İkinci iddianame kabul edildi... İşte tam metni / Tıklayın

Haber Giriş : 25 Mart 2009 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamenin tam metni 1913 sayfadan oluşuyor


İddianamenin tam metni için Tıklayınız

(Sağ tıklayıp, farklı kaydedi seçiniz)

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamedeki sanıklar arasında yer alan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması eylemlerinden de sorumlu tutuldu.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca 56 sanık hakkında hazırlanan 1913 sayfalık yeni iddianamede, Tolon ve Eruygur "örgütün üst düzey yöneticileri olmak"la suçlanıyor.

İddianamede, bu nedenle Tolon ve Eruygur, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesine bomba atılması eylemlerinden de sorumlu tutuluyor.


- Ümraniye ilçesinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler nedeniyle başlatılan ve "Ergenekon" adı verilerek genişletilen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

"Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında hazırlanan 19'u tutuklu, 37'si tutuksuz 56 sanık hakkında hazırlanan ve 15 gün önce UYAP sisteminden mahkemeye tevzi edilen ikinci iddianameye ilişkin incelemeyi tamamladı.

Mahkeme, 1909 sayfa ve 5 bölümden oluşan iddianamenin kabulüne karar verdi.

Mahkemenin bu kararının ardından "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin ikinci dava da açılmış oldu.

Duruşma tarihi 20 Temmuz

Mahkeme, halen görülmekte olan "Ergenekon" davası ile ikinci davanın birleştirilmesi yönünde karar vermezken duruşma tarihini 20 Temmuz 2009 olarak belirledi.

İkinci iddianamenin tamamlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, iddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtilmişti.

Açıklamada, 5 bölümden oluşan iddianamenin birinci bölümde, "Ergenekon" soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve "Ergenekon" örgütünün anlatıldığı dile getirilerek, üçüncü bölümde "örgütün işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatıldığı", dördüncü bölümde "örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin" yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı "şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği" bildirilmişti.

Açıklamada, 12 şüpheli hakkında "örgüt yöneticisi olmak" suçlamasının yer aldığı kaydedilmişti.

Savcılığın açıklamasında tutuklu sanıklar arasında yer alan teğmenler N.Ç. ve E.M'nin avukatlarınca daha önceden İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine verilen tahliye talebine ilişkin dilekçe incelenmiş, mahkeme 2 teğmenin serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı.

AA
2. İDDİANAMEDE NELER VAR?

- Ergenekon, PKK, TİT, Hizbullah ve Hizbuttahrir terör örgütlerini nasıl kullandı?

- Karargah evleri orduya nasıl sızdı?

- 'Eldiven' darbe planının ayrıntıları...

- Ayışığı ve Sarıkız darbeleri ile 'Eldiven' darbe planına nasıl zemin hazırlandı?

- AK Parti, ve MHP'yi bölme planları

- Ergenekon'un CHP içinde yaptığı operasyonlar ve Deniz Baykal'ı devirme planları...

- Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un darbe için yaptıkları planlar.

- Darbeye zemin hazırlamak için Ergenekon'un yaptığı yapacağı provokasyonlar...

- Cumhuriyet mitingleri...

- Atatürkçü Düşünce Derneği'nin nasıl operasyonel bir güç olarak kullanıldı?

- Şemdin Sakık'ın Ergenekon'la organik bağı...

Terör başlıkları:

- Karargah evlerinin nasıl örgütlendiğiyle ilgili ayrıntılı anlatımlar

- PKK, TİT, Hizbullah, Hizbut Tahrir gibi terör örgütleri de Ergenekon'a nüfuz etti

- Şemdin Sakık'ın da Ergenekon ile bağlantısı araştırılıyor

Darbe başlıkları:

- "Ayışığı" ve "Sarıkız" darbe planları iddianamede, ama soruşturulmuyor.

- "Eldiven" kod adlı darbe planı

Şener Eruygur ve Hurşit Tolon nelerle suçlanıyor?

Ergenekon Terör Örgütü'nün ikinci iddianamesinde (birinci ek iddianame) emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon nelerle suçlanıyor? işte birkaç madde...

Silahlı Terör örgütü kurma ve yönetme

TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme

TBMM'ye karşı halkı isyana teşvik

Vahim miktarda silah bulundurma ve temin etme

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama

Yargıç üzerinde nüfuz kullanma

DARBE PLANLARI İDDİANAMEDE

İddianame için darbe iddianamesi deniyor. İddianamede Ayışığı ve Sarıkız operasyonları yer alıyor. Ancak Eldiven operasyonuyla ilgili plan esası oluşturuyor. Çünkü Ayışığı ve Sarıkız operasyonları, emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un askerlik dönemine geliyor. Bu nedenle askeri mahkemede yargılanabiliyorlar. Emekli olduklarında yapmayı planladıkları öne sürülen Eldiven operasyonu, Ergenekon soruşturması kapsamında değerlendirilebiliyor. Bu operasyonlarla zanlıların darbeye zemin hazırladıkları öne sürülüyor.

Siyasi partilere ayrılan bir başlık bulunuyor.

AKP ve MHP'li bölme planları yer alıyor. Ergenekon iddianamesinde yer alan zanlıların, AKP içindeki bazı isimlerle partiyi bölme planları yaptığı anlatılıyor. Kapatma davasına nüfus etme çabaları olduğu öne sürülüyor.

CHP'ye yönelik çalışmalar olduğu belirtiliyor. Ergenekon CHP içinde çeşitli operasyonlara gitti. Deniz Baykal'ı devirme planları da iddianamede. CHP'nin üst düzey kadrosunun değiştirilmesi amacıyla planların yapıldığı kaydediliyor.

İddianamedeki terör başlıklarında Atatürkçü Düşünce Derneği ve Cumhuriyet mitinglerinin mercek altına alındığı belirtiliyor.

Ergenekon örgütünün diğer terör örgütüyle bağlantıları da yer alıyor. PKK, MLKP, Hizbullah, Hizbut Tahrir ve Türk İntikam Tugayı'yla ilişkileri anlatılıyor. Hepsinin aynı çatı altında Ergenekon yapısı tarafından yönetildiği iddia ediliyor. Ergenekon'un bu terör örgütlerine nasıl nüfus ettiği anlatılıyor.

Karargah evleriyle ilgili anlatımlara da iddianamede yer veriliyor. Karargah evlerinde kimlerin yer aldığı, nasıl örgütlendiği ifade ediliyor.

CNNTÜRK
İŞTE SANIKLAR

- "Ergenekon"da açılan ikinci davada sanıklar arasında emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur ile Adil Serdar Saçan, Mustafa Balbay, Arif Doğan, Ferda Paksüt, Tuncay Özkan, Sinan Aygün de yer alıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen ikinci iddianameyle birlikte açılan "2009/85" numaralı ceza davası dosyasında, sanıklar hakkında isnat edilen suçlar şöyle:

"2863 Sayılı Kanun'a aykırılık, askerleri itaatsizliğe teşvik etme, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma hile ile alma çalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma, resmi belgede sahtecilik, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması bulundurulması, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, yargıç üzerinde nüfuz kullanmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek"

İddianamede yer alan sanıklar ise şöyle sıralandı:

"Levent Temiz, Hakan Şanlı, Adnan Türkkan, Süleyman Solmaz, Hatice Bahtiyar, Emcet Olcaytu, Adil Serdar Saçan, Hamza Demir, Fatma Sibel Yüksek, Erol Mütercimler, Mahir Akkar, Mesut Özcan, Sinan Aydın Aygün, Mustafa Ali Balbay, Emin Şirin, Osman Gürbüz, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Ercüment Ovalı, Muhammed Murat Avar, Ahmet Tuncay Özkan, Birol Başaran, Adnan Bulut, Selim Utku Gümrükçü, Ertaç Giray, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, İlker Güven, Siyami Yalçın, Halis Yavuz Işıklar, Kemal Aydın, Murat Ağırel, Tunç Akkoç, Arif Doğan, Gürbüz Çapan, Neriman Aydın, Hasan Atilla Uğur, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Ahmet Hurşit Tolon, Mehmet Şener Eruygur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Levent Ersöz, Turhan Çömez, Doğukan Yorulmaz, Muzaffer Öztürk, Tanju Güvendiren, Eren Mumcu, Hasan Hüseyin Uçar, Noyan Çalıkuşu, Yaşar Tozkoparan, Evrim Baykara, Önder Koç, Hüseyin Nazlıkul, Yüksel Dilsiz, Hüseyin Keskin, Ferda Paksüt." Bu arada, iddianame sanık avukatlarına da dağıtılmaya başlandı.

AA
İkinci iddianamede bir numara Şener Eruygur

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'Ergenekon' soruşturmasına ilişkin ikinci iddianameyi kabul etti. İkinci iddianamede 1 numaralı sanığın Şener Eruygur olduğu bildiriliyor.

Ergenekon soruşturmasının 2. iddianamesinde, eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) ortadan kaldırmakla suçlanıyor. Eruygur hakkında 23 adet suçlama bulunuyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede göre Eruygur hakkındaki suçlamalar şöyle;

"2863 Sayılı Kanuna Aykırılık, Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Açıklama, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma, Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip Etme Amacı Dışında Kullanma Hile İle Alma Çalma, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek, Pek Az Sayıda Mermi Bulundurma veya Taşıma, Resmi Belgede Sahtecilik, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla, Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma, Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulması, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını, Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Yargıç üzerinde nüfuz kullanmak, Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek"

CİHAN

Eruygur ve Tolon'a 3'er kez müebbet istendi

İstanbul - Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ile Ahmet Hurşit Tolon'un 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanıklar emekli orgeneralleler Eruygur ve Tolon hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İddianamede ayrıca, bu sanıkların TCK'nın 314/1'inci maddesi uyarınca "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik etmek", "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "Patlayıcı madde bulundurmak", "Kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak", "Mala zarar vermek" suçlarından 142 yıldan 246'şar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Eruygur ve Tolon'un memuriyetten men edilmeleri ve belli haklardan yoksun bırakılmaları da talep edildi.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber