Cepte 3G, 3 ay sonra hizmette

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 22:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinde Danıştay sürecinin tamamlanmasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile imtiyaz sözleşmesi imzalayan operatörlerin, en erken 3 ay içinde sistemlerini kurmaları gerekiyor. Düzenlemeye göre, operatörler bu süreden önce teknik hazırlıklarını tamamlamış olsalar dahi hizmet veremeyecek.

Sadece 3 operatörden teklif geldiği için 3 lisans için BTK'da yapılan ihalede, A tipi lisans 358 milyon Avro KDV'ye Turkcell İletişim Hizmetleri A.'ye, B tipi lisans 250 milyon Avro KDV'ye Vodafone İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ve C tipi lisans ise 214 milyon Avro KDV'ye Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'ye ihale edilmişti.

Türkiye'de mobil telekomünikasyon uygulamaları

Türkiye'de mobil telekomünikasyon sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetlerini sunabilmek mümkünken, 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de sunulabilir hale geldi.

2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise mobil şebekeler üzerinden internete erişim imkanı sağlandı, veriye dayalı hizmet türlerinde artış kaydedildi.

Her kuşakta ses hizmeti sunulabilirken, bir sonraki kuşak olan 3G daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor.

3G sistemleri, 2Mbps hıza ve bir sonraki teknolojiyi oluşturan HSDPA'de (High Speed Downlink Packet Access -3.5G) 14 Mbps veri iletim hızlarına teorik olarak ulaşılabiliyor. Bu yüksek hız, alışılan bilgiye erişim kavramına yeni bir boyut getirecek.

Mobil ortamda görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, bankacılık hizmetleri, yüksek hızlarda internet erişimi, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınlarına erişim gibi pek çok hizmetler, 3G mobil terminal cihazları tarafından rahatlıkla sağlanabilecek.

3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak.

Bu şebekelerin faaliyete geçmesiyle; cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden bilimsel laboratuvarlara erişim, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor.

Abonelerin bu hizmetleri alabilmesi için 3G sistemine uyumlu cep telefonları kullanmaları gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber