Türkiye, istekleri kabul edilince Rasmussen'e onay verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2009 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rasmussen NATO'nun yeni Genel Sekreteri

Danimarka Başkanı Rasmussen'in adaylığına karşı çıkan Türkiye, önerilen paketi kabul ederek Rasmussen'in adaylığına destek verdi. Böylece Rasmussen, NATO'nun yeni Genel Sekreteri oldu.

Türkiye'nin NATO adaylığına karşı çıktığı Danimarka Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen için liderlerin ikna çabaları sonuç verdi.

Rasmussen'e destek vermesi için Türkiye'ye bir paket önerildi. Önerilen pakette; NATO Genel Sekreteri Yardımcısı'nın, Silahsızlanmadan Sorumlu NATO Sekreteri Yardımcı Vekili'nin ve NATO'nun Afganistan Özel Temsilcisi'nin bir Türk olması öngörülüyor.

Ankara'nın paketi kabul etmesiyle, Rasmussen NATO'nun yeni Genel Sekreteri oldu.

Edinilen bilgilere göre; ayrıca, Rasmussen'in, pazartesi günü İstanbul'da başlayacak Medeniyetler İttifakı Toplantısı'na katılarak karikatür krizi ve Roj TV konusunda özür dilemesi bekleniyor.

Danimarka hükümeti, terör örgütü PKK'nın yayın organı ROJ TV'nin kapatılmasını da gündemine alacak. Limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasıyla ilgili ek protokolden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda da Türkiye'ye bir yıl ek süre verildiği belirtiliyor.

SCHEFFER AÇIKLADI

Rasmussen'in ittifakın yeni genel sekreteri olması konusundaki anlaşmayı NATO'nun şimdiki Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer açıkladı.

Rasmussen ile birlikte düzenlediği basın toplantısı düzenleyen Scheffer, bütün üye ülkelerin bu konuda anlaştığını belirterek, Rasmussen'in genel sekreterlik için en uygun aday olarak görüldüğünü ifade etti.

Rasmussen'i tebrik eden de Hoop Scheffer, yeni NATO Genel Sekreterine görevinde başarılar diledi.

Danimarka Başbakanı Rasmussen de bu göreve seçilmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydederek, ittifakın başarısı için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

GÜL: KAYGILARIMIZ GİDERİLDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesindeki genel sekreterliği kriziyle ilgi olarak, kaygılarının giderildiğini ve bu yüzden mutabakata vardıklarını söyledi. Gül, Rehn'in açıklamalarını da 'olacak işi olmaz ederdi' şeklinde yorumladı.

ERDOĞAN: OBAMA GARANTÖR OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rasmussen'in Genel Sekreter seçilmesiyle ilgili olarak, ''Çekincelerimizin Obama garantörlüğünde çözüldüğüne yönelik bilgiler gelmesi üzerine, Cumhurbaşkanımız bu noktada 'olur' verdi'' dedi.

RASMUSSEN: ENDİŞELERİ ANLIYORUM

Danimarka Başbakanı ve NATO'nun yeni Genel Sekreteri, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacağını, Müslüman dünyasıyla da iyi ilişkiler kuracağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber