SGK'dan işitme engelli hastalar için rapor kolaylığı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işitme engellileri sevindirecek önemli bir düzenleme yaptı. Sağlık kuruluşlarında 'biyonik kulak (işitme cihazı)' alımına imkan sağlayan rapor için 3 kulak-burun-boğaz uzmanı ve 2 odyolog (işitme ve konuşma bozuklukları uzmanı) bulundurulması şartı kaldırıldı.

Hastanelerde odyolog yetersizliği sebebiyle bu cihazı alamayanların sıkıntısı giderildi. Türkiye'de halen 5 yaş altındaki 4 bin çocuk, 'biyonik kulak' olarak bilinen ve hiç duymayanların işitmesini sağlayan cihaza ihtiyaç duyuyor. Buna karşılık devlet ve özel hastanelerde sadece 35 odyolog görev yapıyor. Biyonik kulak ihtiyacını karşılamak için resmi sağlık kuruluşlarına başvuran vatandaşlar, raporda imzası istenen uzman bulunamadığı için büyük sıkıntı yaşıyordu. SGK'nın 3 Nisan'da yayımladığı tebliğ ile cihazın temini için istenen rapordaki 2 odyolog şartı '1 odyolog ya da uzman odyolog' şeklinde değiştirildi.

Öte yandan tebliğ kanser tedavisi gören hastaların da yüzünü güldürecek. SGK, önceden onkoloji ilaçlarını, 3. basamak sağlık kuruluşlarında medikal onkologların raporlarıyla veriyordu. Yeni düzenleme ile onkoloji uzmanı bulunmayan sağlık kuruluşlarında genel cerrahlarca verilen raporlarla da ilaç alınabilecek.

Adem Elitok, Bursa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber