İşsizler internete hücum etti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Nisan 2009 11:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternet üzerinden tek bir sitede 9 milyon kişi iş arıyor

Burak KARA - Kenan BUTAKIN / VATAN Haber Merkezi

İnternet üzerinden iş arama ve kariyer siteleri Kariyer.net, Secret CV, Monster.com.tr, Yenibiriş, Adecco.com.tr, kriz nedeniyle talep patlaması yaşıyor. Kariyer.net'e 1 milyon yeni işsiz kaydolurken Monster.com'a başvuran işsiz sayısı yılın ilk 3 ayında yüzde 120 arttı.

Krizle işsizlik yüzde 13.6'ya dayanırken, internet üzerinden iş aranan sitelere talep patladı. Kariyer.net'te CV sayısı 9 milyona ulaştı. İş arayanların sayısında önemli bir artış yaşanırken, internetteki sitelerdeki iş ilanlarında da önemli düşüş yaşanıyor. Secret CV Genel Müdürü Okan Tütüncü, ?İş başvuruları ve iş arayan aday sayısı son dönemlerde yüzde 30'luk bir artış gösterirken ilan yayınlayan firma sayısı ise yüzde 15 düştü. Şu anda veritabanımızda kayıtlı 7 milyon 300 bin CV var. Başvuruların yüzde 45'i şu an bir işte çalışmayanlardan meydana geliyor. Fakat iş arayan adaylar arasında daha iyi koşullarda çalışmak isteyen ya da işten çıkarılma kaygısı yaşayan adaylar da önemli bir çoğunluk. Şubat 2009'da iş başvurusunda bulunan aday sayısı 114 bin 308. Geçen yıl Şubat ayında bu rakam 58 bin 736 idi? diye konuştu.

1 milyon yeni CV geldi

Krizle birlikte internette iş arama sitelerinin duayeni denilebilecek Kariyer.net'in ilan sayısında da yüzde 30 düşüş olmuş. Peki ya CV sayısı? Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz şu bilgileri verdi: ?İş ilanlarına yapılan başvuru sayıları yaklaşık yüzde 20 yükseldi. Kasım'da Kariyer.net üzerinden 2 milyon 812 bin, Mart ayı içinde ise 3 milyon 800 bin başvuru gerçekleşti.?

Yenibiriş.com Genel Müdürü Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu, krizle birlikte son 3 ayda ilan başına yapılan başvurularda da artış olduğunu gözlemlediklerini anlattı. Buna göre Aralık 2008 - Şubat 2009 döneminde ilan başına yapılan ortalama başvuru adedi, Aralık 2007 - Şubat 2008 dönemine oranla yüzde 39.75'lik bir artış gösteriyor.

Monster.com.tr Direktörü Güray Mert de işsizlerin internete hücum ettiğini ortaya koyan rakamlar verdi: ?Kriz etkisini gösterdikten sonra Kasım ayından itibaren iş arayanların sayısında yüzde 153 artış var. 2009 ilk 3 ayındaki iş arayanların sayısındaki artış bir önceki yıla göre yüzde 120.? Adecco.com.tr Direktörü Asiye Özçelik Yıldırım ise krizin dünyadaki etkilerinin hissedilmeye başlaması ile başvurularda yüzde 30 artış olduğunu vurguladı.

Perakende hiç durmadı, en çok otomotiv etkilendi

İŞ piyasasında bugünün en hareketli ve en durgun sektörleri:

- En çok etkilenenler: Otomotiv, inşaat ve tekstil çok ciddi etkilendi. Özellikle krizden daha çok etkilenen ülkelerle iş yapan firmaların işe alımlarında daha büyük düşüş yaşandı.

- Hareketliliğin sürdüğü sektörler: Satış pozisyonlarında hareketlilik sürüyor. Satış pozisyonları krizde vazgeçilmez pozisyonlar oldu. Firmalar finans yöneticileri başta olmak üzere, finansal konulardaki stratejik pozisyonlara eleman arıyor.

- Hiç durmayan sektörler: Öncelikle perakende. Sağlık, turizm ve telekomünikasyon sektörlerinde de alımlar sürüyor.

- En fazla iş ilanı yayınlayan sektör: Mağazacılık ve perakende.

- En fazla iş başvurusu yapılan sektör: İnşaat, bilişim, bilişim teknolojileri, internet, mağazacılık, perakende ve ilaç.

Mart'ta ?net' üzerinden 4 milyonu aşkın iş başvurusu yapıldı

Kariyer.net: İş ilanlarına yapılan başvuru sayısı yüzde 20 yükseldi. 2008 Kasım'da Kariyer.net üzerinden 2 milyon 812 bin iş başvurusu gerçekleştirmişti. 2009 Mart ayı içinde 3 milyon 800 bin başvuru yapıldı.

Secretcv.com: Şubat 2009'da iş başvurusunda bulunan aday sayısı 114 bin 308'e yükseldi. 2008 Şubat'ında ise bu rakam 58 bin 736 idi.

Monster.com.tr: Kriz etkisini gösterdikten sonra Kasım ayından itibaren iş arayanların sayısında % 153 artış var. 2009 ilk 3 ayındaki iş arayanların sayısındaki artış bir önceki yıla göre %120.

Yenibiriş.com: Son altı ayda yenibiris.com'da yayınlanan işveren ilanları % 20 azaldı, iş arayanların sayısı ise %10 arttı.

Adecco.com.tr: Krizle birlikte iş başvurularında % 20 - %30 artış oldu.

2001 krizini yaşamış yöneticilerin yıldızı parladı

Secret CV Genel Müdürü Okan Tütüncü, krizin iş piyasasında sektörlerin tamamını etkilediğini söyledi. Tütüncü, ?Özellikle 2001 krizini yaşamış tecrübeli orta ve üst kademe yöneticilere talep yükselişte? diye konuştu.

İŞ ARAMA PARKI

ÇİN'DE de işsizlik sorunu hızla artıyor. Dün işini kaybeden 1000 tekstil işçisi hükümeti protesto etmek için Boading'den 140 kilometre uzaklıktaki Pekin'e yürüyüşe geçti. Parklarda gazeteden iş arayanlardan geçilmiyor.

?İŞSİZLERİ KURTARIN'

NEW YORK'TA hükümetin batık banka ve şirketleri kurtarma operasyonuna karşı çıkan Amerikalılar sokaklara döküldü. Wall Street'te protesto gösterisi düzenleyen göstericiler işsizlikteki artışa önlem alınamamasını protesto etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber