ÖTV indirimi tamam sırada prim ve stopaj kolaylığı var

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mart 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi Bakanı Çağlayan önlemlerle krizin etkilerinin hafifletilmeye çalışıldığını belirtti. Çağlayan yeni paketlerde vergi stopajları ve SSK primlerinin üç ay ötelenmesinin gündeme gelebileceğini söyledi.

KÜRESEL krizi kuş gribine benzeten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, alınan önlemlerle ekonomiye etkisinin hafifletilmeye çalışıldığını, seçimden sonra açıklanacak yeni paketlerle krizle mücadelenin tümden başarıya ulaşacağını söyledi. Vergi stopajları ve SSK primlerinin üç ay süreyle ötelenmesi gibi çok sayıda alternatifin değerlendirildiğini belirten Çağlayan ?Yeni tedbirlerle göreceksiniz Türkiye bu kriz ortamından çabuk çıkacak' dedi.

KUŞ GRİBİ GİBİ BULAŞTI

HÜKÜMETİN krizle mücadele tedbirlerini star'a değerlendirien Çağlayan şunları söyledi: ?Bu küresel kriz, kuş gribi gibi bulaştı. ABD'de, Avrupa'da çok sayıda banka, finans kuruluşu battı. Şükürler olsun Türkiye'de bunlar olmadı. 2001 krizinde Türkiye'de bankalar batınca mevduata yüzde yüz güvence getirildiğinde gülen batılılar, bu yeni küresel kriz dalgasında aynı güvenceyi kendileri verdiler, bazı bankaları devletleştirerek kurtardılar. Türkiye ekonomik ve siyasi istikrarı sağladı, öngörülü davranarak bazı tedbirleri çok önceden aldı, almaya devam ediyor.'

KREDİ FAİZLERİ DE İNMELİ

KISA süre önce hayata geçirdikleri SSK primlerindeki 5 puanlık indirim, zorunlu istihdama yönelik kararlar, KOBİ'lere sağlanan kredi kolaylıklarının krizin etkilerini hafiflettiğini anlatan Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilave olarak ÖTV indiriminin piyasaların canlanmasına yol açtığını söyledi. Merkez'in faiz indirimin sadece mevduata yansıdığına dikkat çeken Çağlayan, bankaların bu indirimi diğer kredi türlerine de yansıtması gerektiğini belirtti. ANKARA star

Kriz psikolojik

ÇAĞLAYAN, 1.5 trilyon liralık iç piyasaya sahip Türkiye'nin bu dinamik yapısıyla küresel krizi daha kolay atlatma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, otomotiv sektöründeki 1600 cc ve altındaki araçların tükendiğini, 150 bin stok araçtan 125 bininin satıldığını, Tofaş'ın izne çıkardığı işçileri geri çağırdığını, firmaların yeni üretim için harekete geçtiğini söyledi.

Bütün sektörleri inceliyor, sonucu değerlendiriyoruz

?ÜLKEDE, zorunlu istihdam konusunda çok konuştuk. Bu konu üzerindeki engeller de kalktı ve rahatlama yaşandı' diyen Sanayi Bakanı Çağlayan ?Türkiye'de üretim birçok sektörde yapılıyor. Bu konuda, kamu alımlarında ülkemizde üretilen malların alınmasını da sağladık. Ülkemizde kriz ortamından fazla etkilenmemek için kısa çalışma ödeneğini gündeme getirdik. Bu sistem ile de işten çıkartılmayan işçiye, 400 ile 800 lira arasında aylık ödeme yapmayı esas aldık. Bütün sektörleri her yönüyle inceliyor ve sonuçları değerlendiriyoruz. Ülkemizde bütün alt dallarıyla birlikte toplam 3 bin 800 farklı sektör var. Bu günden yarının planlarını yapmalıyız. Yoksa yarın çok geç olabilir. Küresel krizden en az etkilenmek ve yeni dünya düzenine uyum sağlamak için çalışmalarımız sürüyor' diye konuştu.

Türk bankalarının burnu bile kanamadı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Türk bankacılık sektörünün dünyadaki en sağlam bankacılık sektörü olduğunu söyledi. Çağlayan, kriz nedeniyle Avrupa'da çok sayıda insanın artık kredi borçlarını bile ödeyemez hale geldiğini söyledi. Türk bankalarının ise dimdik ayakta durduğunu belirten ve bunun eskiden yaşanan krizler sonrası alınan önlemler sayesinde gerçekleştiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: ?Türk bankacılık sektöründe, yaşananlardan alınan dersler ve etkin denetleme sayesinde hiçbir bankanın burnu bile kanamadı.'

Tekstil sektörü kendini ispatladı

TÜRKİYE'NİN tekstil ve konfeksiyonda dünya pazarında kendisini ispatladığını ifade eden Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: ?Türkiye'de 27 yıl sanayicilik yaptım. Oda başkanlığı ve yöneticiliği de yaptım. Ülkemiz dünyada önemli bir ekonomik yapıya sahip. Türkiye ekonomisi aslında büyük bir ekonomi. Avrupa'nın da altıncı büyük ekonomisiyiz. Avrupa'ya birçok sektörde ihracat yapıyoruz. Özellikle de tekstil ve konfeksiyon sektöründe dünya çapında kendimizi ispatlamış durumdayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber