Jandarmaya tırpan, valiye yetki

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Nisan 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'nin yerel seçim sonuçlarına kilitlendiği 30 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelik değişikliğiyle jandarmanın Türkiye genelinde görev bölgelerinin belirlenmesinde, Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisi tırpanlandı. Polis ve jandarmanın görev bölgelerinin belirlenmesini öngören yönetmelikte yapılan değişiklikle, Jandarma Genel Komutanı devre dışı bırakılırken, valiler bu konuda tek yetkili makam haline geldi.

Bakanlar Kurulu'nun 25 Mart'ta aldığı yönetmelik değişikliğine ilişkin kararlar, 30 Mart'ta yayımlandı. 'Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği'nin 21'inci maddesinde yapılan değişiklikle, görev bölgelerinin belirlenmesinde Jandarma Genel Komutanı 'by-pass' edildi. Yönetmelikte, polis ve jandarma yetkililerince il ve ilçelerde oluşturulacak komisyonların, bir ay içinde polis ve jandarmanın sorumluluk bölgelerini yeniden belirlemesi istendi. Tarafların görev bölgesi konusunda uzlaşmaya varamaması halinde son kararın her ilin valisi tarafından verileceği hükmü getirildi. Yürürlükten kalkan eski düzenleme ise son kararın valinin önerisi, Jandarma Genel Komutanı'nın uygun bulması ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile verileceğini öngörüyordu.

Aynı yönetmeliğin, 154. maddesinin ikincisi fıkrası da yürürlükten kaldırıldı. Kaldırılan fıkrada, devretme işleminin Jandarma Genel Komutanlığı'nın istemi üzerine gerçekleşeceği belirtiliyordu. Yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda, 30 Nisan'a kadar polisin yeni görev bölgeleri belirlenecek. Ankara'da, Çayyolu, Ümitköy, Bilkent, Beysukent, Pursaklar gibi bölgelerin polise geçmesi bekleniyor.

Barkın ŞIK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber