Ayçiçek yağı fiyatında düşüş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2009 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Geçtiğimiz yıl içerisinde tırmanışa geçerek rekor fiyatlara ulaşan ayçiçek yağı, ortalama 8 ay içerisindeki düşüşüyle tüketicilerin yüzünü güldürdü.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Büyükşahin, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye'de ve dünyadaki üretim miktarlarında yaşanan düşüşe paralel olarak ayçiçeğinin fiyatının yükseldiğini anımsattı.

Artışların ürünlerin fiyatlarına da yansıdığını belirten Büyükşahin, şunları söyledi:

"Geçen yıl içerisinde fiyatlar 3 kat arttı ve rekor seviyelere ulaştı. Bu yükselişte üretim azlığının payı olduğu kadar, geçen yıl içinde yaşanan kuraklık, ham madde fiyatı ve küresel mali krizin de etkileri oldu. Ayrıca, Türkiye'de 1 milyon 700 ton tüketim var, ancak, sadece 500-600 ton üretimimiz var. Bu arada, yağlı tohum ve türevlerinin ithalatına geçen yıl 3 milyar dolara yakın ödeme yapıldı. Bunlar da fiyatların artmasında etkili oldu."

Büyükşahin, 2008 yılının ikinci yarısında petrol ve ham madde fiyatlarında gerileme yaşandığını belirterek, bu düşüşün ürün fiyatlarına da yansıdığını ve bu durumdan tüketicilerin memnun olduğunu kaydetti.

Ürün fiyatlarındaki indirimin yüksek fiyattan ürün alan sektör temsilcileri için olumsuz bir durum yarattığını kaydeden Büyükşahin, fiyatların 2007 yılı ortalamaları seviyesinde olduğunu belirtti.

Kerem Yağları sahibi Kadir Abacı ise fiyatlardaki düşünün market raflarına yansıdığını belirterek, 5 litrelik ayçiçek yağının 25 TL civarındaki fiyatının ortalama sekiz ay içerisinde yaklaşık yüzde 40 oranındaki düşüşle 15 TL civarlarına gerilediğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber