Bakan Çelik samimi ise ek ders sorununu kökten çözsün

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Mart 2009 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığınca bugün yapılan resmi açıklamada;

?Okulların tatil edilmesiyle birlikte öğretmenlere ek ders ücretlerinin ödenmeyeceğine ilişkin eğitim alanında faaliyet gösteren bazı sendikalar tarafından çeşitli iddialarda bulunulmuştur. Söz konusu iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla öğretmenlerin ek ders ücretlerini tam olarak alabilmeleri amacıyla ilk yapılacak Bakanlar Kurulu'nda konuyla ilgili olarak karar alınacaktır. Bu sayede öğretmenlerin okulların seçimler sebebiyle tatil olmasından kaynaklanabilecek hak kayıplarının önüne geçilecektir."

ifadeleri yer almıştır. Bu açıklamada da görüleceği gibi sendikalar günah keçisi pozisyonundadırlar. Eğitimcilerdeki genel kanaat ?sendikaların bu açıklamaları, yazılı girişimleri ile konu seçim arifesine denk gelmemiş olsaydı böyle bir açıklamanın yapılmasının da mümkün olmayacağı? yönündedir.

Bakanlığı açıklamasında ayrıca ?Başta büyük bir fedakârlıkla görevlerini sürdürün öğretmenlerimiz olmak üzere kamuoyunun söz konusu sendikaların iddialarına itibar etmemelerini diliyoruz.? ifadeleri bulunmaktadır.

Eğer bu konudaki karar daha önce alınmış ise neden bakanlar kurulu kararının çıkarılacağı belirtilmektedir. Oysaki Türk Eğitim Sen konu ile ilgili başvurusunu 13 Mart 2009'da yapmıştır. Bu başvurunun akabinde diğer sendikalar da girişimlerde bulunmuşlardır. Bakanlık bu konuda ya samimi değildir ya da yapılan tatilin yol açacağı mağduriyeti hesaplayamamıştır. İki şekilde öğretmenler açısından hoş karşılanacak bir durum değildir.

Eğer bakanlık ?Başta büyük bir fedakarlıkla görevlerini sürdürün öğretmenlerimiz ? cümlesi ile öğretmenlerin ek ders konusunda mağdur edilmemeleri noktasında samimi ise;16.12.2006 tarihinde (Bakan Hüseyin Çelik dönemi) çıkarılan Ek derslere ilişkin esaslarla öğretmenlerin haklarını ellerinden alınan aşağıdaki hususları da Bakanlar Kurulu Kararıyla düzeltilmesi yönünde girişimde bulunmalıdır..

1- Dini bayram ya da kar tatili, idari tatil gibi bazı tatillerde öğretmenlerin direkt ücretinden eksilen ek dersler geri verilsin. Yani 2 gün tatil olduğunda kalan 3 gün okula gelen ile gelmeyen arasında ücret farkı olmamasının önü alınsın. 16.12.2006 dan önce olduğu gibi.

2- Yüksek Lisans yapan öğretmenler ek dersi %25, Doktora yapan öğretmenler ise %40 fazla almakta iken bu hakları da alınmıştır. Bu konu da da geriye dönülsün.

3- İdarecilerin egzersiz yapmaları kaldırılmıştır. İdareciler çalışmalarını örneğin hafta sonu yapmak kaydıyla egzersiz yapabilsinler.

4- Teknik öğretmenler 7 saate 1 saat hazırlık ve planlama Anadolu türü okul öğretmeleri ise 2 saate 1 saat hazırlık ve planlama ücreti almakta iken bu 10 saate 1 saat olarak düzenlenmiştir. Bu konuda eski sisteme dönülmelidir.

5- Bir öğretmen (örneğin sınıf öğretmeni) hastalık nedeniyle haftada 2 gün rapor aldığında ek ders ücreti alamamaktadır. Bu öğretmen 5 gün rapor alsa da hiç ücret alamamaktadır. Bu ikisi arasındaki fark eskiden olduğu gibi düzenlensin. Eski uygulamada 2 gün gelmeyen öğretmen 8 saat ücret alabilmekteydi.

?

Yukarıda yazılı maddelerin tamamı 16.12.2006 öncesinde var iken öğretmenlerin elinden alınan ve sendikaların eylem yapmalarına varan tepkilere yol açan uygulamalar olup öğretmenlerin bu ve alınan diğer haklarının geri teslim edilmesi açıklamada dile getirilen ifadelerin samimiyetini inandırıcı kılacak en somut gösterge olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber