MEB Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 18 Aralık 2004 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

18.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Milli EğitimBakanlığından:

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına DairYönetmelik

MADDE 1 ? 5/11/1999 tarihli ve 23867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesi, madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kontenjan tespit ve nakil komisyonu

Madde 7 ? Hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanları ile nakillere esas olacak açık kontenjanları tespit etmek ve öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere; okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulur."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kontenjan tespiti

Madde 8 ? Hazırlık sınıflarına her yıl alınacak öğrenci ve şube sayısı, okulun fizikî imkân ve donanımı, yabancı dil ve diğer branşlardaki öğretmen sayısı dikkate alınarak her şube için 30 öğrenci olmak üzere komisyonca yapılacak inceleme sonunda tutanakla tespit edilir.

Açılacak hazırlık sınıfı şube ve öğrenci sayısını gösteren liste, valilikçe onaylanmış komisyon tutanağının bir örneği ile birlikte her ders yılı Mayıs ayının son haftası içinde Bakanlığın ilgili öğretim dairesine gönderilir. Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonunda belirlenen hazırlık sınıfı kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirme kılavuzunda ilân edilir.

Tercih ve yerleştirme kılavuzunun yayımından sonra hazırlık sınıfı kontenjanında değişiklik yapılmaz.

Ayrıca seviye belirleme sınavı, alanlara yönelme ve nakil sebepleriyle bütün sınıflarda oluşacak açık kontenjanlar, şube öğrenci sayısı 30'u aşmayacak şekilde komisyonca tutanakla tespit edilir. Bu kontenjanlar, okulun ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin web sayfalarında güncelleştirilerek ilân edilir".

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin madde başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sınav ve tercih için başvuru

Madde 9 ? İlköğretimin 8 inci sınıfındaki öğrenciler, sınava başvurmak ve tercih yapmak için öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine başvururlar. Tercihler elektronik ortamda da yapılabilir."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 ? Okullara, merkezî sistemle yapılan seçme ve yerleştirme sınavına göre öğrenci alınır. Sınava başvuru ve kayıt-kabul, Bakanlıkça yayımlanan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzunda; kontenjan, tercih ve yerleştirme ile ilgili esaslar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda belirtilir.

Birinci yerleştirme ve kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra çeşitli sebeplerle okulların açık kalan kontenjanlarına, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzundaki esaslara göre öğrenci yerleştirilir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 11 ? Bu okullar arasında öğrenci nakilleri, açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılır.

Resmî ve özel orta öğretim kurumlarından resmî Anadolu liselerine öğrenci nakli yapılmaz.

Ancak resmî Anadolu liselerinden, resmî ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, "Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi" hükümleri ile okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 12 ? Nakil için başvuru, öğrenci velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesi ile yapılır. (EK-1)"

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 13 ? Nakil başvuruları, Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesinin nakil gidilecek okulun evrak kaydına girişini izleyen üç iş günü içinde komisyonca; açık kontenjan, okula en son giriş puanı ve puan üstünlüğü esaslarına göre değerlendirilir. Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.

Naklin yapılmasının uygun bulunması hâlinde öğrencinin tasdiknamesi ve öğrenci dosyası okulundan istenir."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 14 ? Bu okullarda öğrencilik hakkını elde edenlerden yurt dışına giderek bir süre eğitim gördükten sonra yurda dönenlerin nakilleri, önceki okullarına veya bu Yönetmeliğe tâbi diğer okullara 11 inci madde hükümlerince yapılır."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 16 ? Bu okulların hazırlık sınıflarında seviye belirleme ve 9 uncu sınıfa devam işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17 ? Bu okullarda başarının değerlendirilmesi, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 18 ? Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Derslerin öğretimi Türkçe yapılır. Ancak, matematik ve fen bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) derslerini birinci yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve en az 12 öğrencinin istemesi hâlinde bu derslerin öğretimi, birinci yabancı dille de yapılabilir."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Geçici Madde 2 ? Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde yurt dışında öğrenim görmekte olanlardan, Bakanlıkça denkliği tanınan bir okulda en az iki ders yılı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Anadolu lisesi programı uygulayan bir okulda en az bir ders yılı öğrenim gördüğünü belgelendiren öğrenciler, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümlerine bakılmaksızın Anadolu Liselerine kabul edilirler.

Yürürlük

MADDE 13 ? Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

EK-1

????????????????.MÜDÜRLÜĞÜNE

??./??. Öğretim Yılında okulunuz????sınıfı????nolu öğrencisi ??????.'ı naklen........................................... Anadolu Lisesine kaydettirmek istiyorum.

Başvuruda gerekli olan aşağıdaki bilgilerin yazılı olarak verilmesini arz ederim.

Öğrenci Velisinin

Adı Soyadı

İmza

ADRES:

Tel:


ÖĞRENCİ NAKLİNE ESAS DURUM BELGESİ

Sayı :

Konu :

.......................................................Müdürlüğüne

............. nolu .....................sınıfı ....................... alanı öğrencisi............................nın nakil talebine ilişkin bilgileri aşağıya çıkarılmıştır.

Gereğini arz ederim.

.................................

Okul Müdürü

Öğrenciye İlişkin Bilgiler:

1) ???/??. Öğretim Yılı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavında aldığı Puanı:????..

2) Halen öğrenime devam ettiği Alanı/ Bölümü:??????

3) Disiplin cezası alıp almadığı (Aldığı cezanın türü yazılacak) : ...............................................

??/?../??..

Kayıtlarımıza uygundur

Okul Müdürü

Adı Soyadı

Mühür

Not: Bu belge iki nüsha olarak düzenlenir, bir örneği nakil için başvurulan okul müdürlüğüne verilmek üzere kapalı - mühürlü zarf içinde imza karşılığı öğrenci velisine teslim edilir. Naklin uygun bulunması hâlinde, ikinci nüshası, nakil yapılacak okul müdürlüğüne tasdikname ve dosyası ile birlikte gönderilir.

?? ? ??

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber