MEB, Okuma Yazma Kursu Sınavı yapacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2009 22:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okuma yazma düzeyi çok iyi seviyede görülen ve 180 saatlik II. Kademe Okuma Yazma Kurslarında kursiyerlere okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji derslerinden, komisyon marifetiyle yapılacak sınav sonucunda başarılı olanların kurslara katılmaksızın belge alacaklar

Bu sınavlar, halk eğitimi merkezi müdürünün başkanlığında en az iki sınıf öğretmeninin katılacağı bir komisyon tarafından yapılacaktır.

Komisyonda görev alanların ücretleri Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 12'inci maddesi uyarınca ödenecek.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.ÇYG.0.15.01.04/328-4/1458 19 MART 2009

Konu : II. Kademe Okuma Yazma Seviye

Tespit Sınavı Düzenlenmesi


?????..VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : a) Zorunlu İlköğrenim Çağı Dışında Kalmış Okuma-Yazma Bilmeyen Vatandaşların, Okur-Yazar Duruma Getirilmesi Veya Bunlara İlkokul Düzeyinde Eğitim-Öğretim Yaptırılması Hakkında Kanun.

b) 27/08/2003 tarih ve 25212 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

c) 17/12/2008 tarih ve B.08.0.ÇYG.0.15.01.04/328-4/7258 Sayılı Makam Onayı.

d) 26/12/2008 tarih ve B.08.4.MEM.4.65.00.10-310/20592 sayılı yazı.

e) 30/01/2009 tarih ve B.08.0.ÇYG.0.15.01.04/328-4/604 sayılı yazı.

f) 05/03/2009 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.02.06/122/1663 sayılı yazı.

İlkokulun 4. ve 5. sınıfında çeşitli nedenlerle okulu terk etmiş ancak öğrenim seviyesi durumu ile okuma yazma düzeyi çok iyi derecede görülen vatandaşlarımızın, 180 saatlik II. Kademe Okuma-Yazma Kurslarına katılmadan, oluşturulacak bir komisyon marifetiyle Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji derslerinden yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde II. Kademe Okuma Yazma Kurs Sertifikası verilmesine ilişkin ilgi (d) yazı incelenmiştir.

İlgi (a) kanunun tanımlar başlığı altında düzenlenen 3.maddesinde: ? a) "Okuma - Yazma öğrenme kursu"; zorunlu ilköğrenim çağı dışında kalan, okuma ve yazmayı bilmeyenler ile çok az bilen yetişkinlerin devam etmek zorunda oldukları kursu, b) "İlkokul düzeyinde kurs"; okuma - yazmayı bilen veya okuma - yazma kursunda öğrenen yetişkinlere, ilkokul düzeyinde eğitim ve öğretim veren kursu ? ifadeleri yer almaktadır.?

İlgi (c) Makam Onayında da okuma yazma kurslarının İlköğretim kapsamında değerlendirildiği belirtilmektedir.

İlgi (b) Yönetmeliğin ?Sınavla Kayıt? başlığı altında yer alan 21'inci maddesinde de; ?Zorunlu öğrenim çağında olup yurt dışında bulunması, tutuklu olması, oturduğu yerde okul bulunmaması ve sağlık durumu nedeniyle hiç okula gitmemiş veya öğrenime ara vermiş çocuklardan özel bir şekilde kendini yetiştirmiş olanlar, sınavla tespit edilecek bilgi düzeyine ve yaşlarına göre uygun sınıflara kaydedilirler:? hükmüne yer verilmiştir.

Mevzuatımızda yer alan bu hüküm, benzer şekilde herhangi bir nedenle öğrenimekatılamayan, zorunlu öğrenim çağı dışındaki vatandaşlarımızın, kendilerini yetiştirmeleri halinde okuma yazma kurslarına katılmaksızın yapılacak sınav sonucunda başarılı olmaları durumunda belge alabileceklerine de örnek teşkil etmektedir.

Diğer taraftan; konuya ilişkin olarak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca İlgi (e) yazımıza cevaben verilen İlgi (f) yazıda da; okuma yazma düzeyi çok iyi seviyede görülen ve 180 saatlik II. Kademe Okuma Yazma Kurslarının müfredatında ön görülen bilgi, beceri ve yeterliliklere sahip oldukları ilgili alan uzmanlarından oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılacak sınav sonucunda tespit edilenlerin II. Kademe Okuma Yazma Kurslarından muaf tutulmalarının İlgi (a) Kanunun 3. Maddesine aykırı olmayacağı değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda, okuma yazma düzeyi çok iyi seviyede görülen ve 180 saatlik II. Kademe Okuma Yazma Kurslarında kursiyerlere okutulan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji derslerinden, komisyon marifetiyle yapılacak sınav sonucunda başarılı olanların kurslara katılmaksızın belge alması mümkün bulunmaktadır. Bu sınavlar, halk eğitimi merkezi müdürünün başkanlığında en az iki sınıf öğretmeninin katılacağı bir komisyon tarafından yapılır. Halk eğitimi merkezi müdürlüğünde komisyon oluşturacak sayıda öğretmenin bulunmaması durumunda İl ve İlçe milli eğitim müdürlüğüne başvurulur.

Komisyon bu makamlarca görevlendirilecek halk eğitimi merkezi müdürünün başkanlığında iki sınıf öğretmeninden oluşturulur. Komisyonda görev alanların ücretleri Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 12'inci maddesi uyarınca ödenir.

Ayrıca; söz konusu komisyonlarca düzenlenen sınavda başarılı olan ve Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi düzenlenecek vatandaşlarımızın HEM Otomasyon Sistemi üzerinden kurs adının II. Kademe Okuma Yazma Seviye Tespit Sınavı şeklinde seçilmek suretiyle kursiyer kayıtlarının yapılması ve belgelerinin sistem üzerinden alınması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Millî Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber