3G ile perdeciden doktora herkesin hayatı değişecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Nisan 2009 12:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Turkcell'in 3G şebekesi ile ilgili servisleri kurma konusunda ana tedarikçi olan Ericsson Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, 3G ile yaz aylarında perdeciden doktora, herkesin hayatının değişeceğini söyledi.

Türkiye'nin 'cep'te üçüncü nesil teknolojiye (3G) geçmesine aylar kaldı. Geçen yıl kasım ayında yapılan 3G ihalesinin ardından, gözler Danıştay'a çevrilmişti. Dün çıkan kararla 3G ihalesinde Danıştay süreci tamamlandı. Yaz aylarında Türkiye 3G ile buluşacak. Peki 3G sokaktaki insanın hayatını nasıl etkileyecek? Turkcell'in 3G şebekesi ile ilgili servisleri kurma konusunda ana tedarikçi olan Ericsson Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ile 'cep'te üçüncü nesil'in getireceği yenilikleri konuştuk.

TELEFONLAR HAZIR

Kulabaş'ın verdiği bilgilere göre 3G altyapısı olmayıp, en fazla 3G'yi destekleyen telefonun olduğu ülke Türkiye. Kasım ayı itibarıyla 3G'yi destekleyen telefon sayısı 2.5 milyon.

Geçen yıl sonunda Ericsson'un yaptırdığı araştırmaya göre Türkiye genelinde 3G'nin bilinirliği yüzde 19 seviyesinde. Yani neredeyse her 5 kişiden biri 3G'den haberdar. Bu oran gençlerde daha da yükseliyor. Gençlerin yüzde 29'u, çalışan kesimin ise yüzde 22'si 3G hakkında bilgi sahibi. Cep telefonlarında gelişmiş servisleri kullananların yüzde 36'sı da 3G'yi heyecanla bekliyor. Kulabaş, yaz aylarında hayata geçecek 3G'nin herkesin hayatını ciddi anlamda değiştireceğini belirtiyor. Cep telefonu ile televizyon izleneceğini, müzik indirileceğini vurgulayan Kulabaş, üçüncü neslin pek çok sektöre önemli değişiklikler getireceğinin altını çiziyor: 'Güvenlik, medya, sağlık gibi sektörlerde 3G'nin getirdiği avantajlar yoğun olarak kullanılacak. Belki

bir perdecinin bile hayatı değişecek. Çünkü dükkanını kapatıp, ölçü almaya gitmesine gerek kalmayacak. Ölçüyü görüntülü iletişimle alacak.' Kulabaş, 3G hayata geçtiğinde ses, sms ve mms dışındaki yeni servisler için operatörlerin kendi paketlerini önereceğini, yurtdışında yapılan kampanyaların telefonlar kadar notebook'lara da hitap ettiğini sözlerine ekliyor.

İlk etapta 6-7 milyon kişi bekliyoruz

3G altyapı yatırımı için Turkcell'le anlaşan Ericsson aynen 2G'de olduğu gibi 3G'de de Türkiye'nin en batı noktasından başlayarak, Diyarbakır-Trabzon çizgisine kadar uzanan bölüme hizmet verecek. Kulabaş, dünyada 3.5 milyar cep telefonu kullanıcısı, 350 milyon civarında da 3G kullanıcısı olduğunu söyledi. İsviçre, Avusturya gibi ülkelerde ise her 5 internet kullanıcısından birinin sabit hat yerine mobil interneti kullanmaya başladığına dikkat çeken Kulabaş, şöyle devam ediyor: 'Yani dünyada telefon kullanıcılarının yaklaşık yüzde 10'u 3G'den faydalanıyor. Türkiye'de de beklentimiz bu yönde. 6-7 milyon kişinin ilk etapta 3G'ye geçmesini bekliyoruz.'

Hedef yüzde 60 pazar payı

Ericsson'un 3G konusunda Türkiye'de de dünyada da önde gelen firmalardan biri olduğunu ifade eden Kulabaş, 'Yüzde 40'a yakın payımızla şu anda dünyadaki en büyük pazar payına sahibiz. Türkiye'de telefon altyapısı açısından baktığımızda tartışmasız bir pazar liderliğimiz var. 2G teknolojisinde yüzde 60'lar civarında. 3G'de de hedefimiz benzer bir rakama ulaşmak' diyor.

Ericsson'un Türkiye'nin ilk yabancı menşeli şirketi olduğunu ve 1890'dan bu yana Türkiye'de bulunduğunu hatırlatan Kulabaş, şirketin 2009 büyüme hedefini yüzde 10 olarak açıkladı.

Şenay KÖŞDERE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber