AKP, Adana'da oyların yakılma görüntülerini dağıttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2009 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin ?oylar yakıldı'

AKP Adana İl Başkanı Mehmet Sağlam, bugün düzenlediği basın toplantısında cep telefonuyla çekilmiş oy pusulasının yakılması görüntüsünü izletip, kopyalarını basına dağıttı.


ADANA'daki yerel seçim itirazlar nedeniyle sonuçlandırılamazken, AKP ve CHP, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yapacağı itiraz dosyası çalışmasında son aşamaya geldi. İl ve ilçe seçim kurullarına yapılan itirazlarla başlatılan yeniden tutanak incelemesi çalışmaları ise sürüyor. Bu nedenle de MHP'li Aytaç Durak'ın kazandığı Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde kesin sonuca henüz ulaşılamadı. AKP, yeni bir oy yakılması görüntülerini basına dağıttı.

Seyhan 4'üncü İlçe Seçim Kurulu'nun 102 bin oyun sayımını dün akşamdan itibaren durdurmasının ardından bu sabah tutanak incelemeleri ile çalışma sürdürüldü. Yüreğin İlçesi'nde de 213 bin oyun tutanakları ile ilgili benzer bir inceleme devam ediyor. Büyükşehir sınırlarındaki 9 İlçe seçim kurulundan 5'i ise itirazlarla ilgili incelemesini tamamladı. Şimdiye kadar İl Seçim Kurulu'na 150, 9 ilçe seçim kurullarına ise yaklaşık 200 farklı itirazın yapıldığı belirlendi.

Adana'daki itirazların dikkat alınması; Büyükşehir Belediyesi'nin MHP'li Aytaç Durak, metrepol Seyhan İlçe belediyesinin AKP'li Azim Öztürk ve Sarıçam İlçe belediyesinin de AKP'li Ahmet Zembilci tarafından çok az farklarla kazanılmasından kaynaklanıyor.

YENİ İTİRAZLAR

İtiraz ve hile iddialarının arttığı Adana'da AKP, CHP ve DTP'nin il ve ilçe seçim kurullarına yeni itirazları da ulaştı. Bu itirazlar nedeniyle de seçim sonuçlarını kilitlemiş oldu.

Bu arada AKP ve CHP YSK'ye gitmeye hazırlanıyor. Parti yetkilileri bir yandan il ve ilçe seçim kurullarına itirazlarını sürdürürken, diğer yandan ?seçime hile karıştığı' iddiasıyla seçimin iptali için itiraz sonuçları beklenmeden, yasadaki ?olağanüstü durumlar' yolunu kullanarak YSK'ye en kısa sürede başvurmak için hukukçular ile çalışmalarını sürdürüyor.

NEDEN DURDURULDU

İtirazlar sonucunda en dikkat çeken kararı salı günü Seyhan 4'üncü İlçe Seçim Kurulu almıştı. 7 kişiden oluşan ilçe seçim kurulu, Seçim Kurulu Başkanı Hakim, AKP, DP, CHP ve memur üyelerden birisinin de oylarıyla yeniden sayılması yönünde oy çokluğuyla karar verdi. 126 bin seçmenin bulunduğu bölgede oy kullanan 102 bin kişinin verdiği oylar dün sabahtan itibaren sayılmaya başlanırken; akşam saatlerinden MHP, ilçe seçim kurulunun elinde karar olmadan sayım yaptığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu'na şikayette bulundu. İl Seçim Kurulu da, karar alınmadan sayımın yapılamayacağını belirtip ilçe seçim kurulundan derhal sayımın durdurulup karar alınmasını istedi.

İlçe Seçim Kurulu'nun sayım yapılırken öğle arasında ?sayım yapılması yönünde' kararı yazdığı, ancak İl Seçim Kurulu'nun kararı üzerine yeniden toplanarak AKP ve CHP'nin karşı oyuna karşın oy çokluğuyla sayımın durdurulmasını kararlaştırdığı anlaşıldı. Bu kararla sayım durdurulurken, sandık tutanaklarıyla bilgisayara girilen verilerin karşılaştırılması karara bağlandı. Seçim Kurulu sabah saatlerinde tutunakları karşılaştırma işlemine başladı.

AKP'nin ?oylar yakıldı'

AKP Adana İl Başkanı Mehmet Sağlam, bugün düzenlediği basın toplantısında cep telefonuyla çekilmiş oy pusulasının yakılması görüntüsünü izletip, kopyalarını basına dağıttı.

Bu görüntüde, bir okulun sınıfında oy pusulalarının yakılması sırasında bir erkek ?Bizim oylarımızı yakıyorlar? diye bağırırken, bir kadın ?Fazlasını yakabiliriz, hakkımız var zaten? diyor. Bir başka erkek sesi ise ?Bizim başımız ağrır? diye konuşurken, aynı kadın sesi ?Burada yakarak yok edin diyor zaten? diye devam ediyor.

İl Başkan Sağlam, görüntünün bir kopyasını da polise teslim ettiklerini, yakın kişi veya kişilerin tespit edilmesini istediklerini belirtip, ?Biz Adana'da seçimlerle ilgili soru işaretleri olduğunu, vatandaşlarda şüphelerin oluştuğunu söylüyoruz. Bu görüntüyle ilgili benim yorumum, sandık açılıp, oylar sayıldıktan sonra kullanılan oydan fazla oy çıkmıştır veya birilerinin önceden temin ettikleri oy pusulalarını sandığa koymuşlardır? dedi. Sağlam, yeniden sayım yapılmayacaksa seçimlerin iptalini istediklerini belirtti.

Açılan bir sandıkta seçmenlerin imzaladığı listedeki sayıdan daha fazla oy zarfı çıkarsa, sandık kurulu aynı sayıda zarfı gelişigüzel seçip yakarak imha edebiliyor. Böylece kullanılan oy sayısı eşitleniyor.

CHP ADAYI YÜREĞİR'DE SEÇİMİN İPTALİNİ İSTEDİ

CHP Merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkan Adayı Turgay Develi de, Yüreğir 2'inci Seçim Kurulu'nun oyların yeniden sayılması kararını 2 torba sayıldıktan sonra, toplam 435 torbanın sayılmasının bir ay süre alabileceği gerekçesiyle durdurduğunu, bu kararın hukuki dayanağının olmadığını savundu, ?Seçimin iptalini istiyoruz? dedi. Develi, karara ilişkin itirazını İl Seçim Kurulu'na teslim etmek üzere partililerle birlikte yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Adliyeye yürüdü. Yürüyüş sırasında alkışlarda Develi'ye destek veren vatandaşlar, ?Adil seçim istiyoruz', ?Adana uyuma oylarına sahip çık', ?Hırsızlar halka hesap verecek' sloganları attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber