Deniz Baykal, seçim sonuçlarını değerlendirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2009 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçimlerin, Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğunu gösterdiğini ifade ederek, "Artık siyaset bu seçimden sonra farklı olacaktır. Şu ana kadar gerçekleşmiş olan siyasi tablonun köklü biçimde değişeceğinin işaretlerinin verildiği bir seçim olmuştur" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 29 Mart'ta yapılan yerel seçimleri değerlendirdi. Baykal, şunları söyledi:

"Bu seçimlerin bundan önceki seçimlerin çoğundan farklı yeni bir siyasi şekillenmenin işaretlerini taşıyan, Türkiye'yi yeni bir noktaya doğru taşıma umudunu veren bir seçim olarak gördüğümü söylemeliyim... Seçim, AKP'nin yükselişi etrafında şekillenen Türkiye'nin siyasi tablosunun artık sınırına geldiğini ve artık bu tabloda yeni bir sürecin, farklı bir sürecin işlemeye başladığını bize göstermiştir. Bu seçimleri belirleyici, yönlendirici geleceğin işaretlerini taşıyan bir seçim, teyit eden bir seçim değil, geleceği belirleyen bir seçim olarak ortaya çıkmıştır."

Tek partinin siyasi hayata tek başına yön verdiğini belirten Baykal, bu durumun demokrasiyle ilgili ciddi, haklı, önemli kaygıların ortaya çıkmasına neden olduğunu, 2009 seçimlerinin bunu yeniden değiştirdiğini, 2002'de başlayan, siyasi ezberi bozan yeni dönemin işaretlerini verdiğini kaydetti. Baykal, şunları kaydetti:

"Bunların dayanağı seçim sonuçlarıdır. Seçim sonuçları bize çok açık şekilde AKP'nin bu seçimlerde çok ciddi bir oy kaybı tablosuyla karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Bu, 2002'den sonra ilk kez ortaya çıkan bir manzaradır. Gelip geçici, arızi, 'şimdi öyle oldu' denilecek bir tablo değildir, ciddi bir tablodur. Bütün kesimlerde kendisini gösteren, ulusal düzeyde bütünleşmiş olarak ortaya çıkan bir tablo vardır. Türkiye'nin bütün coğrafyasında bir ortak AKP değerlendirmesi olduğu, bu seçimde ortaya çıkmıştır."

Baykal: Muhalefet yükselmekte

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçim sonuçlarına göre muhalefetin toparlandığını, yükseldiğini, kabardığını ifade ederek, "AKP, kırılma şeklinde nitelendirmeyi haklı kılacak bir oy kaybı içine girmiştir" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, iktidar partisinin sayısal olarak ciddi oy kaybı yaşadığını, önemli olanın 8 puanlık gerileme olduğunu ve bunun doğru yorumlanması gerektiğini söyledi.

Bakanların yerleştikleri illerde yerel seçim kampanyalarını yönettiklerini savunan Baykal, "Kadro tahsisleri, işe adam alma uygulamaları, kredi kolaylıkları, teşvik imkanları, bölgeye hizmet getirme vaatleri, hepsi iktidardaki bir partinin gölgesinde yaşanmaktadır. Bu iktidar, bu seçimlere girerken iktidar olanaklarını demokratik anlayışla bağdaşlaştırılması güç bir biçimde sonuna kadar, yer yer hukuk dışına çıkarak, yer yer seçmeni tehdit ederek kullanmıştır" ifadesini kullandı.

Yerel seçimlerdeki 8 puanlık farkın genel seçim bağlamında 3 ile 5 puan arasında bir değer taşıdığını ifade eden Baykal, "Bu oy kayması anlamlı, önemli bir kırılmayı temsil etmektedir. Bu sıradan bir oy kaybı, erimesi değil, bir siyasi kırılma niteliğindedir. AKP ilk kez bu seçimde, 2009 seçiminde böyle bir siyasi kırılma yaşamıştır" diye konuştu. Baykal, şöyle devam etti:

"Şunu görmek lazım, AKP oy kaybediyor ne oluyor, muhalefet de güçleniyor. Bu seçimde bu da ortaya çıkmıştır. Muhalefet güçlenmektedir. CHP, bu seçimde ister daha önceki il genel meclisinde aldığımız oylarla mukayese edin, ister şartları farklı genel seçim olan 2007 sonuçlarıyla mukayese edin, CHP'nin oylarının ciddi şekilde arttığını görürüz."

CHP oylarının il genel meclisi temelinde değerlendirildiğinde 2004'teki 18.23 oranındaki oyun 5 puan artarak yüzde 23.2'ye yükseldiğini anlatan Baykal, belediye başkanlıklarıyla ilgili olarak da CHP'nin oyunun bir önceki seçime göre 20.7'den 28.2'ye 7.5 puanlık bir sıçrama gerçekleştirdiğini söyledi.

Oy artışının sadece CHP ile sınırlı olmadığını, MHP'nin de anlamlı şekilde il genel meclisi ve belediye seçimlerinde kendi ölçeklerinde önemli ve anlamlı oy artışları gerçekleştirdiğini ifade eden Baykal, aynı şekilde Saadet Partisinin ve DTP'nin de yöresel ortamlarda çarpıcı oy artışı gerçekleştirdiğine tanık olunduğunu söyledi.

Tablonun gelecek bakımından çok yönlendirici olacağını, bunu rastlantısal, şu anki bir olayla ilgili bir politika değişikliğiyle düzeltilecek durum olarak açıklamanın mümkün olmadığını ifade eden Baykal, "Yapısal bir sürecin sonunda çıkmış, anlamlı bir kırılmayla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Baykal, gelinen noktada iktidara ve muhalefete düşen görevler olduğunu dile getirdi.

İktidarın gelecek dönemde Türkiye için yararlı, ekonominin temel sorunlarını çözecek, AB ilişkilerini düzenleyecek, bağımsız yargı kurumunun ortaya çıkmasını sağlayacak adımları atmaya hazır olması gerektiğini ifade eden Baykal, "Siyasetin kontrolüne yargıyı alalım, medyayı dağıtalım, korkutalım, parçalayalım, sindirelim ve ekonomiyi başka hedefler için değerlendirelim dönemi bitmiştir" görüşünü dile getirdi.

CHP'nin uzun süreden beri toplumu giderek kavrayacak, kucaklayacak bir siyasi parti konumuna dönüştüğünü ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Bu gerçek ortaya çıkmaya başlamıştır. CHP ile ilgili yaşanan tartışmalar, değerlendirmeler, eleştiriler, bütün bunlar CHP'nin ne yaptığını bilen, güvenilir, ciddi bir siyasi parti olarak toplumun bütün kesimleriyle ilişkisinde yeni bir konuma taşımış olduğunu bize göstermektedir. Bu seçimlerde sağlanan yer yer çok yüksek başarılar, aslında CHP'nin çekim potansiyelinin anlaşılmaya başlamasıyla ilgilidir."

Baykal, CHP'nin bugün buluştuğu toplum kesimlerinin yanında buluşamadığı kesimlerin de yer alacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber