani 268 kişi daha bu pozisyonlarda görevlendirilecekken bu pozisyonlar boş kalmıştır. Bu durumun sebepleri neler olabilir bakalım:

1- Taban puanı yüksek tuttuğunuz için yeterince başvuru olmamıştır.
2- O alanda elinizde öğretmen adayı kalmamıştır.
3- Alanların öğretmen tespitinde şu meşhur 119 sayılı kararda hatalar yapmışsınızdır.

...

İşte bu nedenlere dayalı olarak bu kadrolar açık kalmıştır. Öncelikle bu açığın en kısa sürede doldurulmasını beklediğimizi belirtelim.

Düşünün ki 141 Rehber Öğretmenlik ve 34 Teknoloji Tasarım öğretmenliği boş kalmıştır.

Şimdi konuyu örneğin Teknoloji Tasarım noktasından ele alalım. Bu dersin adı bildiğiniz gibi daha önce İş Eğitimi iken yeni müfredatla beraber Teknoloji Tasarım olarak değişmiştir.

Bu derslere yıllarca Resim Öğretmenleri (yeni adıyla Görsel sanatlar) girebilmekte iken Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yüksek Öğretim Programları Ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esasları belirleyen 119 Sayılı kararda yeni müfredatla beraber yapılan değişiklikle bu derslere sadece

1. Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği
2. İş ve Teknik Eğitimi Öğretmenliği
3. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (*)
4. Endüstriyel Tasarım Bölümü (*)

Mezunları girebilmektedirler. Bu mezunların girebildikleri diğer derslere aynı çizelgeden baktığımızda

- Teknoloji ve Tasarım
- Fotoğrafi
- Yerel El Sanatları
- Standardizasyon ve Kalite Kontrol
olduğu görülmektedir.

Peki Resim (Görsel Sanatlar) Öğretmenleri hangi derslere girebiliyorlar aynı karara göre;

- Resim-İş
- Resim
- Yerel El Sanatları
- Sanat (Resim) alanının sanat ve uygulamalı dersleri
- Sanat Tarihi
- Yazı Sanatı
- Fotoğrafi
- Sanat Etkinliklerini İzleme
- Grupla Çalışma Teknikleri
- Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü Sanat dersleri
- Estetik
- Sanayi boyacılığı ve uygulama teknikleri alanının Resim ile ilgili dersleri
- Görme engelliler ilköğretim okulu Modelaj-İş
- Görsel Sanatlar
- Sanat Etkinlikleri

Çizelgedeki gerçekleri gördüğümüzde bir Resim öğretmeni yukarıda yazılı ve Teknoloji Tasarım Öğretmenlerinde de yer alan bir çok derse girebilmekte iken, siz okullarınıza 70 puanla Resim Öğretmenini rahatça bulabildiğiniz bir ortamda 50 puanla dahi Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni bulamazken Resim Öğretmenlerinin Teknoloji Tasarım Derslerine girmelerini hangi mantıkla engellersiniz?

Teknoloji Tasarım örneği tek örnek değildir: Yakın zamanda bu konuda yani 119 sayılı kararla ilgili karşılaştığımız nice nice örnekler var. Örneğin 2007 de yapılan değişiklikle Okul Öncesi/Çocuk Gelişimi olan alan ikiye bölünmüştür. Bu öğretmenler açılan davayı kazandıkları halde 119 sayılı kararda değişiklik yapılmamıştır. Son günlerde de Halk Eğitim Merkezlerinde Halkoyunları Öğretmeni olarak görev yapan öğretmenler Müzik Branşına geçirilmektedirler.

Uzun lafın kısası en azından bundan sonraki atamalar için bu durum düzeltilmeli, boş kalan 177 pozisyona o alandan öğretmen bulunamadığı taktirde çok ihtiyaç olan diğer alanlara tahsis edilmek suretiyle doldurulup en azından 177 kişinin daha bu pozisyona geçmesi sağlanmalıdır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber